250 εκατομμύρια ευρώ για το νέο εμπορικό λιμάνι Βασιλικού

H Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Γύρω στα €250 εκατομμύρια θα ανέλθει το κόστος της δημιουργίας νέου βιομηχανικού λιμανιού στο Βασιλικό, το οποίο θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετούνται οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο για ολοκλήρωση του έργου είναι το 2023.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, το Υπουργείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση του οίκου που θα ετοιμάσει τα έγγραφα προσφορών για την προκήρυξη του έργου. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα αναλάβει την επέκταση του υφιστάμενου λιμανιού Βασιλικού με την μέθοδο DBFOT (σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και μεταβίβαση), για την οποία υπήρξε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος του Υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε η Υπουργός, το κόστος του λιμανιού θα είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αφού θα κατασκευαστεί μεγαλύτερο λιμάνι, μετά την αυξημένη ζήτηση από τις εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων και με υποστηρικτικές υπηρεσίες, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις γειτονικές χώρες. Από έναν αρχικό υπολογισμό, εκτιμάται ότι το κόστος επέκτασης θα ανέλθει στα €250 εκατομμύρια.

Όπως διευκρίνισε, αυτό θα είναι το βιομηχανικό λιμάνι της Κύπρου για το οποίο θα υπάρχουν οι σχετικές προδιαγραφές και περιβαλλοντικοί κανόνες.

Μέχρι το 2023 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων θα φιλοξενούνται στο λιμάνι της Λεμεσού, οι δυνατότητες του οποίου ωστόσο θεωρούνται περιορισμένες, ιδιαίτερα σε περίπτωση αύξησης των δραστηριοτήτων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available