x
 

Ελλάδα

1994-2021: 27 χρόνια «Greek Freak»

06 Δεκεμβρίου 2021

Στις 6 Δεκεμβρίου, πριν 27 χρόνια, γεννήθηκε το «θαύμα» του σύγχρονου ελληνικού μπάσκετ. Ο παίκτης που μας κάνει περήφανους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχοντας πάντοτε μαζί του τη σημαία της πατρίδας του, της Ελλάδας.

Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο… Ο «Greek Freak» μόνο εύκολα παιδικά χρόνια δεν είχε, αφού όπως πολλάκις έχει δηλώσει και ο ίδιος στο παρελθόν, αναγκαζόταν να πουλάει CD και χαρτομάντηλα, προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο, που θα έδινε τροφή στην πολυμελή οικογένειά του. Οι δρόμοι των Σεπολίων όμως, γειτονιά στην οποία μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, πιθανότατα δεν είχε φανταστεί πως φιλοξενούσαν ένα παιδί που σε λίγα χρόνια θα κατακτούσε τον πλανήτη με τα κατορθώματά του, αποτελώντας μία ζωντανή και κινητή… διαφήμιση για την Ελλάδα. Ο Αντετοκούνμπο συστήθηκε στο εγχώριο μπάσκετ με φανέλα του Φιλαθλητικού, με τον νεαρό τότε άσο να μην διστάζει να δηλώσει: «Ονειρό μου είναι το ΝΒΑ». Ονειρο είπαμε; Πλέον είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα!

Ο Γιάννης δεν άργησε με τα σωματικά του προσόντα να τραβήξει τα βλέμματα των εκπροσώπων του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη και η 27η Ιουνίου του 2013 αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνικού μπάσκετ, της πατρίδας μας και του ΝΒΑ. Ο Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε στο νούμερο 15 το ντραφτ από τους Μπακς, σε μία κίνηση που όπως αποδείχθηκε άλλαξε τη μοίρα της ομάδας του Μιλγουόκι. Ο μικρός Γιάννης από τα Σεπόλια, πατάει το παρκέ του ΝΒΑ και όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω του. Μαθημένος από όλων των ειδών τα βάρη, καταφέρνει όχι μόνο να μην παραστρατήσει, αλλά να βάλει το κεφάλι κάτω, έχοντας ένα και μοναδικό μότο. Δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Οι αλλαγές στο σώμα του αποδεικνύουν πως το νεαρό παιδάκι ανήκει πλέον στο παρελθόν, με τον Γιάννη να μεγαλώνει και μαζί του να αυξάνονται οι ελπίδες του ελληνικού μπάσκετ. Μέχρι που ο «Greek Freak» πλέον – όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί – παίρνει τον ρόλο του ηγέτη στους Μπακς, έχοντας θέσει έναν και μοναδικό στόχο. Το πρωτάθλημα. Το δαχτυλίδι. Η πρώτη μεγάλη διάκριση «σφραγίζεται» με την ανακήρυξή τους σε πολυτιμότερο παίκτη της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ, με τον ίδιο όμως να μην… λοξοδρομεί ούτε λεπτό από το μονοπάτι που έχει χαράξει. Η συμμετοχή του στο All Star Game μοιάζει με όνειρο για τους Ελληνες, που βλέπουν ένα δικό τους παιδί ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες στο κόσμο, σε μία γιορτή που κάποτε ακόμα και ο ίδιος έβλεπε στην τηλεόραση τους αθλητές που μάζευε στα… χαρτάκια. Ε και; Η κορυφή ακόμα τον περίμενε. Ο Αντετοκούνμπο στην 21η Ιουλίου του 2021 πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο στόχο του -μέχρι τον επόμενο- σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης σε όλη την Ελλάδα, που είδε ένα δικό της παιδί να βρίσκεται στο μπασκετικό… Εβερεστ. Τι άλλο μπορεί να πετύχει ο Γιάννης θα το μάθουμε τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε έκλεισε μόλις τα 27 χρόνια και το παρόν και το μέλλον του ανήκουν. Χρόνια πολλά Γιάννη Αντετοκούνμπο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη οι Νικς έχαναν με 5 πόντους τριάντα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, αλλά βρήκαν τις δυνάμεις και με σερί 8-0 κατέβαλαν την αντίσταση των Σίξερς τους οποίους κέρδισαν με 104-101 κάνοντας το 2-0 στη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs της Ανατολής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ