39 εισαγγελείς κατηγορούν Μπαρ για επικίνδυνη προσέγγιση ποινικής δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. (AP Photo/Charles Rex Arbogast, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). 39 εκλεγμένοι εισαγγελείς σε κοινή τους ανακοίνωση κατέκριναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ για τη πρόσφατη ρητορική του, όταν επιτέθηκε σε προοδευτικές πολιτικές υποστηρίζοντας ότι η «επικίνδυνη και αποτυχημένη» προσέγγισή του στην ποινική δικαιοσύνη τιμωρεί δυσανάλογα τους φτωχούς και τις φυλετικές μειονότητες, σοβαρά εγκλήματα.

«Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι απειλούνται μερικοί που είναι συνδεδεμένοι με το status quo ή, ακόμη χειρότερα, με τις αποτυχημένες πολιτικές των περασμένων δεκαετιών», ανέφεραν οι 39 εισαγγελείς πολιτειών, επαρχιών και πόλεων. «Επικριτές όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Π. Μπαρ επιδιώκουν να μας φέρουν πίσω σε μια εποχή όπου το έγκλημα κυμαινόταν υψηλά, η επιτυχία μετριόταν με το πόσο σκληρή ήταν η τιμωρία και η επικράτηση μίας προωθούμενης από φόβο αφήγησης».

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες προειδοποίησαν για επιστροφή στη «σκληρή εποχή κατά του εγκλήματος» που αγνοούσε γεγονότα και ευνοούσε μαζικές φυλακίσεις. Αντίθετα, υποστηρίζουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσέγγιση που βασίζεται στις αποδείξεις είναι όχι μόνο πιο αποτελεσματική, αλλά και ενισχύει την εμπιστοσύνη της κοινότητας.

«Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές που βασίζονται στον φόβο δεν λειτουργούν. Απλώς εμβαθύνουν τις διαιρέσεις και προωθούν μια ψεύτικη αφήγηση», έγραφε η επιστολή. «Για πολύ καιρό οι κοινότητες έλεγαν ότι η φυλάκιση των φτωχών για εγκλήματα, όπως η κλεψιά και η κατοχή ναρκωτικών, θα τις έκανε ασφαλέστερες, όταν ξανά και ξανά όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των οικογενειών, τον εγκλεισμό στις φυλακές γενεών, την αποσταθεροποίηση των κοινοτήτων και την αυξανόμενη δυσπιστία στην επιβολή του νόμου».

Η επιστολή τους έρχεται μετά την ομιλία του Μπαρ τη Δευτέρα στο συνέδριο του Συνδέσμου Εθνικών Σερίφηδων που κατήγγειλε τους «μεταρρυθμιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης», των οποίων οι πολιτικές, «έσπρωχναν πολλές πόλεις της Αμερικής πίσω σε ένα πιο επικίνδυνο παρελθόν».

Ειδικά αναφέρθηκε στους προοδευτικούς εισαγγελείς Φιλαδέλφειας, Βαλτιμόρης, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Σεντ Λούις και Σικάγο – πόλεις που είπε ότι «όλοι υπέφεραν ιστορικά επίπεδα ανθρωποκτονίας και άλλων βίαιων εγκλημάτων». Ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές τους αντιτίθενται σε ένα σύστημα δικαιοσύνης που επιβάλλει ολοένα και πιο αυστηρές ποινές βασισμένες στην ιστορία της ποινικής δικαιοσύνης και όχι τις πολιτικές «σύλληψη και απελευθέρωση» και «περιστρεφόμενες πόρτες» που υπονομεύουν την αστυνόμευση, τοποθετώντας τους παραβάτες πίσω στις κοινότητες.

«Αυτοί οι εισαγγελείς μπορεί να σκέφτονται ότι βοηθούν τον κόσμο αλλά στην ουσία τον πληγώνουν» είπε ο Μπαρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available