Ενας νέος άνθρωπος στην Κρήτη περιθάλπει και σώζει απροστάτευτα – αδέσποτα σκυλιά

Ο Νίκος Τσικαλάκης κρατά στην αγκαλιά του με αγάπη και στοργή ένα αδέσποτο σκύλο. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από δικηγόρο Βλασία Σταθακοπούλου

Ο Νίκος Τσικαλάκης, ένας νέος άνθρωπος 38 ετών, είναι ένας «ερημίτης» της Κρήτης με καρδιά γεμάτη αγάπη για τα απροστάτευτα και αδέσποτα σκυλιά τα οποία σε καθημερινή βάση έπεφταν θύματα βάναυσης κακοποίησης από άκαρδους και ανάλγητους ανθρώπους. Οπως φαίνεται, η περίπτωσή του είναι μοναδική στα χρονικά. Ζει κάτω από πρωτόγονες συνθήκες σε ένα αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του στο Καλό Χωριό του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Εγκαταστάθηκε εκεί τον Ιούλιο του 2018 ενώ εκδιώχθηκε πρωτύτερα από το χωριό Χριστός όπου διέμενε στην Ιεράπετρα στο Νομό Λασιθίου. Του είχε παραχωρηθεί ένας χώρος να διαμένει πάνω σε συντρίμμια και εκεί μάζευε και περιέθαλπε τα αδέσποτα σκυλιά του χωριού. Οι κάτοικοι του χωριού όμως δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την προσφορά του και του προκαλούσαν συνεχώς προβλήματα προκειμένου να τον διώξουν, όπως και το κατάφεραν.

Βρέθηκε όμως μία Ελβετίδα η οποία ενημερώθηκε για την ιστορία του και η οποία τον λυπήθηκε πολύ και του αγόρασε ένα αγροτεμάχιο ενός στρέμματος στο Καλό Χωριό όπου τώρα διαμένει εκεί σε μια σκηνή χωρίς ρεύμα, χωρίς μπάνιο και τουαλέτα μαζί με τα 74 και πλέον ζώα του. Τα έχει περιφραγμένα τα ζώα σε δυάδες σε κάθε κλουβί και έχει στήσει μία σκηνή και κοιμάται και ξυπνάει μαζί τους. Λαμβάνει ένα επίδομα από το κράτος των 200 ευρώ ως άνεργος και με αυτά τα χρήματα αγοράζει ελάχιστες σκυλοτροφές. Τον στηρίζουν ελάχιστα άτομα για να τα εμβολιάζει και να στειρώνει.

Μερικά από τα 74 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία περιθάλπει και προστατεύει με αγάπη και στοργή ο Νίκος Τσικαλάκης. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από δικηγόρο Βλασία Σταθακοπούλου

Επικοινώνησε μαζί μας μία νέα ηλικιακά δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, η Βλασία Σταθακοπούλου από τον Πειραιά, κόρη του γνωστού ποινικολόγου Κωνσταντίνου Σταθακοπούλου και μας μίλησε για το έργο του κ. Τσικαλάκη με την παράκληση να το γνωστοποιήσουμε στην Ομογένεια.

Η θεία της, η Λίτσα Σταθακοπούλου διαμένει στη Φλόριδα κι είναι γνωστή για τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες.

Η Βλασία Σταθακοπούλου προσφέρει τις νομικές της υπηρεσίες στον Νίκο Τσικαλάκη δωρεάν. Είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η μεγάλη αγάπη μου για τα ζώα και μετά το θάνατο του σκύλου μου με οδήγησαν στη γνωριμία μου μέσω του Facebook με τον κ. Τσικαλάκη. Τον γνώρισα από κοντά και αποφάσισα να σταθώ δίπλα του ως δικηγόρος και ως άνθρωπος».

Είπε ακόμα, πως «έχει εκδιωχθεί από παντού, έχει συκοφαντηθεί επειδή προστατεύει, περιθάλπει και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές βασανισμούς ζώων. Παρά τις καθημερινές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, η δύναμή του να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα είναι αξιοθαύμαστη. Οταν συναντηθήκαμε δια ζώσης αντιλήφθηκα αμέσως ότι όντως αυτός ο άνθρωπος προάγει πολιτισμό. Εργάζεται 15 ώρες την ημέρα ασταμάτητα και μιλάμε για σκληρή χειρωνακτική εργασία. Κατασκευάζει μόνος του σκυλόσπιτα, ταΐζει, εμβολιάζει, φτιάχνει περιφράξεις για τα 74 σκυλιά που φιλοξενεί στο καταφύγιο του. Εγώ ως δικηγόρος του έφτιαξα το καταστατικό της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης και πλέον η εταιρεία του έχει και ΑΦΜ προκειμένου να μπορεί να δέχεται δωρεές και να κόβει αποδείξεις για τις εκάστοτε συνδρομές».
Η κυρία Σταθακοπούλου μας είπε ακόμα πως «θα ήθελα να σας ζητήσω αν είναι εφικτό, να δοθεί σ’ αυτόν τον άνθρωπο που μόνο αγάπη προσφέρει, η ευκαιρία να γνωστοποιήσει στην Ομογένεια την ιστορία του».

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Νίκο Τσικαλάκη μας είπε πως «όλα ξεκίνησαν όταν είδα ένα σκυλί στο δρόμο το οποίο ήθελε χειρουργείο αλλά ήταν απροστάτευτο, το πήρα το περιέθαλψα κι έτσι το ένα έφερε το άλλο. Εδώ δεν ασχολείται κανείς με αυτά τα αδέσποτα ζώα κι έτσι από τα δύο, τρία, τώρα έχω φτάσει στα 74 κι έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια με αυτό που κάνω».

Το αντίσκηνο στο οποίο διαμένει ο Νίκος Τσικαλάκης. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από δικηγόρο Βλασία Σταθακοπούλου

Είπε πως «τα ζώα έχουν τα δικά τους ξύλινα σπιτάκια, είναι όλα στειρωμένα, εμβολιασμένα. Αυτό το χωράφι είναι ένα στρέμμα και μου έγινε δωρεά, τα έχω φτιάξει μόνος μου. Εφτά μήνες τώρα δεν έχω βγει καθόλου έξω».

Στην ερώτηση εκείνος πού μένει, απάντησε: «Εδώ μέσα στο χωράφι έχω μία σκηνή, αλλά αυτό δεν με απασχολεί. Με απασχολεί τα ζώα να έχουν λίγο καλύτερες εγκαταστάσεις, διότι αυτό το έργο χρειάζεται υποστήριξη. Εχω κάνει ένα πρόγραμμα από νονούς κι όποιος θέλει μπορεί να γίνει εικονικός νονός και να προσφέρει κάθε μήνα την τροφή σ’ ένα σκυλάκι κι έτσι εξασφαλίζεται ένα μέρος των τροφών».

Πρόσθεσε ακόμη πως «εδώ στο Καλό Χωριό είναι καλύτερα τα πράγματα, από ό,τι στο Χριστός, αν και εδώ μπήκαν και με απείλησαν κάποιοι βοσκοί που έχουν στάνες, έκανα αναφορά στην Αστυνομία και σταμάτησαν».

Οταν τον ρωτήσαμε «αν θελήσει κάποιος να βοηθήσει οικονομικά, υπάρχει τρόπος;» είπε «ναι, μπορεί να μπει στην σελίδα που έχουμε κάνει, που είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και από εκεί μέσα μπορεί να γίνει μέλος κανονικά. Υπάρχει δυνατότητα να του δοθεί και κάποια απόδειξη για την εφορία. Τα έχει όλα τα στοιχεία η δικηγόρος Βλασία».

Οσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του καταφυγίου στο Facebook είναι Bronx Familia Shelter Hersonissos Crete Nonprofit Organisation. Οποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά μπορεί μέσω της εφαρμογής που υπάρχει κάνοντας κλικ στο κουμπί donate. Προϋπόθεση είναι όσοι επιθυμούν να κάνουν δωρεά να έχουν ένα paypal account. Επίσης, το paypal account της Μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Νίκου Τσικαλάκη είναι το diegolovenik@gmail.com όπου μπορεί να γίνονται κι εκεί απευθείας δωρεές.

3 Comments

  1. Γνωριζετε οτι τα ζωα που περιθαλπει ο κυριος Τσικαλακης , πωλουνται στην Γερμανικη αγορα; Παρακαλω καντε την ερευνα σας πριν δημοσιεύσετε τετοια κειμενα .
    Το λαθρεμποριο αδέσποτων ζωων ανθει στην Ελλαδα και οτι λαμπει δεν ειναι απαραίτητα χρυσος.

  2. Το λαμόγιο που υποστηρίζετε , το γνωρίζετε; Κάνατε έρευνα ΠΡΙΝ τον διαφημίσετε;Χάσατε κάθε σοβαρότητα .
    Εκτός κι αν σας αρέσει να δίνετε θετική δημοσιότητα στους λαθρέμπορους.
    Κατά τ´ άλλα, χάσατε το κύρος σας. Ντροπή! Μόνο αυτό

  3. σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε οτι γνωρίζετε για αυτόν τον άνθρωπο να καταλάβουμε και εμείς περί τίνος πρόκειται και να κρίνουμε ..εάν δεν θέλετε εδώ δημόσια παρακαλώ στείλετε μου το τη έχετε ανακάλυψή στο e mail μου ευχαριστώ qfm980@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available