Δρούτσας με Μιλόσοσκι για διμερείς σχέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ. («ΑΠΕ»). Σε σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος του ονόματος προχώρησαν χθες, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Λονδίνο. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση,...

ΛΟΝΔΙΝΟ. («ΑΠΕ»). Σε σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος του ονόματος προχώρησαν χθες, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Λονδίνο.
Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση, που έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Μιλόσοσκι, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένεται από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρότασή του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.
Ο Ελληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην ΠΓΔΜ, καθώς και έλευσης του Σκοπιανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δεν συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.
Τέλος, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Εθνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available