x
 

Πολιτική

Παύλος Χρηστίδης στον «Ε.Κ.»: Με την Ομογένεια στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθησή του πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εξελιχθεί ξανά σε ένα μαζικό κίνημα εξέφρασε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.

Λίγες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες πρόκειται να ψηφίσουν και Ελληνες από το εξωτερικό, ο κ. Χρηστίδης τονίζει πως το πρότυπο του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό, ενώ στέκεται και στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει ο Απόδημος Ελληνισμός.

Παράλληλα, ο κ. Χρηστίδης μιλάει και για την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, αλλά και το πώς επηρέασε προσωπικά και πολιτικά τον ίδιο, με την καθοδήγηση στα πολύπλοκα μονοπάτια της πολιτικής, εν μέσω μιας δύσκολης και σκληρής εποχής.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Χρηστίδη, αρχικά θα θέλαμε να αναφερθούμε στο διακύβευμα αυτών των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ; Είναι το άνοιγμα προς ευρύτερες συμμαχίες προς την Κεντροαριστερά; ’Η ο αυτοσκοπός της επιστροφής σε τροχιά δημιουργίας πλειοψηφικού ρεύματος;

Παύλος Χρηστίδης: Οι εσωκομματικές εκλογές θα καθορίσουν την επόμενη μέρα του κινήματος. Στόχος μου είναι να γίνουμε κίνημα ξανά, πρωταγωνιστές του αύριο. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα ψεύτικα λόγια, έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική, γιατί δεν βλέπει πράξεις. Η δική μας παράταξη έχει ιστορική βάση στις μεγαλύτερες αλλαγές που έγιναν στη χώρα. Δεν θα συνεχίσουμε και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως ένα κόμμα που είναι μικρομεσαίο. Μέσα από αυτές τις εκλογές λοιπόν, θέτουμε τη βάση μας, μιλάμε με τον κόσμο και σχεδιάζουμε το μέλλον. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους αυτούς που θέλουν να δουλέψουν σκληρά και να πάνε κόντρα στο σύστημα.

O υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Φωτογραφία: Eurokinissi

«Ε.Κ.»: Προέρχεστε, ηλικιακά, από τη γενιά των μνημονίων. Τη γενιά που είχε ονομαστεί, αρχικά, ως η γενιά των 700 ευρώ και γενικότερα την πρώτη γενιά, από τη μεταπολεμική Ελλάδα, που βιώνει δυσκολότερες καταστάσεις από την προηγούμενη. Τι μπορεί να κρατήσει ένας πολιτικός της γενιάς αυτής από το παρελθόν; Αφησε τελικά κάτι ορθό η πρώτη περίοδος της Μεταπολίτευσης, που άπαντες έσπευσαν να αποκηρύξουν;

Π. Χρηστίδης: Ενα πολύ μεγάλο κομμάτι της δικιάς μου γενιάς είναι απογοητευμένο και οργισμένο με τους πολιτικούς. Εχουμε βιώσει μεγάλες κρίσεις, οικονομική και υγειονομική, οι οποίες δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η δικιά μας γενιά δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα χτίσει ένα σπίτι, ότι θα κάνει οικογένεια, όπως έκαναν οι γονείς μας και σε ηλικία πολύ μικρότερη από εμάς. Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή, και οι δικές μας ιδέες, να βγούμε επιτέλους μπροστά.

«Ε.Κ.»: Μπορεί το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ να αποτελέσει παράδειγμα για την εν γένει λειτουργία και την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Π. Χρηστίδης: Σήμερα, που την Ευρώπη και την Αμερική σαρώνει ένα νέο κύμα προοδευτικών δυνάμεων, με νέες ιδέες που δίνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, σήμερα που αλλάζει η αντίληψη που έχουμε για την ανάπτυξη, την ισότητα και το κοινωνικό κράτος, το τραπεζικό σύστημα και την ενέργεια, τη διατροφή και τον τουρισμό, τη λειτουργία της αγοράς, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε πίσω. Μετά τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε υποστεί, έχουμε ανάγκη αυτές τις ιδέες περισσότερο από κάθε άλλον. Η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα πρέπει να πάρει ως παράδειγμα και το μοντέλο των Δημοκρατικών, αλλά και τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Ειδικά οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι ένα πρότυπο για εμάς και σαν μοντέλο, αλλά και σαν ρητορική. Θέλουμε να γίνουμε η μόνη εναλλακτική για τον προοδευτικό κόσμο, έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να έχουμε μια παρουσία δυνατή, που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

«Ε.Κ.»: Θεωρείτε ότι, μια δεκαετία μετά το νέο μεταναστευτικό κύμα, είναι ρεαλιστικό να γίνεται λόγος για επανάκαμψη αυτής της γενιάς μεταναστών, ή θα πρέπει η χώρα να επιδιώξει να την αξιοποιήσει με την ιδιότητα του Απόδημου Ελληνα;

Π. Χρηστίδης: Το όραμά μας για τη χώρα, είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους νέους. Δυστυχώς η χώρα μας ποτέ δεν ήταν η χώρα των ευκαιριών, και σχεδόν πάντα απογοήτευε τα παιδιά της. Μαζί λοιπόν με την κοινωνία, και ιδιαίτερα με τους νέους, να φτιάξουμε μαζί ένα καλύτερο κράτος. Είμαι εδώ να μιλήσω με τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, αλλά και με τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, που θέλουν να τη στηρίξουν. Η Ελλάδα έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και τις προϋποθέσεις να πετύχει και να δημιουργήσει. Και για αυτό το λόγο είναι πραγματικά κρίμα να πηγαίνουν όλα χαμένα. Επομένως όλοι μαζί, ενωμένοι, και εμείς που βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και οι Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να σχεδιάσουμε το αύριο που θέλουμε. Να δικαιωθούν επιτέλους τα όνειρα και οι ελπίδες μας.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η βασική πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, η οποία έφυγε τόσο πρόωρα και αναπάντεχα;

Π. Χρηστίδης: Η Φώφη ήταν ο μέντοράς μου και τόσα χρόνια δίπλα της έμαθα πολλά. Αυτό που μας άφησε ως παρακαταθήκη είναι το να μην το βάζουμε ποτέ κάτω, γιατί καμία μάχη δεν είναι χαμένη μάχη. Ενωμένοι λοιπόν και με το κεφάλι ψηλά, πρέπει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το αύριο και για ένα κίνημα ισχυρό, με όραμα και με σχέδια ρεαλιστικά για να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Οπως η Φώφη κατάφερε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, αν και αντιμετώπιζε πολλές κρίσεις και εμπόδια, έτσι και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία μας. Τόσα χρόνια η Φώφη δεν πάλεψε ούτε για να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε για το κόμμα μας, αλλά ούτε και για να περπατάμε με το κεφάλι σκυφτό. Για να δικαιωθεί λοιπόν και η μνήμη και ο αγώνας της, πρέπει και εμείς να συνεχίσουμε ενωμένοι και αποφασιστικοί.

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη συμμετοχή των Αποδήμων στις εσωκομματικές διεργασίες;

Π. Χρηστίδης: Η θέση του κόμματος, αλλά και η δική μου για την ψήφο των αποδήμων, ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οι Απόδημοι είναι οι άνθρωποί μας που ζουν στο εξωτερικό, ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια του Ελληνισμού και επιτέλους πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την υπόθεση και να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος τους. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν κατανοώ τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών και των εξαιρέσεων. Οι Ελληνες του εξωτερικού είναι για εμένα μια σημαντική δεξαμενή ανθρώπων που αγαπούν και ενδιαφέρονται πραγματικά για τη χώρα, θέλουν να δουν αποτελέσματα και είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν σκληρά. Καλώ, λοιπόν, όλους, να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές, και να μας δώσουν την ευκαιρία να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη, να συνδιαμορφώσουμε το Αύριο της Παράταξης και της Χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη πρωτοτυπεί όπως και τα άλλα και διαβάζεται απνευστί ακόμη και από άνδρες που θέλουν να κατανοήσουν το έτερον ήμισυ τους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ