Ερωτηματικά για το βιογραφικό του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς. Φωτογραφία αρχείου: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI.

ΑΘΗΝΑ. Μία δημοσιογραφική αναφορά σε βάρος του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έχει εξελιχθεί σε αντιδικία με ένα ελληνικό περιοδικό, οι ιδιοκτήτες του οποίου καταδικάστηκαν για συκοφαντία. Η καταδίκη τους δημιούργησε μία σειρά ερωτηματικών που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του Τύπου, με την ορθή ή μη απόδοση δικαιοσύνης και με το αν ένας Υπουργός μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει στο βιογραφικό του χωρίς να το αποδεικνύει.

Το τελευταίο στοιχείο -σοβαρό από μόνο του και ανεξάρτητα από τα όποια πρόσωπα- ήταν αυτό που απασχόλησε την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 23.11.2015. Η ανάγνωση όμως των πρακτικών δημιουργεί περαιτέρω ερωτηματικά, καθώς ο κ. Υπουργός αντιδρώντας στις ερωτήσεις της πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, έφτασε σε σημείο να απαντήσει με τρόπο που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως «σεξιστική και ρατσιστική συμπεριφορά».

Ο «Εθνικός Κήρυξ» καταγράφοντας το γεγονός και -λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει- δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα των πρακτικών της Βουλής που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα, μετά από ερώτηση της βουλευτού και πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη προς τον υπουργό Νίκο Κοτζιά:

«… Εχετε μία προσωπική αντιδικία με μία εφημερίδα που λέγεται ‘Athens Review’ και υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα στο ‘Βήμα’. Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω, επειδή αυτή η Επιτροπή άπτεται της προσωπικής αξιοπιστίας του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών και είναι βασικό να γνωρίζουμε τι από αυτά έχει βάση και τι από αυτά αποτελεί δυσφήμηση, να σας ρωτήσω το εξής: Εχετε καταθέσει στο Εφετείο Αθηνών, όταν ήσασταν Υπουργός στις 5 Μαρτίου, ότι εξελέγητε αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Marburg. ‘Συν τοις άλλοις, το θέρος του 2001, λόγω της θέσης του καθηγητού που κατείχα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν την ανάληψη καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών…’.

»Οπως αποκαλύφθηκε ή τουλάχιστον ισχυρίζεται η ‘Athens Review’, την οποίαν καταδικάσατε… (…) Αντιλαμβάνομαι ότι γίνομαι δυσάρεστη. Εγώ σας ρωτώ και περιμένω δηλώσεις δικές σας. Απεκαλύφθη ότι δεν υπήρξατε καθηγητής σε αυτά τα τρία Πανεπιστήμια. Εκτός εάν υπήρξατε. Οπότε, εάν πραγματικά υπήρξατε φαντάζομαι ότι θα έχετε κάποια στοιχεία να καταθέσετε στην Επιτροπή τα οποία να το αποδεικνύουν. Διότι εκ των υστέρων, μεταφράστηκαν απαντήσεις των Πανεπιστημίων αυτών προς την εφημερίδα και οι απαντήσεις αυτές έλεγαν πως δεν υπήρξατε καθηγητής και δυστυχώς ενημερώθηκαν και συνάδελφοί σας…».

(Σ.σ.: Να σημειωθεί ότι η κ. Μπακογιάννη αναφέρεται στις επιστολές της μηνιαίας εφημερίδα «Athens Review Book» προς τους 27 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και τον Τζον Κέρι των ΗΠΑ).

Νίκος Κοτζιάς (υπουργός Εξωτερικών): Δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις, κυρία Ντόρα.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κυρία Μπακογιάννη με λένε. Χαίρομαι πάντως για το κυρία Ντόρα. Κύριε Υπουργέ, εγώ ένα χαρτί θέλω το οποίο να αποδεικνύει ότι ήσασταν καθηγητής στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη και στο Μάρμπουργκ.

Νίκος Κοτζιάς: Κυρία Μπακογιάννη, τα χαρτιά εάν είμαι ορθώς ή όχι καθηγητής, είναι στα Πανεπιστήμια.

Ντόρα Μπακογιάννη: Αρα τα Πανεπιστήμια που το αρνούνται σήμερα τι είναι;

Νίκος Κοτζιάς: Δεν το αρνούνται. Διατείνεται ο ψεύτης, καταδικασθείς εις συκοφαντία και τα επαναλαμβάνετε. Η επανάληψη της συκοφαντίας που καταδικάζεται από τα δικαστήρια δεν την κάνει πιο πραγματική.

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν είθισται.

Νικόλαος Κοτζιάς: Ψεύδεσθε.

Ντόρα Μπακογιάννη: Εγώ ψεύδομαι; – μία απάντηση θέλω. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν αμφισβητηθεί παράγραφος της διδακτορικής διατριβής ενός ανθρώπου, κύριε πρόεδρε, φαντάζομαι ότι ξέρετε τι γίνεται.

Νικόλαος Κοτζιάς: Η επανάληψη της συκοφαντίας με χαμόγελο δεν παύει να είναι συκοφαντία.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Υπουργέ, ψυχραιμία. Η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, η Νέα Δημοκρατία για την ακρίβεια στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, σας ζητά να καταθέσετε τους πανεπιστημιακούς τίτλους που ισχυρίζεστε ότι έχετε.

Κωνσταντίνος Δουζίνας (πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, το είπατε κυρία Μπακογιάννη. Να τελειώσουμε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Οχι, έχω συνέχεια (στη συνέχεια η Επιτροπή ασχολείται με άλλο θέμα αλλά με την απάντηση του κ. Υπουργού Εξωτερικών η συζήτηση επανέρχεται στο πρώτο ερώτημα της κ. Μπακογιάννη). (Ομιλεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εκτός μικροφώνου…).

Νικόλαος Κοτζιάς: Εσάς ενόχλησε. Δεν αντέχετε, κυρία Μπακογιάννη. Εχετε πρόβλημα προσωπικό μαζί μου και θα σας πω. Δεν είπα για ελεύθερα. Είπα, κυρία μου, ότι μιλήσατε απαξιωτικά για μία εισήγηση που δεν ήταν γραφειοκρατικού, υπηρεσιακού χαρακτήρα. Δεν καταλάβατε τίποτα.

Εχει διαφορά εάν έλεγε κάτι ή όχι. Το μόνο το οποίο αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κυρία Μπακογιάννη, και παίζει ρόλο σήμερα που η ΝΔ έχει άλλα ζητήματα, είναι να τσακώνεται μαζί μου. Θέλει προβολή μέσα από αυτό, δι’ αντανακλάσεως. Θα πω τη σοφή, κινέζικη παροιμία που είπα και σε κάποιον άλλον που μου έγραψε στα ΜΜΕ αυτά που μου είπατε και εσείς σήμερα.

Ακριβώς, ένας από τους υποψηφίους της ΝΔ. Πιο δύσκολο από το να επιλέγει κανείς φίλους είναι να επιλέγει εχθρούς. Διότι ο εχθρός είναι σημαντικό, σπουδαίο πράγμα. Δεν θα σας επιλέξω για εχθρό μου, κυρία Ντόρα μου, έστω και εάν ως κυρία Μπακογιάννη επιλέγετε εμένα για εχθρό σας. Πάμε παρακάτω.

Τέταρτον. Οι επιθέσεις. Για άλλη μία φορά το είδα αυτό. Αντί να γίνεται κριτική στην πολιτική, κατά κανόνα γίνονται προσωπικές επιθέσεις. Και μάλιστα προσωπικές επιθέσεις, που με καλούν να αποδείξω εάν είμαι ελέφαντας, εάν είμαι στραβός και ανάποδος, κ.λπ. Δεν απαντώ σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Εντάξει, ρωτήστε το Πανεπιστήμιό μου και θα δείτε εάν είμαι. Κυρία Μπακογιάννη, επειδή ένας φίλος μου καθηγητής (εννοεί τον Θ. Βερέμη) έγραψε μία επιστολή («Η Καθημερινή», 10.11.2015), θα σας πω μόνο το εξής: Ο κύριος αυτός έχει κάνει τρεις διαλέξεις στην Οξφόρδη, σε ένα πρόγραμμα σπουδών το SEESOX που το έχω φτιάξει εγώ. Εκεί τελειώνω.
(Θόρυβος στην αίθουσα. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ομιλεί εκτός μικροφώνου)

Νικόλαος Κοτζιάς: Δεν είμαι σε ανάκριση.

Ντόρα Μπακογιάννη: Είστε ή δεν είστε καθηγητής;

Κωνσταντίνος Δουζίνας: Κυρία Μπακογιάννη σας παρακαλώ. Δεν συζητάμε αυτό. Δεν είναι θέμα Ημερησίας Διάταξης εάν είναι καθηγητής ή όχι.

Ντόρα Μπακογιάννη: Εχει σημασία.

Νικόλαος Κοτζιάς: Να υποβάλετε ερώτηση στο Πανεπιστήμιό μου. Κυρία Μπακογιάννη, οι κύριοι τους οποίους υπερασπίζετε με τις ύβρεις ότι εγώ τάχα δεν δίδασκα σε αυτά τα Πανεπιστήμια, λέγεται ότι είναι άνθρωπος της οικογένειάς σας. Εγώ όμως τέτοιες συκοφαντίες δεν τις επαναλαμβάνω.

Κωνσταντίνος Δουζίνας: Σας παρακαλώ, μην το συνεχίσουμε. Ας προχωρήσουμε σας παρακαλώ. Αφήστε το τώρα. Τελείωσε. Δεν είναι θέμα της Ημερησίας Διάταξης. (Θόρυβος από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ομιλεί εκτός μικροφώνου).

Νικόλαος Κοτζιάς: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε στυλ ανακρίσεων. Ολη η Ελλάδα ξέρει τι είμαι και τα Πανεπιστήμια αυτά ξέρουν πολύ καλά τι είμαι. Λοιπόν, τελειώνω.

Ντόρα Μπακογιάννη: Αλλά απάντηση δεν παίρνουμε.

Νικόλαος Κοτζιάς: Οι άνθρωποί σας μου έχουν πει πιο βαριά πράγματα και το επόμενο που θα κάνετε, θα είναι να με ρωτάτε αυτά που έχουν στους τίτλους, τις αθλιότητες και τις μεταφράζουν στο εξωτερικό. Τις αθλιότητες για την προσωπικότητά μου και την προσωπική μου ζωή. Αυτές τις αθλιότητες τις φτιάχνουν μαζί σας από ό,τι αποδεικνύεται.

Και κάθε φορά βάζετε ένα ερώτημα από αθλιότητες, κυρία Μπακογιάννη θα ακούσετε εσείς τώρα, που καταδικάστηκαν από το δικαστήριο. Καταδικάστηκαν επί κυβερνήσεώς σας το 2013, τους είπα να ζητήσουν συγνώμη, αλλά επειδή έχουν πλάτες δεν ζήτησαν. Πήγαν στο Εφετείο, καταδικάστηκαν στο Εφετείο και τις συκοφαντίες τους, τις τελεσίδικα καταδικασμένες, επαναλαμβάνετε εσείς εν είδει πρόκλησης.

Ντόρα Μπακογιάννη: Δήλωση θέλω εγώ.

Γιώργος Βαρεμένος: Κυρία Μπακογιάννη, δεν μας αφορά.

Κωνσταντίνος Δουζίνας: Αυτό που λέει ο κ. Υπουργός είναι αντικειμενικό γεγονός. Υπάρχει τελεσίδική απόφαση που καταδικάζει για συκοφαντία.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε πρόεδρε, έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένη φράση που τον είπε Σταλινικό.

Νικόλαος Κοτζιάς: Αυτά τα λέτε εσείς.

Ντόρα Μπακογιάννη: Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο δημοσιογράφος. Με ενδιαφέρει ο Υπουργός της Ελλάδος. Θέλω μία απάντηση από τον κύριο Κοτζιά. Είναι καθηγητής στην Οξφόρδη; Ναι ή όχι; Είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ; Ναι ή όχι; Αυτό θέλω!

Κωνσταντίνος Δουζίνας: Δεν είναι του παρόντος.

Νικόλαος Κοτζιάς: Κυρία Μπακογιάννη, δεν έχετε παρά να διατυπώσετε ερώτηση στο Πανεπιστήμιό μου που έχει όλα τα έγγραφα.

Ντόρα Μπακογιάννη: Εσάς ερωτώ, δώστε μου μια απάντηση.

Νικόλαος Κοτζιάς: Ως εκπρόσωπος συκοφάντη με ρωτάτε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Κοτζιά, σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας ξαναρωτήσω, αν αυτή τη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής πείτε: «ναι, είμαι καθηγητής στο Χάρβαρντ», «ναι, είμαι καθηγητής στην Οξφόρδη».

Νικόλαος Κοτζιάς: Κυρία Μπακογιάννη, για να τελειώνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαι εν αναστολή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και, με βάση τον νόμο, δεν είμαι καθηγητής σε κανένα ξένο Πανεπιστήμιο. Στα τρία ξένα Πανεπιστήμια που ρωτάτε, έχω διδάξει με διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με το status αυτών των Πανεπιστημίων.

Ντόρα Μπακογιάννη: Τώρα βγαίνει η αλήθεια, κύριε Κοτζιά, και όχι στο βιογραφικό.

Νικόλαος Κοτζιάς: Συγνώμη, τι εννοείτε τώρα βγαίνει η αλήθεια; Με υβρίζει η κυρία συκοφαντικά. Επαναλαμβάνει συκοφαντίες, που λέει άνθρωπος στο γραφείο της. Δικός σας άνθρωπος είναι αυτός, κυρία Μπακογιάννη; Στο δικαστήριο μού έλεγε ότι καν δεν έχω σπουδάσει. Δεν έχω σπουδάσει, δεν είμαι καθηγητής, δεν έχω διδάξει.
Στη συνέχεια γίνεται κάποια αναφορά στο Κυπριακό και μετά η κ. Μπακογιάννη φέρεται να είπε «Γνωστή η μέθοδος αυτή, κύριε Κοτζιά. Πολύ φθηνή».

Νικόλαος Κοτζιάς: Εχετε καταπιεσμένο έρωτα, δεν θα ανταποκριθώ ούτε στην εχθρότητά σας.

Ντόρα Μπακογιάννη: Σοβαρευτείτε, κύριε Κοτζιά. Σοβαρευτείτε όταν μιλάτε για εμένα. Σοβαρευτείτε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available