x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

20 χρόνια στην ΕΕ χωρίς λύση

Είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμπληρώνονται την Πρωτομαγιά. Η ένταξη της Μεγαλονήσου, έγινε μια μόλις εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους. Και στην ΕΕ εντάχθηκε μια ημικατεχόμενη Κύπρος, με τους Ευρωπαίους να συναινούν, προσδοκώντας ότι η ένταξη θα λειτουργούσε σαν καταλύτης και για τη λύση του Κυπριακού.

Είκοσι χρόνια μετά, όμως, αυτό δεν συνέβη. Οχι μόνο δεν είχαμε καμιά λύση του προβλήματος που έγινε πλέον και ευρωπαϊκό, αλλά έχουν ψαλιδιστεί και οι ελπίδες για επανένωση παρά το γεγονός ότι στην ΕΕ έχει ενταχθεί τυπικά ολόκληρη η Κύπρος. Η τουρκική ηγεσία -σε Αγκυρα και ψευδοκράτος- κάνει το παν για να εκτροχιάσει κάθε κίνηση και προσπάθεια που στόχο έχει την αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Και όχι μόνο αυτό. Προκαλώντας αφόρητα, θέτουν ως όρο να αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους σαν προϋπόθεση για να συνομιλήσουν ξανά με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι μοναδικό και προκαλεί πλέον μεγάλο πονοκέφαλο και στους Ευρωπαίους. Περισσότεροι από 100.000 Τουρκοκύπριοι που διαθέτουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά διαμένουν σε ένα τμήμα της Κύπρου που δεν είναι ελεγχόμενο και κατέχεται στρατιωτικά από μια τρίτη χώρα, μη μέλος, την Τουρκία. Διακινούνται ελεύθερα σε όλη την Κύπρο, μέσω των οδοφραγμάτων και ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη και στον Κόσμο απρόσκοπτα μέσω και των νομίμων αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου. Την ίδια ώρα, μεταβαίνουν και στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας και την δεύτερή τους «ταυτότητα», αυτή του ψευδοκράτους.

Αυτό το «δίπορτο» των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί ίσως και την κυριότερη αιτία που παρεμποδίζει τη λύση. Με την απόκτηση και ευρωπαϊκού διαβατηρίου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν χάσει το βασικότερο κίνητρο, που τους είχε βγάλει κάποτε στους δρόμους και διαδήλωναν κατά του τότε ηγέτη τους, Ραούφ Ντενκτάς, και υπέρ της επανένωσης και της ταυτόχρονης ένταξης στην ΕΕ.

Δυστυχώς, ελάχιστες είναι πλέον οι φωνές στα Κατεχόμενα, μετριοπαθών Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι βλέπουν τον μέγα κίνδυνο να τους «καταπιεί» η Τουρκία και να εξαφανιστούν πολύ σύντομα σαν κυπριακή κοινότητα. Το πρόσκαιρο συμφέρον, που τώρα εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη λεηλασία ελληνοκυπριακών περιουσιών που βλέπουμε μετά το 1974, τους κρατά μακριά από τις προσπάθειες για λύση. Με αποτέλεσμα να «τσιμεντώνεται» καθημερινά το στάτους κβο και να γίνεται περισσότερο ορατή η οριστική διχοτόμηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόλις προ ημερών, η εφημερίδα μας, αναφερόμενη στην τρέχουσα στην Ελλάδα προεκλογική περίοδο για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, επεσήμανε σε κύριο άρθρο της μια θλιβερή πραγματικότητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ