Στενή Ευβοίας, μία ανάσα από την Αθήνα

H Στενή Ευβοίας, στους πρόποδες του Δϊρβυ σητν Κεντρική Εύβοια απέχει μία ανάσα από την Αθήνα. Μέρος χαμένο στο δάσος, με πολλές ταβέρνες και ξενώνες, αποτελεί ιδανικό μέρος χειμώνα – καλοκαίρι.
Περνάμε τον πορθμό του Ευρίπου, διασχίζουμε την κοσμοπολίτικη Χαλκίδα και παίρνουμε το δρόμο που φεύγει βόρεια προς Νέα Αρτάκη, Προκόπι, Λίμνη, Ροβιές, Αιδηψό και Ιστιαία. Μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Χαλκίδας μπαίνουμε στη Νέα Αρτάκη, όπου όμως πρέπει να έχουμε το νου μας, διότι σε μία κεντρική διασταύρωση θα διακρίνουμε τις ταμπέλες που γράφουν Καθενοί, Στενή, Στρόπωνες, Κύμη. Στρίβουμε λοιπόν εκεί δεξιά και αρχίζουμε λίγο λίγο να ανηφορίζουμε. Στα 16 χλμ. από τη Ν. Αρτάκη (και 23 συνολικά από τη Χαλκίδα) περνάμε το χωριό Καθενοί. Από δω και πέρα ο δρόμος ανηφορίζει μέσα σε μια στενή κοιλάδα που χωρίζει σε δύο τμήματα το όρος Δίρφυς, το ψηλότερο αλλά συνάμα και το ομορφότερο βουνό της Εύβοιας. Στα δεξιά μας υψώνεται η κορυφή Ξηροβούνι με 1.453 μ. υψόμετρο, ενώ στα αριστερά μας ορθώνεται ο κύριος όγκος της Δίρφυος, που με 1.743 μ. υψόμετρο δεσπόζει στην κεντρική Εύβοια. Περνάμε πρώτα την Κάτω Στενή και σε 1 ακόμη χλμ. μπαίνουμε και στην Άνω Στενή.
Η Γιάννα Ρηγοπούλου, «μάχιμο» μέλος του ΕΟΣ Χαλκίδας, ετοιμάζεται να διασχίσει με mountain bike το ωραιότατο μονοπάτι Σ3 για Ξηροβούνι. Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου («Καθημερινή»)
Η Γιάννα Ρηγοπούλου, «μάχιμο» μέλος του ΕΟΣ Χαλκίδας, ετοιμάζεται να διασχίσει με mountain bike το ωραιότατο μονοπάτι Σ3 για Ξηροβούνι. Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου («Καθημερινή»)

Η Στενή Δίρφυος βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια. Απέχει 31 χλμ. από τη Χαλκίδα, έχει υψόμετρο 440 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 600 κατοίκων. Μέχρι και το 2010 αποτελούσε έδρα του Δήμου Διρφύων, έκτοτε όμως αυτός έχει συγχωνευθεί με το Δήμο Μεσσαπίων, οπότε και συναποτελούν τον ενιαίο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων. Η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της ορεινής Ελλάδας. Έχει περιποιημένα σπιτάκια με κόκκινες κεραμοσκεπές και ολάνθιστες αυλές. Μέσα στο χωριό κυλούν άφθονα γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από τη Δίρφη. Εδώ στη Στενή άλλωστε εμφιαλώνεται το γνωστό Νερό Δίρφυς. Τα νερά αυτά δίνουν ζωή σε αμέτρητα πλατάνια που χαρίζουν γενναιόδωρα τη σκιά τους στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Στο κέντρο της Στενής θα βρούμε μία πεντακάθαρη πλακόστρωτη πλατεία με πανύψηλα πλατάνια και μουριές, πέτρινες βρύσες, ταβέρνες και καφέ μπαρ, φούρνο και παντοπωλείο. Εμείς προτιμήσαμε να καθίσουμε στο καλόγουστο και προσεγμένο Cafe Ελάτη. Άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση το καφεγλυκοπωλείο 1743, το “σπίτι του μπισκοτόγλυκου”.

Περίπου 600 μ. μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού (ανηφορίζοντας για Στρόπωνες) βρίσκεται η “Βρύση του Γιατρού”, μία ειδυλλιακή τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, χιλιάδες καταπράσινα πλατάνια, μία σκεπαστή πέτρινη βρύση (του “γιατρού”), ένα ξωκκλήσι, τρεις – τέσσερις ταβερνούλες και μερικούς ντόπιους μικροπωλητές που πωλούν γλυκά του κουταλιού, μέλι, φρούτα, καρύδια, κάστανα, ρόδια, τσάι του βουνού, ρίγανη, χυλοπίτες, κρασάκι χύμα κλπ.
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου («Καθημερινή»).
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου («Καθημερινή»).

Από δω και πάνω ο δρόμος χώνεται μέσα στο πυκνό δάσος της Στενής, που αποτελείται από μικτή βλάστηση: δίπλα στο ποταμάκι κυριαρχούν τα πλατάνια, ψηλότερα όμως τη σκυτάλη παίρνουν οι καστανιές και τα έλατα. Ύστερα από κάμποσες και απανωτές φουρκέτες και σε απόσταση 6 χλμ. από το κέντρο της Άνω Στενής βγαίνουμε ψηλά σε χαρακτηριστικό διάσελο στα 1.000 μ. υψόμετρο. Εδώ θα αφήσουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (που κατηφορίζει προς Στρόπωνες, παραλία Χιλιαδού και Κύμη) και θα πάρουμε τον καλοπατημένο χωματόδρομο που σε 3,5 χλμ. θα μας βγάλει στο ορειβατικό κατφύγιο, στα 1.148 μ. υψόμετρο. Το διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας και αποτελεί ιδανική βάση για όσους ορειβάτες θέλουν να ανεβούν στην κορυφή του βουνού, στα 1.743 μ. υψόμετρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available