20ή ετήσια συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων

Στιγμιότυπα από την 20ή συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, που έγινε στην Κεφαλλονιά, φέτος τον Αύγουστο. Πηγή: Ευγενική Παραχώρηση «Οδυσσεύς»

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ. Για 20ή συνεχή χρονιά η Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλονιτών και Θιακών «Οδυσσεύς» διοργάνωσε στην Κεφαλλονιά την Ετήσια Συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων.

Οπως ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου, η φετινή συνάντηση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς είχε ως σκοπό την υλοποίηση πρότασης από τον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου περί σύστασης Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων, στόχο που η Ομοσπονδία στηρίζει ένθερμα.

Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης όλων των επτανησιακών συλλόγων/φορέων της Διασποράς έγινε πέρυσι, στην Κέρκυρα. Με πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και με την άμεση και κύρια συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Απόδημων Επτανησίων, στην διάρκεια του οποίου, κλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε όλα τα Ιόνια, νέοι και νέες, 3ης και 4ης γενιάς αποδήμων Επτανησίων.

Φέτος, η Ομοσπονδία, επιθυμώντας να επικεντρωθεί στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού σκοπού, ο οποίος, θεωρείται ότι φέρει εθνικά χαρακτηριστικά, μετείχε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.

Στιγμιότυπα από την 20ή συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, που έγινε στην Κεφαλλονιά, φέτος τον Αύγουστο. Πηγή: Ευγενική Παραχώρηση «Οδυσσεύς»

Επιπλέον το Δ.Σ. του «Οδυσσέα» αποφάσισε να δοθούν ομιλίες στη μνήμη δυο σπουδαίων τέκνων της κεφαλληνιακής Διασποράς: των πανεπιστημιακών καθηγητών Σπύρου Βρυώνη και Ανδρέα Γερολυμάτου, μορφές και οι δυο παγκοσμίου φήμης που μας άφησαν μεγάλη πνευματική κληρονομιά και που είχαν άμεση σχέση με την Ομοσπονδία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και Ζάμπια κ. Ιωάννης εκπροσωπώντας Επτανησιακά Σωματεία Ζάμπιας και Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Βασίλειος Ματαράγκας, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής ως εκπρόσωπος της Ενωσης Ζακυνθίων Σικάγου, ο κ. Σωτήριος Αντύπας πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Αίνος του Μόντρεαλ, ο κ. Γεώργιος Μιχαλάτος, πρόεδρος της ΟΚΙΣ, η κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά εκπροσωπώντας την πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απόγονοι του ιστορικού Σπύρου Βρυώνη και εκλεκτά μέλη της κεφαλληνιακής και επτανησιακής Διασποράς.

Ο περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην ιδέα της σύστασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επτανησίων και στο σκοπό και στην σημασία της λειτουργίας αυτού του φορέα.

Η δημιουργία ισχυρών στον χρόνο σχέσεων μεταξύ των Επτανησίων, δήλωσε, μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση προβλημάτων τόσο των αποδήμων όσο και της ίδιας της Ελλάδας.

Στιγμιότυπα από την 20ή συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, που έγινε στην Κεφαλλονιά, φέτος τον Αύγουστο. Πηγή: Ευγενική Παραχώρηση «Οδυσσεύς»

Η αντιπρόεδρός του «Οδυσσέα» κ. Αγγελική Χιόνη στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις δυο λαμπρές προσωπικότητες, τον Σπύρο Βρυώνη και τον Ανδρέα Γερολυμάτο, η απουσία των οποίων αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μαρίνος Χιόνης μίλησε εν συνεχεία για τις δράσεις μας για το 2019 και τα σχέδιά μας για τα δυο επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα για το 2019 η Ομοσπονδία, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο χρηματοδότησε την μετάφραση στην Αγγλική και το ντουμπλάρισμα της ταινίας-ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Ελληνιστή, πανεπιστημιακού καθηγητή και κινηματογραφιστή κ. Πέδρο Ολάγια, για την έρευνα της κ. Ευρυδίκης Λειβαδά που τεκμηρίωσε ιστορικά την ύπαρξη και τις δράσεις του μεγάλου και σχεδόν άγνωστου θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά (Χουάν ντε Φούκα).

Η ταινία-ντοκιμαντέρ σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην διπλωματική κοινότητα, καθώς και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τον τολμηρό Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρο, και μέσω αυτού, την Ελλάδα, το οδυσσειακό πνεύμα και την πολυπραγμοσύνη του Ελληνα.

Για το 2020 η «Οδυσσέας» σχεδιάζει, πάντα σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, ένα διεθνές συνέδριο και εκδηλώσεις με θέμα τους Κεφαλλήνες και Θιακούς της Ρουμανίας και ευρύτερα του Εύξεινου Πόντου.

Για το 2021, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και 450 από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, τον ρόλο των Επτανησίων σε αυτήν και δη τη συμβολή της Κεφαλληνίας, η Ομοσπονδία σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων με συμμετοχή και συνδιοργάνωση μεγάλων φορέων εντός και εκτός Ελλάδος.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Κεκάτο, ως εκπρόσωπο του δημάρχου Κεφαλληνίας κ. Αλέξανδρου Παρίση, η ομιλία του πρώην νομάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Μάκη Μεταξά για τον αείμνηστο Ανδρέα Γερολυμάτο, η ομιλία της διευθύντριας της ΓΓ ΑΕ κ. Εύας Παπαδάτου για τον Σπύρο Βρυώνη, η οποία κατέθεσε πρόταση, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον παγκοσμίου φήμης ιστορικό, για διοργάνωση Συμποσίου στην Κεφαλλονιά από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, την ΓΓ ΑΕ του ΥΠΕΞ, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, την κυπριακή και την αρμενική κοινότητα, πρόταση την οποία η ο «Οδυσσέας» αγκάλιασε αμέσως με ιδιαίτερη τιμή και χαρά.

Στιγμιότυπα από την 20ή συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, που έγινε στην Κεφαλλονιά, φέτος τον Αύγουστο. Πηγή: Ευγενική Παραχώρηση «Οδυσσεύς»

Την σεμνή συνάντηση έκλεισαν οι δυο Μητροπολίτες. Ο Σεβασμιότατος Κεφαλληνίας μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τους απόδημους. Είναι, τόνισε, το δημιουργικότερο κομμάτι του Ελληνισμού, αυτή τη δεύτερη Ελλάδα, που δεν έχει όριο, δεν έχει σύνορα, η Ελλάδα ως ιδέα, ως γλώσσα, ως τρόπος σκέψης. Η Ελλάδα που βρίσκεται παντού. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στα σχέδια της συνάντησης αυτής, και συνεχάρη την Περιφέρεια και τους μετέχοντες Συλλόγους των αποδήμων για την απόφαση της σύστασης Παγκόσμιου Συμβουλίου Επτανησίων.

Ο Σεβασμιότατος της Ζάμπια κ. Ιωάννης μίλησε για το σπουδαίο έργο της Κεφαλλονίτισσας κ. Διβάρη στο Χαράρε. Αναφέρθηκε σε προσωπική μελέτη που o ίδιος έχει αρχίσει χρόνια τώρα σχετικά με καταγραφή των Επτανησίων αλλά και την ιστορική πορεία των συλλόγων του απόδημου Ελληνισμού της Αφρικής. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πως ο μέχρι σήμερα αρχαιότερος σύλλογος που έχει ερευνήσει είναι των Ιθακησίων και συστάθηκε το 1903.

Ακολούθως, και στο πλαίσιο της προηγούμενης συνάντησης Εργασίας, οι κ. Βασίλειος Ματαράγκας, Σωτήριος Αντύπας και Γεώργιος Μιχαλάτος μίλησαν ευρύτερα για την σημασία των αποδήμων Επτανησίων, για τις δράσεις και το έργο τους, για την δύναμη του Ελληνισμού.

Στη συνεχεία, μαζί με τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες, τον κ. Σπαθή από τον σύλλογο «Αίνος» του Μόντρεαλ, τον κ. Γεώργιο Φιλιππάτο, τον επίτιμο πρόεδρό του «Οδυσσέα» κ. Μαρίνο Χιόνη, την αντιπρόεδρο κ. Αγγελική Χιόνη και δυο εκπροσώπους της Ομοσπονδίας από την νέα γενιά των αποδήμων, συζήτησαν αναλυτικά για το καταστατικό της υπό σύσταση Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επτανησίων, αναφέρθηκαν σε προβλήματα και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι σύλλογοι των αποδήμων και κατέθεσαν προτάσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο και ευοίωνο αύριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available