x
 

Αμερική

Εδωσε εξηγήσεις στους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες ο δήμαρχος ΝΥ Ερικ Ανταμς (Βίντεο)

16 Φεβρουαρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εξηγήσεις για τις φιλοτουρκικές δηλώσεις του πριν από δυο μήνες, επικαλούμενος άγνοια και όχι κακή πρόθεση, έδωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams) στους εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης που έλαβε χώρα στην Δημαρχιακή Οικία (Gracie Mansion) στην περιοχή του Ιστ Εντ.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, οι επιχειρηματίες Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros) και Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatides), ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μέχιελ (Dennis Mehiel), ο υποψήφιος για διορισμό πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης (George Tsounis), ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes), ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας, το στέλεχος της Οργάνωσης, Ηλίας Κάτσος (Lou Katsos), ο πρώην διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γεώργιος Βενιζέλος (George Venizelos), η δραστήρια ομογενής Ζωή Κουτσουπάκη, η Έιμι Καλογεροπούλου (Amy Kalogeropoulos) από την Εθνική Φιλόπτωχο, η Ταμίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ελέιν Άλεν, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Δημήτρης Καλαμαράς, η Μαρία Ολουιν (Maria Allwin), ο π. Ευγένιος Πάπας (Eugene Pappas) και άλλοι ομογενείς.

Στην δήλωση που έδωσε στην δημοσιότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Ανταμς, ενθυμούμενος την γνωριμία τους στο Μπρούκλιν, όταν διαδήλωσαν μαζί για την δικαιοσύνη, μετά την δολοφονία του Φλόιντ. Παράλληλα, υπενθύμισε πως, λίγο μετά την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο, ο Ερικ Ανταμς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου βρισκόταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (GOARCH)

«Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Παναγιότατος εξέφρασε τις ζωτικές ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες είναι και ανησυχίες της Κοινότητας που εκπροσωπήθηκε εδώ σήμερα. Αυτές περιελάμβαναν τον συνεχή αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον πόνο μας για την επαναμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τους περιορισμούς στις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία. Ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Εκκλησία που βρίσκεται εδώ στη Νέα Υόρκη, η Ελληνορθόδοξος Αρχιεπισκοπή εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία όλων των εθνών σε ολόκληρο τον Κόσμο», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, κάνοντας αναφορά και στα ανοικτά θέματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ νοιώθει ότι είναι απίθανο να επιτύχει αυτούς τους στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω παραμένει η παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και ενόσω υπάρχουν τόσο παράλογες και παράνομες απαιτήσεις από την Ελλάδα, από πλευράς της Τουρκίας. Είμαστε εδώ διότι γνωρίζουμε ότι ο καλός μας φίλος, δήμαρχος Ανταμς, γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη και γνωρίζουμε την αφοσίωσή του και στα δυο που είναι το γερό θεμέλιο για τη συνεχή στενή σχέση και την θερμή φιλία μας», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση» με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης.

«Η συνάντηση με τον εντιμότατο δήμαρχο Ερικ Ανταμς ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Είναι ένας ταπεινός, γενναιόδωρος, σεβαστικός και ευσυνείδητος ηγέτης. Είναι ένας αληθινός φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ως κάτοικος της Νέας Υόρκης, είμαι υπερήφανος που τον ψήφισα και πιστεύω ότι θα αποκαταστήσει την σπουδαιότητα της πόλης», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο κ. Ψαρός.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Ντένις Μέχιελ (Dennis Mehiel), ο οποίος επίσης μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες φιλοτουρκικές δηλώσεις του κ. Ανταμς στο πρακτορείο «Αναντολού», που δυσαρέστησαν τους ομογενείς, γενικότερα επιχειρηματικά και κοινωνικά θέματα της Νέας Υόρκης, αλλά και η επικείμενη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, για την οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία.

«Μιλήσαμε για την διαφορά ανάμεσα στην τουρκοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και ο δήμαρχος το καταλαβαίνει. Μιλήσαμε και για την επικείμενη ‘ανάσταση’ της Νέας Υόρκης. Δεν θέλω να υπερβάλω αλλά και ο Τζον Κατσιματίδης ήταν εδώ όπως ξέρετε και τόνισε ξεκάθαρα ότι η Νέα Υόρκη θα πρέπει να επανέλθει, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να το πει αυτό» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ. Μέχιελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο κ. Ανταμς είναι ένας «φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας», αποδίδοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του πριν από δυο μήνες σε κακή επικοινωνία.

«Μιλήσαμε γι’ αυτό. Πολλές φορές η επικοινωνία δεν είναι όπως την θέλουμε, και είχε να κάνει με την γνώση επ’ αυτού του θέματος που είχε τότε σε σχέση με την συζήτηση που κάναμε σήμερα. Ομως αυτό είναι στο παρελθόν, εμείς κοιτάμε το μέλλον. Πιστεύουμε ότι έχουμε έναν θαυμάσιο δήμαρχο, έναν πολύ καλό συνεργάτη και οπωσδήποτε έναν φίλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μιλήσαμε πολύ και για τα κοινά ανάμεσα στην ελληνοαμερικανική και αφροαμερικανική κοινότητα σε θέματα κληρονομιάς και όσα έχουμε περάσει, αλλά και το γεγονός ότι ο ξεσηκωμός ενάντια στην σκλαβιά είχε επηρεαστεί από αυτό που είχε συμβεί στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μέχιελ.

Εξαιρετικά ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον δήμαρχο δήλωσε και ο Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος εστίασε και στα θέματα λειτουργικότητας της πόλης της Νέας Υόρκης, στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

«Μιλήσαμε για τα ελληνικά θέματα, για την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, εγώ μίλησα για τα θέματα της Νέας Υόρκης, καθώς η πόλη πρέπει να επιστρέψει, αφού είναι το νούμερο 1 στον Κόσμο και θέλουμε να την κρατήσουμε εκεί. Ο Ερικ Ανταμς είναι ο δήμαρχος όλου του Εθνους και άπαντες θέλουν να ηγηθεί», είπε ο κ. Κατσιματίδης.

«Κλειδώνει» για τις 5 Ιουνίου η παρέλαση

Οπως ανέφερε στον «Ε.Κ.», ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος ήταν παρών στην συνάντηση, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έδωσε άμεσα εξηγήσεις για τις φιλοτουρκικές δηλώσεις που είχε κάνει πριν από δυο μήνες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει τους Ελληνες.

«Επί προσωπικού, εγώ δεν ήμουν τόσο καλά ενημερωμένος για τις δηλώσεις του δημάρχου σχετικά με την Τουρκία. Μας είπε ότι δεν τις έκανε με κακή πρόθεση, αλλά από άγνοια και γι’ αυτό είχε την θέληση να μας συναντήσει, αν και προφανώς ενδιαφέρεται γενικότερα να μάθει για τις διαφορετικές εθνικότητες στη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι θα πρέπει άπαντες να πορευθούν ενωμένοι, παρά τις διαφορές», είπε ο κ. Καλαμαράς.

Ο Τζον Κατσιματίδης με τον Γιώργο Βενιζέλο αποχωρούν από το Gracie Mansion (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Καλαμαρά, η διεξαγωγή της παρέλασης για την 221η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας φαίνεται πως «κλειδώνει» για την Κυριακή 5 Ιουνίου, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να τονίζει πως θα συνεισφέρει και ο ίδιος στην επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένο ότι η ημερομηνία αυτή είναι ελεύθερη.

«Μίλησε και ο Ηλίας Κάτσος για την παρέλαση και την ιστορία της. Εμείς έχουμε καταθέσει την αίτηση και η ημέρα μέχρι στιγμής είναι ελεύθερη. Ο ίδιος ο δήμαρχος είπε πως θα δώσει από πλευράς του ό,τι βοήθεια θέλουμε για να την επιβεβαιώσουμε. Νομίζω ότι είναι κλεισμένο. Την πρώτη άδεια την έχουμε πάρει, έχουμε και άλλες επιμέρους που πρέπει να κλείσουμε, αλλά θεωρείστε ότι κατά 95% την έχουμε», ανέφερε ο κ. Καλαμαράς, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Βενιζέλος κατά την αναχώρησή του, ερωτώμενος από τον «Ε.Κ.».

Πάντως, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μέχρι και το πρωί της Τρίτης δεν είχε αναρτήσει κάποια δήλωση στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με την συνάντηση.

15 Φεβρουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Ο ομογενής επιχειρηματίας Ντένις Μέχιελ. 15 Φεβρουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
15 Φεβρουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω εορταστικού κλίματος, η κοινότητα Λέρου Νέας Υόρκης διοργάνωσε την 77η ετήσια χοροεσπερίδα της, σε αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Terrace on the Park», στην περιοχή του Φλάσινγκ Μέντοους - Κορόνα Παρκ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ