23ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Λυσίας»

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στον «Ε.Κ.».

Ολοένα και περισσότερο διεισδύουν και εδραιώνονται στην Ελλάδα οι μαθητικοί διαγωνισμοί που εκτός όλων των άλλων, ενισχύουν τον ενθουσιασμό των Ελλήνων μαθητών και καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους. Ενας από αυτούς τους διαγωνισμούς είναι και ο «Λυσίας» που φέτος διεξάγεται για 23η χρονιά με διοργανωτή τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Στο «Περιοδικό» μίλησε για τον «Λυσία» η κ. Ελένη Δούκα, γενική διευθύντρια Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

«Περιοδικό»: Κατ’ αρχάς τι είναι ο «Λυσίας»; Ποιοι και πώς μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν;  

Ελένη Δούκα: Ο «Λυσίας» είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Ιντερνετ, ο οποίος διοργανώνεται για 23η συνεχή χρονιά. Δυνατότητα συμμετοχής στον «Λυσία» έχουν όλοι οι Ελληνες μαθητές Δ’ – Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Απόδημος Ελληνισμός). Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη χρήση των υπολογιστών, παρά μόνο πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες πληροφορούνται τους όρους από τον δικτυακό τόπο του «Λυσία»  (www.lysiasedu.org) ή τα σχολεία τους.

«Περιοδικό»: Πόσοι μαθητές συνήθως συμμετέχουν κάθε χρόνο; Υπάρχει συμμετοχή από ελληνόπουλα του εξωτερικού;

Ε.Δ.: Συμμετέχουν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τη συμμετοχή μαθητών και από το εξωτερικό, από τον Απόδημο Ελληνισμό.

 

Ε.Δ.: Από την επικοινωνία που έχουμε με γονείς κυρίως οι οποίοι στηρίζουν τα παιδιά τους στην προσπάθεια αυτή, αλλά και στις μετακινήσεις τους προς τα Πιστοποιημένα Κέντρα του «Λυσία» κατά την τελική φάση, συμπεραίνουμε ότι αφιερώνουν χρόνο και για τη δημιουργική αυτή απασχόληση των παιδιών τους.

«Περιοδικό»: Πόσο πιστεύετε ότι βοηθούν τέτοιου είδους διαγωνισμοί τα ελληνόπουλα;

Ε.Δ.: Αναμφίβολα τέτοιοι διαγωνισμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους. Αναφέρω πρώτα την ευγενή άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.

Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης γίνεται με διερευνητικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι, ακολουθώντας τρία βήματα: «ΑΝΑΖΗΤΩ – ΒΡΙΣΚΩ – ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ». Δίνεται έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.

Οι μαθητές εξοικειώνονται και αξιοποιούν τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας ενώ παράλληλα, αποκτούν χρήσιμη εμπειρία σχετικά με το Διαδίκτυο. Αισθάνονται χαρά από τη συμμετοχή τους σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.

Επιπλέον, ο «Λυσίας» έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές καταβάλλουν χρηματικό ποσό στο ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ «Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο».

Η κ. Ελένη Δούκα.

«Περιοδικό»: H Πολιτεία στέκεται αρωγός, ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες ή περιορίζεται μόνο στο τυπικό κομμάτι της εποπτείας;

Ε.Δ.: Η Πολιτεία είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή με ποικίλους τρόπους. Παραδοσιακά παρείχε την αιγίδα της και τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, δίνει την άδειά της για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στα σχολεία και αποστέλλει εγκύκλιο για την συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό. Επίσης, βράβευσε το Αναλυτικό Σχέδιο Μαθήματος του «Λυσία» για την αξιοποίηση του Διαδικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 φάσεις: Η πρώτη διήρκεσε από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου, ενώ η τελική θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου σε προκαθορισμένα εξεταστικά κέντρα «Λυσία». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση www.lysiasedu.org

Διοργανωτής του «Λυσία 2019» είναι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ενώ η Cosmote και η Microsoft είναι οι μεγάλοι χορηγοί του διαγωνισμού, οι οποίοι πλαισιώνονται από άλλους σημαντικούς χορηγούς και υποστηρικτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available