30 χρόνια «Tommy’s Diner» – Tο ταξίδι από τη Σπάρτη στο Οχάιο

Το «Tommy’s Diner», στο Κολούμπους του Οχάιο, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο ομογενής Τόμι Παππάς. Φωτογραφία: Facebook

ΚΟΛΟΥΜΠΟΥΣ. OΧΑΙΟ. Ηταν αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η Κάθι Παππά (Kathy Pappas) αντίκρυσε στην πίσω πλευρά του «Tommy’s Diner» τα δύο παιδιά της να την περιμένουν για να τα πάει σπίτι. Ο πατέρας τους μόλις τα είχε απολύσει.

Το ένα αγόρι διάβαζε τα αθλητικά στην εφημερίδα αφήνοντας τους πελάτες να εισέρχονται στο ντάινερ χωρίς να τους υποδεχτεί κανείς, ενώ το άλλο δεν καθάριζε αρκετά γρήγορα τα τραπέζια. Ετσι, ο Τόμι Παππάς (Tommy Pappas) ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην γειτονιά Φράνκλιντον του Κολούμπους απέλυσε τα ίδια του τα παιδιά, μη επιτρέποντάς τους για μία εβδομάδα να πατούν το πόδι τους στο κατάστημα, αναφέρει η εφημερίδα.

«Ρώτησα τον Τόμι ‘μα τι δ…λο κάνεις’ και αυτός μου απάντησε, ‘τους μαθαίνω το μάθημά τους’», θυμάται γελώντας η Κάθι Παππά. «Είπε πως θα έπρεπε να μάθουν τι πραγματικά σημαίνει σκληρή δουλειά. Ο Τόμι δεν τα βρήκε εύκολα και έχτισε τη ζωή του και το ντάινερ με σκληρή δουλειά».

Ο Ελληνοαμερικανός Τόμι Παππάς. Φωτογραφία: Facebook

Επί δεκαετίες, πολλοί στο Κολούμπους άνοιγαν την πόρτα του παλιού, χτισμένου με άσπρα τούβλα εστιατορίου ακούγοντας τη στεντόρια ελληνική φωνή του Τόμι να τους καλωσορίζει. Αρχικά, ίσως έρχονταν για τα αυγά με το μπέικον του, πολλοί ωστόσο επέστρεφαν για να δουν τον αγαπημένο τους Ελληνα. Γνώριζαν τα αστεία του και το θελκτικό χαμόγελό του και εκείνος ήξερε τα ονόματά τους, σημειώνει στο σχετικό άρθρο η καθημερινή εφημερίδα του Οχάιο «The Columbus Dispatch».

Αλλά, καθώς το εμβληματικό ντάινερ της πόλης γιορτάζει την Τρίτη τα 30ά του γενέθλια, λίγοι έξω από την οικογένεια γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι ο άντρας πίσω από το κατάστημα.

«Ο πατέρας μου μού έλεγε πως εάν δεν τα πάω καλά στο σχολείο θα μου αγοράσει 100 κατσίκες και θα περνούσα τη ζωή μου βοσκώντας τες», αναφέρει ο 66χρονος Τόμι. «Το όνειρό μου ήταν να έρθω στην Αμερική και να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση. Νομίζω έκανα τον πατέρα μου περήφανο», συνεχίζει. «Και, ποτέ δεν χρειάστηκε να βοσκήσω αυτές τις κατσίκες».

Ο Τόμι γεννήθηκε ως Αθανάσιος Ηλία Παναγιωτόπουλος και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό, στο Λογκανίκο, περίπου 20 μίλια βόρεια της Σπάρτης. Θα άλλαζε αργότερα το όνομά του σε Παππάς καθώς οι συμμαθητές κορόιδευαν τον μεγαλύτερό του γιο στο σχολείο.

Ο Τόμι ήταν ο νεότερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, τα οποία μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο στο μικρό σπίτι που είχαν. Ο πατέρας του, ο Ηλίας, δούλευε ως ταχυδρόμος για τρία μικρά χωριά, ενώ η μητέρα του Ελένη φρόντιζε την οικογένεια.

Το κολατσιό στο σχολείο συχνά περιλάμβανε κίτρινο τυρί σε κονσέρβες και γάλα σε σκόνη που είχαν φτάσει από την Αμερική στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ. Για πάνω από 50 χρόνια ο Τόμι δεν είχε πιει γάλα στη ζωή του, γιατί μισούσε τη γεύση τόσο πολύ.

Ο Τόμι έμαθε μόνος του να μαγειρεύει σε ηλικία 12 χρόνων, όταν και οι γονείς του τον έστειλαν σε σχολείο στην Αθήνα. Εφτιαχνε αυγά και τηγανιτές πατάτες και ποτέ δεν έχασε ούτε μια ώρα στο σχολείο.

Κατετάγη στον Στρατό στα 21 του και, αν και δεν το συνειδητοποιούσε τότε, ήδη εκπαιδευόταν για να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Είχε τρεις μάγειρες στη δούλεψή του και ήταν υπεύθυνος για την παροχή τροφής σε 60 καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες με μόλις 50 δολάρια.

Το 1974 η μονάδα του στάλθηκε στην Κύπρο να πολεμήσει κατά των Τούρκων. Ο Τόμι είχε χάσει 22 φίλους από τη μονάδα του και τρεις φορές επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για να σταλεί και ο ίδιος, αλλά και τις τρεις του είπαν να αποβιβαστεί την τελευταία στιγμή. «Είχα ένα όπλο και ένα αλεξίπτωτο και σκεφτόμουν πως ίσως και να μην επέστρεφα ποτέ πίσω», ανέφερε ο Τόμι. «Ακόμα δεν γνωρίζω γιατί μου είπαν να κατέβω από αυτά τα αεροπλάνα», λέει.

Μετά την 28μηνη θητεία του, δύο καλοκαίρια αργότερα, γνώρισε μια όμορφη γυναίκα με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα από την Αμερική.

Η Κάθι και ο Τόμι παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1977, αλλά μόνον αφότου συμφώνησαν στο γεγονός πως θα μετακομίσουν στην γενέτειρά της, το Κολούμπους.

Στις 2 Ιουλίου του 1989, το ξυπνητήρι χτύπησε στις 3 τα ξημερώματα αλλά το ζευγάρι δεν κατάφερε να ξυπνήσει. Ο Τόμι και η Κάθυ ήταν εξαντλημένοι από τις δουλειές που έκαναν όλον αυτόν τον καιρό για να είναι σε θέση στις 6 το πρωί της ίδιας ημέρας να σερβίρουν καφέ στους πρώτους τους πελάτες. Αυτή η μικρή αργοπορία, ωστόσο δεν στάθηκε ικανή για να εμποδίσει την πορεία του «Tommy’s Diner» προς τα τριάντα χρόνια ζωής του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available