Σαμαράς: Η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Καθημερινή»). Αποφασισμένος να στηρίξει περισσότερο την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Διαμηνύει, ταυτόχρο...

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Καθημερινή»). Αποφασισμένος να στηρίξει περισσότερο την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Διαμηνύει, ταυτόχρονα, ότι «η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης», υπονοώντας σαφώς ότι η διασφάλιση του απαιτούμενου κλίματος εθνικής συνεννόησης δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό το βάρος σκανδαλολογίας, πόλωσης και κινήσεων εντυπωσιασμού.
Στην αποκλειστική δήλωσή του στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Προτείναμε μέτρα. Στηρίξαμε κάθε απαραίτητη κυβερνητική πρωτοβουλία. Δεν κερδοσκοπήσαμε πολιτικά σε μέτωπα κοινωνικής αναταραχής, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεν καλλιεργήσαμε τον πανικό. Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να κάνει, δυστυχώς, όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα στη διαχείριση της Οικονομίας. Παρ όλα αυτά, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε, ακόμη περισσότερο, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και γιατί το συμφέρον του τόπου το επιβάλλει. Αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».
Στις κατ ιδίαν συνομιλίες του, ο αρχηγός της ΝΔ οριοθετεί το χρονικό περιθώριο για να κερδίσει ή να χάσει η Ελλάδα το στοίχημα της Οικονομίας μέχρι τα τέλη της άνοιξης, εκτιμώντας ότι τότε θα διεξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τις αντοχές και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει πλαίσιο στήριξης στην κυβέρνηση είναι αυτό που αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο αρχηγός της ΝΔ θα προσέλθει στον διάλογο με αιχμή τη θέση του ότι «το σύστημα της Μεταπολίτευσης χρεοκόπησε» και ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί η «Νέα Μεταπολίτευση» με τη συναίνεση κομμάτων, φορέων και πολιτών. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία έχει διαβρώσει μεγάλο κομμάτι του εθνικού κορμού, αν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στους πρωτογενείς παράγοντες, που παράγουν τη διαφθορά.
Για τον κ. Σαμαρά, μία από τις μεγαλύτερες «ρίζες του κακού» είναι η απόσταση μεταξύ εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί το σύστημα, βρίσκονται συγκεντρωμένες στην κορυφή οι εξουσίες χωρίς αρμοδιότητες και στη βάση οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτό, κατά την άποψή του, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό το οποίο καλύπτεται από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που εξαφανίζει κάθε έννοια ελέγχου. Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ προτίθεται να συνδέσει τη θέση του αυτή με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης («Καλλικράτης»), η οποία θεωρεί ότι είναι δομημένη στην παραπάνω λογική και ως εκ τούτου έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας.
Σε ό,τι αφορά τα του οίκου του, ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να εξέλθει η ΝΔ αλώβητη από τη στενωπό των εξεταστικών επιτροπών, ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά τη νέα της πορεία μέσα από το τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος πόρρω απέχει από εκείνη που ο ίδιος επιθυμεί. Το πιο ενδιαφέρον και συνάμα δύσκολα διαχειρίσιμο για τη Ρηγίλλης είναι ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Σαμαράς έχουν τις ρίζες τους στα «διαρθρωτικά» προβλήματα του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εγκαινιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για επίσκεψη στη Λευκωσία εντός του Φεβρουαρίου. Ο κ. Σαμαράς προτίθεται να αξιοποιήσει όλες τις προσωπικές επαφές που έχει στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, για να προωθήσει τις θέσεις του και να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.
Επίσης, μετά τον Αμερικανό πρέσβη κ. Σπέκχαρντ, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τους πρέσβεις όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ προγραμματίζει και επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου πρωθυπουργού κ. Φιγιόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available