x
 

Οικονομία

303.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, σε μια ένδειξη οικονομικής ισχύος

05 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Αμερικανοί εργοδότες προσέφεραν άλλη μια πληθώρα θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, προσθέτοντας 303.000 εργαζόμενους στις λίστες μισθοδοσίας τους και ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Οικονομία μπορεί να νικήσει τον πληθωρισμό χωρίς να υποκύψει σε ύφεση λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα ήταν υψηλότερη από τις 270.000 τον Φεβρουάριο και ξεπέρασε κατά πολύ τις 200.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Από κάθε άποψη, επρόκειτο για έναν ισχυρό μήνα προσλήψεων και αντανακλούσε την ικανότητα της Οικονομίας να αντέξει την πίεση του υψηλού κόστους δανεισμού που προκύπτει από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Με τους καταναλωτές της χώρας να συνεχίζουν να ξοδεύουν, πολλοί εργοδότες συνέχισαν τις προσλήψεις για να ανταποκριθούν στη σταθερή ζήτηση των πελατών.

Η έκθεση της Παρασκευής από το υπουργείο Εργασίας έδειξε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8% από 3,9% τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό αυτό είναι τώρα κάτω από το 4% για 26 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο σερί από τη δεκαετία του 1960.

Κανονικά, μια τεράστια αύξηση των νέων θέσεων εργασίας θα προκαλούσε ανησυχίες ότι οι πρόσθετες δαπάνες από τους νέους εργαζόμενους θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαρτίου έδειξε ότι η αύξηση των μισθών ήταν ήπια τον περασμένο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να κατευνάσει οποιουσδήποτε τέτοιους φόβους. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η μικρότερη ετήσια αύξηση από τα μέσα του 2021. Αλλά οι ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 0,3% από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο, μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η Οικονομία είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τους Αμερικανούς καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται πιεσμένοι από το κύμα πληθωρισμού που ξέσπασε την άνοιξη του 2021. Εντεκα αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνέβαλαν στο να πέσει ο πληθωρισμός από την υψηλότερη τιμή του κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αλλά οι μέσες τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου 18% υψηλότερες από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2021 – γεγονός για το οποίο ο Μπάιντεν μπορεί να πληρώσει το πολιτικό τίμημα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παρακολουθούν την κατάσταση της Οικονομίας, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό για να καθορίσουν πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσουν, με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη την Οικονομία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια πριν από δύο χρόνια σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος μέχρι τα μέσα του 2022 βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών.

Ωστόσο, το απότομα υψηλότερο κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις που προέκυψε από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αναμενόταν ευρέως ότι θα προκαλούσε ύφεση, με κύματα απολύσεων και μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Προς έκπληξη σχεδόν όλων, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται σταθερά και οι εργοδότες συνέχισαν να προσλαμβάνουν με καλούς ρυθμούς. Οι απολύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εξέλιξη βρισκόταν και χθες η δίκη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ μία μέρα αφότου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς παρουσίασαν γραπτά, ηλεκτρονικά και ηχογραφημένα μηνύματα ενώπιον του δικαστηρίου κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης διαφθοράς του στο Μανχάταν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ