«4 ακόμα χρόνια» ή «Ζήτω η Ελλάς»;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του, ενώ χαμογελά προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπήκε χαμογελαστός στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων του Λευκού Οίκου όπου έγινε και η εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821, κρατούσε στο χέρι του το γνωστό καπέλο, αυτό που εκείνος και οι οπαδοί του συχνά φορούν, με το σλόγκαν «Let’s make America great again» (Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία, ξανά).

Οταν έφτασε στο βήμα, έφερε το καπέλο στο ύψος των ματιών του και διάβασε: «Let’s make… Greece great again» (Να κάνουμε την… Ελλάδα σπουδαία ξανά) κοιτάζοντας τριγύρω το ακροατήριό του με φανερή ικανοποίηση.

Προς στιγμήν όλοι νόμιζαν ότι πραγματικά αυτό έγραφε στο καπέλο. «Να κάνουμε την… Ελλάδα σπουδαία ξανά».

Μάλιστα, μερικοί περίμεναν ότι θα αναφερόταν με επαινετικά λόγια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που χάρη στη μεσολάβηση μερικών ομογενών επιχειρηματιών από το Σικάγο, και άλλων, τον είχε προσκαλέσει πριν μερικούς μήνες στον Λευκό Οίκο.

Μια προσεκτική όμως ματιά στο καπέλο αποκάλυπτε ότι το αναγραφόμενο σλόγκαν δεν αναφερόταν στην Ελλάδα. Ηταν το γνωστό σλόγκαν για την Αμερική.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος το πήρε πολύ έξυπνα και το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα. Να τονίσει το ποιος γιόρταζε.

Οσοι είχαν την τιμή να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις των προηγούμενων 2 ετών επί προεδρίας Τραμπ, θα σημείωσαν μια ουσιαστική διαφορά στην συμπεριφορά του.

Ο Πρόεδρός μας ήταν κεφάτος, ευχάριστος, ευγενικός, σε αντίθεση με τα άλλα χρόνια που φαινόταν βαριεστημένος, που συχνά κοίταζε είτε το ρολόι του είτε προς την πόρτα. Και ήταν τόσο φανερό, που μερικοί άρχισαν να φοβούνται ότι θα έφευγε στο μέσον της εκδήλωσης.

Επίσης καλός ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος στην ομιλία του ήταν σύντομος -ίσως σε υπέρμετρο βαθμό, την φορά αυτή, αλλά καλύτερα να είναι σύντομος κανείς παρά να μιλά επί μακρόν- ουσίας και με αναφορές σε εθνικά θέματα.

Ακόμη, εξύμνησε την χώρα, δήλωσε ότι προσεύχεται για την οικογένεια του Προέδρου, και με ιδιαίτερη διπλωματική μαεστρία, που θα την ζήλευε και ο καλύτερος διπλωμάτης, απέφυγε οποιαδήποτε πολιτική αναφορά ή έπαινο στον Πρόεδρο ο οποίος, όμως, φάνηκε να το έχει προσέξει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δυο επέλεξαν να μην αναφερθούν στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα… Δεν θα έπρεπε όμως;

Δεν θα έπρεπε ο Πρόεδρος να εκφράσει έστω την συμπάθειά του στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό; ’Η την χαρά του για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, αν αυτό πίστευε;

Κι ενώ έτσι έβαιναν τα πράγματα, και ενώ ο Πρόεδρος αναγνώρισε την προσφορά των ομογενών και της Αρχαίας Ελλάδας -ανέφερε τον Ομηρο, τον Αριστοτέλη, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η Κοιτίδα της Δημοκρατίας- μερικοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να φωνάζουν «4 more years -4 more years» (τέσσερα ακόμα χρόνια).

Καμία αντίρρηση, εάν βρισκόμασταν σε κάποια προεκλογική εκστρατεία.

Ηταν όμως ο κατάλληλος χρόνος γι’ αυτό; Ηταν αυτό το θέμα για το οποίο γινόταν η εκδήλωση; Μήπως θα έπρεπε να φωνάζουν «Ζήτω η Ελλάδα» (Long Live Greece), «Ζήτω η ελληνοαμερικανική φιλία» (Long Live the Greek American friendship);

Ισως κάτι λείπει από αυτές τις εκδηλώσεις. Οπως και η εκδήλωση με τον δήμαρχο της πόλης αποκάλυψε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available