x
 

Οικονομία

Ψηφιακά «κλικ» για ακίνητα και οχήματα

* Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου για μεταβίβαση ακινήτου. Απαραίτητα ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου στα επόμενα 5 έτη θα πρέπει να έχουν τα κτίρια

* του δημοσίου,

* τα κτίρια συνάθροισης κοινού,

* πρατήρια υγρών καυσίμων,

* συνεργεία,

* τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.,

* όλα τα σχολεία ιδιωτικά και δημόσια,

* νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές,

* παιδικοί σταθμοί,

* οίκοι ευγηρίας.

Σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα ακίνητα της χώρας, δηλαδή τα διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να έχουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου. Αρα θα αναγκαστούν να βγάλουν τη σχετική ταυτότητα κατά την πώληση του ακινήτου ή σε οποιαδήποτε άλλη πράξη που αλλάζει τον ιδιοκτήτη.

Η ταυτότητα κτιρίου θα περιλαμβάνει σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο της χώρας για να είναι καθόλα νόμιμο και χωρίς πολεοδομικές παραβάσεις, με υπογραφή μηχανικού.

Accountingsecret: Προς το παρόν για μισθώσεις ακινήτων που δεν είναι στις προαναφερθείσες χρήσεις δεν είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (μισθώσεις κατοικιών, επαγγελματικές στέγες πλην των εξαιρέσεων) αλλά καλό θα είναι να προετοιμαστούν οι ιδιοκτήτες τους.

* Ηλεκτρονικά θα εκδοθούν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων από την πλατφόρμα της εφορίας: https://aade.gr/mycar

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' τόνισε την Πέμπτη τη σημασία της φιλίας και των πράξεων φροντίδας, σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σε μια παραδοσιακή εκκλησιαστική Λειτουργία πριν από το Πάσχα, την οποία ο μονάρχης δεν παρακολούθησε καθώς συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ