Τουρκική εισβολή, 45 χρόνια μετά και η Κύπρος κινδυνεύει με νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ

(Turkish Defence Ministry via AP, Pool, FILE).

Ποιος το περίμενε ότι 45 χρόνια μετά -συμπληρώνονται σήμερα 20 Ιουλίου- η Κύπρος θα βιώνει ακόμη τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974. Και όχι μόνο τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν φτάνουν τα τετελεσμένα της εισβολής και που τείνουν να μονιμοποιήσουν την ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού, η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει και τη… μισή ΑΟΖ, όπου τις τελευταίες μέρες εισέβαλαν τα τουρκικά γεωτρύπανα για μια νέα αρπαγή και μια νέα λεηλασία, αυτή τη φορά του φυσικού πλούτου του νησιού.

Στη 45η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο απολογισμός εξακολουθεί να είναι τραγικός. Οι πρόσφυγες που τότε αριθμούσαν 200.000 παραμένουν πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι εντοπίζονται είτε νεκροί -κάποιοι από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί- είτε εξακολουθούν να αναζητούνται, οι εγκλωβισμένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν εγκλωβισμένοι στο Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα, τη Γιαλούσα, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο και στα άλλα κατεχόμενα χωριά στα οποία επέλεξαν να παραμείνουν ριζωμένοι στη γη τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν.

Το ελληνικό στοιχείο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο εξαφανίζεται σιγά σιγά και αντικαθίσταται από Τούρκους εποίκους που η κατοχική δύναμη κουβαλά από την Ανατολία βάσει του μακροχρόνιου σχεδιασμού που εφαρμόζει για αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων. Με τους ρυθμούς με τους οποίους αλλοιώνονται τα πληθυσμιακά δεδομένα, σε μερικά χρόνια τα κατεχόμενα θα ξεπεράσουν σε αριθμό κατοίκων τις ελεύθερες περιοχές.

Ηδη υπολογίζεται ότι στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα ζουν σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, έναντι 850.000 στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Από αυτούς οι Τουρκοκύπριοι δεν υπερβαίνουν τις 200.000, οι υπόλοιποι είναι κουβαλητοί Τούρκοι. Μόνο στην κατεχόμενη Κερύνεια διαβιούν σήμερα γύρω στις 100.000 Τούρκοι, ενώ πριν τον πόλεμο η πόλη δεν ξεπερνούσε σε πληθυσμό τις 10,000. Σταδιακά τα κατεχόμενα ενσωματώνονται στην Τουρκία και λειτουργούν σήμερα σαν ένας ακόμη νομός της κατοχικής χώρας.

Η στασιμότητα που επήλθε μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και η απουσία διαλόγου σε συνδυασμό με την επιθετική διάθεση της Τουρκίας στην ΑΟΖ, έχει δημιουργήσει μια περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί με μεγαλύτερη επιδείνωση και δημιουργία νέων δυσάρεστων τετελεσμένων. Δυστυχώς, αν και όλοι αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, παρακολουθούν σχεδόν απαθείς τη νέα εισβολή της Τουρκίας, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της νήσου. Τα Ηνωμένα Εθνη, κυρίως, δεν έχουν πάρει ακόμη καμιά θέση -σαν να μην συμβαίνει τίποτα με βάση την τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ- ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανεπαίσθητα και δεν αγγίζουν τον τουρκικό «τσαμπουκά». Απεναντίας, η Τουρκία έχει τόσο αποθρασυνθεί που κάνει τον τελευταίο καιρό σκέψεις για εποικισμό και της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η οποία, υποτίθεται ότι προστατεύεται από «ισχυρά» ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Για να αποτρέψει τα χειρότερα η Κύπρος χρειάζεται την αποφασιστικότερη συνδρομή των συμμάχων -μόνο η Ελλάδα είναι δίπλα και την υποστηρίζει αλλά και αυτή με τα δικά της προβλήματα- αλλά και την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής, που θα επαναδραστηριοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η στασιμότητα και το στάτους κβο μόνο την Τουρκία και τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς εξυπηρετεί. Αυτό θα έπρεπε να μας είχε γίνει μάθημα με τα όσα βιώσαμε στα 45 χρόνια της τουρκικής κατοχής…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available