Δύο στους 3 Αμερικανούς προτιμούν τον Obamacare

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο κατάργησης του Obamacare, στο Καπιτώλιο. AP Photo/J. Scott Applewhite

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να περάσουν έναν νόμο ο οποίος θα καταργεί τον Obamacare, ωστόσο δημοσκοπικά αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την «Washington Post» και το «ABC News» και δημοσιεύθηκε την Κυριακή, για κάθε Αμερικανό που θέλει να καταργηθεί ο Obamacare υπάρχουν δύο που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Στο ερώτημα, ποιον νόμο προτιμούν, τον Obamacare ή αυτόν που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί, το 50% απάντησε θετικά για τον νόμο που είχε ψηφίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το 24% τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης μιας από τις σημαντικότερες προεκλογικές διακηρύξεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υποστηρικτών, ωστόσο είναι σημαντική η παρατήρηση πως το 79% των Δημοκρατικών υπερασπίζονται τον νόμο που ψηφίστηκε το 2010, ενώ μόλις το 59% των Ρεπουμπλικανών στηρίζουν τον νόμο που επιχειρεί να περάσει το κόμμα τους.

Οσον αφορά τους μη στρατευμένους, το 49% υποστηρίζουν τον υπάρχοντα νόμο και το 20% το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών.

Εξι στους 10 Δημοκρατικούς και το 1/3 των ανεξάρτητων υπερασπίζονται με σθένος τον Obamacare, ενώ μόλις το 43% υπερασπίζονται με σθένος το νέο νομοσχέδιο.

Το πιο ανησυχητικό για τους Ρεπουμπλικανούς που επιχειρούν να περάσουν τον νέο νόμο είναι οι δημογραφικές παρατηρήσεις της έρευνας. Μόνον ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς, συντηρητικούς, λευκούς ευαγγελιστές και λευκούς άντρες χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το νομοσχέδιο του κόμματος υποστηρίζεται περισσότερο από τον Obamacare.

Κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των λευκών γυναικών χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση -οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του Τραμπ- υποστήριξε τον υπάρχοντα νόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *