Γ. Παπανδρέου: Δεν ζήτησα οικονομική ενίσχυση

ΝΤΑΒΟΣ. («ΑΠΕ». «Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική ενίσχυση ούτε από τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε από την Αγγελα Μέρκελ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», μίας από τις πολλές που παραχώρησε, στο περιθώριο των εργασιών του 40ού ετήσιου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Οι...

ΝΤΑΒΟΣ. («ΑΠΕ». «Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική ενίσχυση ούτε από τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε από την Αγγελα Μέρκελ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», μίας από τις πολλές που παραχώρησε, στο περιθώριο των εργασιών του 40ού ετήσιου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Οικονομία που έγινε στο Νταβός.
«Πιστεύω ότι συμφωνούμε (σ.σ. με τους Ευρωπαίους) απόλυτα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας, και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από τρίτους.
«Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης, μόλις πριν λίγες ημέρες, όταν ζητήσαμε δάνειο(…). Είναι αρκετά ακριβό, σε ό,τι αφορά το κόστος, πράγματι. Αλλά πιστεύω ότι όσο παίρνουμε μέτρα, και όσο υλοποιούνται αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα, η διαφορά του επιτοκίου θα μειωθεί άμεσα. Υπάρχουν φήμες γύρω από το ζήτημα -αυτό μας δείχνει τα προβλήματα αξιοπιστίας της αγοράς- και κατά μία έννοια πληρώνουμε και αυτό το κόστος(…). Οι φήμες διαδόθηκαν και δημιούργησαν μία νέα ψυχολογία στην χρηματοοικονομική αγορά(…). Και ο κόσμος, οι G20 και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας, συντονισμού και ρύθμισης, ούτως ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος -στο πλαίσιο της ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των αγορών για τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή του για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας- είχε χθες στο Νταβός συνάντηση με ομάδα διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων.
Η συζήτηση, διήρκεσε περίπου μία ώρα, και η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνομιλίας. Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου διευκρινίσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και πώς θα ελεγχθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε σαφείς απαντήσεις, αναφερόμενος κυρίως στο θέμα της διαφθοράς και στο πώς θα παταχθεί, ενώ ανέφερε την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Ως προς τις αντιδράσεις, τόνισε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές.
Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες με στηρίζουν, δεν θέλουν μερεμέτια γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε». Η κυβέρνηση και οι Ελληνες είπε, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς. Κατέληξε δε, πως η διαφθορά δεν είναι στο DNA των Ελλήνων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον οποίο, ειπώθηκε από τους δημοσιογράφους: «Θα είμαστε εδώ και θα σας παρακολουθούμε». «Αυτό θέλουμε», απάντησε, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της ΕΕ για σχέδιο διάσωσης.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο «CNN», ο Υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε τις υποθέσεις περί αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας «παράλογες», ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια επειδή οι αγορές δεν έχουν δει ακόμα να εφαρμόζονται τα σχέδια της κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου, επρόκειτο να συναντήσει τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στο Νταβός. Ερωτηθείς από το «Reuters» για το εάν η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση που αναζητά οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, απάντησε μονολεκτικά, «όχι».
Οσον αφορά στον κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου, τον ακολουθούσαν κυριολεκτικά σε κάθε του βήμα, βρήκε χρόνο χθες και για σειρά επαφών με αξιωματούχους.
Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον ιδρυτή και πρόεδρο του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ.
Επίσης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του Οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ, Χουάν Σομάδια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπανδρέου, είχε τυχαία συνάντηση με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη.
Με αφορμή αυτή την τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός, ζήτησε εξηγήσεις. Ο κ. Ρουμπινί απάντησε πως δεν γνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα και ο κ. Παπανδρέου τον παρατήρησε, ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα πει ή θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.
Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον οικονομολόγο που είχε προβλέψει την κρίση, να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.
Συνεντεύξεις Γ. Παπανδρέου
Μιλώντας στο «Bloomberg» ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος αθέτησης των δεσμεύσεών μας, κανένας κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης». Ωστόσο, είπε, «κατανοώ το κενό αξιοπιστίας».
Τόνισε δε για το πρόγραμμα Σταθερότητας, ότι είναι «ένα πολύ καλό σχέδιο, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε».
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός μίλησε στο «BBC», επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει. Δεν ζητήσαμε άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Εχουμε λάβει στην Ελλάδα μία πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες μας, για να προβούμε σε δομικές αλλαγές(…). Και όταν οι Ελληνες βλέπουν τις αγορές να αυξομειώνονται γύρω από την Ελλάδα, γίνονται πιστεύω ακόμα πιο αποφασισμένοι», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στους αγρότες, είπε:
«Νομίζω ότι όλοι μας θα πιεστούμε κάνοντας αυτές τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν».
Επιπλέον, στο «CNBC», δήλωσε: «Δεν γνωρίζαμε ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο δύσκολη, όσο πιστεύαμε στην αρχή».
«Θα είναι πράγματι επίπονο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι (…). Η Ελλάδα διαθέτει έναν σπουδαίο λαό, αλλά και μεγάλες προοπτικές», σημείωσε, τονίζοντας ακόμη: «Κάνουμε αλλαγές στη χώρα μας και θα τις συνεχίσουμε, ανεξαρτήτως της ύπαρξης του ευρωομολόγου».
Τέλος, μιλώντας στην ιταλική «Il Sole 24 ore», είπε μεταξύ άλλων, πως «οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μάς έφεραν σε αδιέξοδο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available