Αντίθετες πορείες μετά τις εκλογές για τους ομογενείς Πρίμπους και Ποντέστα

Ο ελληνικής καταγωγής Ρινς Πρίμπους με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. AP Photo/John Locher.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντίρροπα θα πρέπει να είναι τα συναισθήματα για δύο κεντρικές πολιτικές φιγούρες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, τους ομογενείς Ρινς Πρίμπους και Τζον Ποντέστα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης που ανέδειξε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Πρίμπους διατελεί πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και ο κ. Ποντέστα ήταν μέχρι την Τρίτη επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο κ. Πρίμπους βρέθηκε δίπλα στον θριαμβευτή Ντόναλντ Τραμπ κατά την επινίκια ομιλία του νέου προέδρου. «Κυρίες και κύριοι, ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ», έκανε την παρουσίαση υπό τα έντονα χειροκροτήματα του κοινού, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. «Σας ευχαριστώ. Ηταν τιμή μου. Δόξα τω Θεώ», ανέφερε ο ομογενής, του οποίου η μητέρα κατάγεται από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης.

«Καταπληκτικός τύπος. Η συνεργασία μας με την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ήταν τόσο σημαντική για την επιτυχία και γι’ αυτό που καταφέραμε», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκθειάζοντας τον κ. Πρίμπους.

Περίπου μία ώρα πριν τα επινίκια του κ. Τραμπ, ο επικεφαλής της εκστρατείας της κ. Κλίντον, Τζον Ποντέστα, είχε αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα, αλλά έστειλε σπίτι τους τούς υποστηρικτές που περίμεναν έξω από το αρχηγείο της Δημοκρατικής υποψήφιας. «Ξέρω ότι είστε εδώ πολύ ώρα και ήταν μια μεγάλη νύχτα και μία μεγάλη εκστρατεία, αλλά μπορώ να πω ‘μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμα, σωστά;’», είπε ο ομογενής συνεργάτης της κ. Κλίντον. «Δεν έχουμε τελειώσει. Ας δούμε από τα σπίτια ολόκληρη την καταμέτρηση των ψήφων», ανέφερε.

O κ. Τζον Ποντέστα μετά τη δήλωση του. AP Photo/Matt Rourke.
O κ. Τζον Ποντέστα μετά τη δήλωση του. AP Photo/Matt Rourke.

Πέρα από την δυσάρεστη αυτή στιγμή, ο κ. Ποντέστα βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα, καθώς χάκερ είχαν υποκλέψει χιλιάδες emails του και, μέσα από το Wikileaks, μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους εξέθετε την Χίλαρι Κλίντον στα μάτια των ψηφοφόρων μη επιτρέποντάς της να πάρει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του κ. Τραμπ. Πλέον, το μέλλον του τζον Ποντέστα κρίνεται αν μη τι άλλο αβέβαιο.

Αντίθετα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρινς Πρίμπους συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με απόλυτα θετικό τρόπο. Επιπλέον, θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος, καθώς όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τον Ντόναλντ Τραμπ -όπως έκαναν πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών- αλλά τον ενθάρρυνε μέσα από συνεχή επικοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες να παραμείνει πειθαρχημένος στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Μάλιστα, πολλά ΜΜΕ την Τετάρτη τον παρουσιάζουν ως φαβορί για τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Μετά την εμφάνισή του στα επινίκια του κ. Τραμπ, ο κ. Πρίμπους παραχώρησε συνέντευξη στο «MSNBC» κατά την οποία ρωτήθηκε για τη σχετική φήμη. Απάντησε πως δεν έχουν ποτέ συζητήσει κάτι τέτοιο με τον κ. Τραμπ, αλλά πως είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατόπιν, με δήλωσή του χαιρέτησε τη μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών το βράδυ της Τρίτης. «Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και στις Ρεπουμπλικανικές μας πλειοψηφίες στη Βουλή και την Γερουσία! Απόψε, οι ψηφοφόροι έκαναν ένα πράγμα ξεκάθαρο: επιθυμούν να χαράξουν η Ρεπουμπλικανοί μια εντελώς νέα κατεύθυνση για την χώρα», ανέφερε ο ομογενής πολιτικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *