x
 

Πολιτική

19 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

01 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα 1η Μαίου δεκαεννέα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν Πρωτομαγιά του 2004 όταν η Κύπρος εντάχθηκε μαζί με άλλες εννέα χώρες, σαν πλήρες μέλος στη μεγαλύτερη διεύρυνση που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν αναφέρονται στη σημασία της επετείου.

Η Κυβέρνηση, με αφορμή την επέτειο, επαναλαμβάνει το αίτημά της για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ε.Ε. για άρση του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρει ότι «η 1η Μαϊου 2004 αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο, τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από την Ανεξαρτησία της το 1960».

Οι συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει, «με την καταλυτική συμβολή και συμπαράσταση της Ελλάδας, κατέστησαν εφικτή τη σύνδεση μας με τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο μέλος.  Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 όταν υποβλήθηκε η αίτηση για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), συνεχίστηκε το 1998 όταν άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, και κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2002 με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης. Ακολούθησε το 2003 η υπογραφή στην Αθήνα της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ε.Ε και επισφραγίστηκε την 1η Μαΐου 2004 με την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Το όραμα για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, «στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απολύτως συνυφασμένο με την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας, αλλά, κυρίως, με  την αξιοποίηση και την καταλυτική συμβολή της ιδιότητας μας ως πλήρες κράτος μέλος, προς επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος. Αυτή η προστιθέμενη αξία και καθοριστικής σημασίας διάσταση διαφάνηκε και από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ΕΕ εδράζεται, αναπόσπαστο και αδιαμφισβήτητο μέρος του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης».

Είναι ακριβώς εντός αυτής της διάστασης που εντάσσεται και η πρόταση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ, τονίζει ο κ. Λετυμπιώτης, για να προσθέσει, «πάντοτε εντός του πλαισίου των ΗΕ, στην προσπάθεια πρώτα για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν, και τελικά για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει εκείνα τα εργαλεία και τα κίνητρα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην παρούσα συγκυρία, όπως διαμορφώνεται από το διεθνές σκηνικό, για να καταστεί εφικτή μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.  Για την επιτυχία αυτής της πρότασης καλούμε και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν θετικά με όσα μέσα διαθέτουν».

Ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναφέρει, «θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την επίλυση του ύψιστου Εθνικού μας προβλήματος και ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.  Η Ε.Ε αποτελεί το κοινό μας σπίτι και μέλλον με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Τα μηνύματα από την ένταξη της χώρας μας το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, καταλήγει.

«Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της επίτευξης δύσκολων εθνικών στόχων μέσα από την ενότητα, όταν παραμένουμε διαχρονικά προσηλωμένοι σε ξεκάθαρους στόχους, στη βάση σαφούς και στοχευμένης στρατηγικής. Την ίδια ενότητα και προσήλωση είναι που οφείλουμε να επιδείξουμε και σήμερα».

Mια νέα εποχή για την Κύπρο, σηματοδότησε η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει, εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών, με την ευκαιρία της επετείου της ένταξης στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.

Σε ανάρτηση στο twitter, το Υπουργείο σημειώνει ότι, την 1 Μαΐου 2004, η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ, «σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα μας».

«Μαζί με τους εταίρους μας οδεύουμε σε ένα κοινό δρόμο, χαράζοντας ένα κοινό μέλλον στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», αναφέρει.

Στην ανάρτηση φιλοξενείται και βίντεο από την πρώτη φορά που έγινε η έπαρση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρασκηνιακές διεργασίες για μια κίνηση στο παρά πέντε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ