«Δεν πρόκειται να αφήσω να σπιλώσουν το όνομά μου», λέει ο Καραμανλής

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Εθνος»). «Δεν πρόκειται να αφήσω να σπιλώσουν το όνομά μου. Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν πρόκειται να το κάνω τώρα», φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», προδιαγράφοντας και τις άμεσες κινήσεις...

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Εθνος»). «Δεν πρόκειται να αφήσω να σπιλώσουν το όνομά μου. Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν πρόκειται να το κάνω τώρα», φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», προδιαγράφοντας και τις άμεσες κινήσεις του για όσους θέλουν να τον εμπλέξουν στις υποθέσεις της «Ζίμενς» και του Βατοπεδίου.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη έχει εγκατασταθεί στο νέο του πολιτικό γραφείο, έχει καθημερινές συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους παραμένουν ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Γιάννης Ανδριανός, ενώ ήδη τον έχουν επισκεφθεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.
Η ατζέντα των συνομιλιών με τους συνεργάτες του και τους πρώην υπουργούς είναι σαφές ότι έχει μεταβληθεί την τελευταία εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής που είχε απευθύνει λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2004 στον πρώην ισχυρό άνδρα της «Ζίμενς-Ελλάς», Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Ο κ. Καραμανλής συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ο αρχικός του σχεδιασμός να μείνει μακριά από όλα τα θέματα δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί. Τα ίδια τα γεγονότα, σε συνδυασμό με την ουδέτερη στάση που τηρεί η Ρηγίλλης, επιβάλλουν στον πρώην Πρωθυπουργό να παρέμβει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο κ. Καραμανλής βλέποντας ότι η Ρηγίλλης τον στήριξε υπό πίεση και σε δεύτερο χρόνο, κάτι που προκάλεσε και την οργή του, συζητεί πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να παραστεί ο ίδιος -εφόσον βέβαια κληθεί- και στις δύο εξεταστικές επιτροπές (Βατοπέδι, «Ζίμενς») και να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του τεθούν.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από το επιτελείο του. Τις οριστικές του αποφάσεις θα τις λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί ίσως και μέσα στην εβδομάδα στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι.
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που τον απασχολεί είναι το «άδειασμα» από τη Ρηγίλλης. Ο επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της ΝΔ περίμενε ότι, αμέσως μετά την αποκάλυψη της ευχαριστήριας επιστολής του προς τον κ. Χριστοφοράκο, θα υπήρχε ανακοίνωση-κάλυψη από τη ΝΔ. Αντίθετα όμως, υπήρξε -επί τέσσερις ημέρες- σιωπή και μόλις την Παρασκευή, και αφού είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ των συνεργατών του και των συνεργατών του κ. Σαμαρά, υπήρξε αντίδραση του προέδρου της ΝΔ και των κορυφαίων στελεχών της Ρηγίλλης, που τον κάλυψαν πολιτικά. Εν τω μεταξύ, όμως, είχαν υπάρξει οι τοποθετήσεις των κ. Μιχαλολιάκου, Γιακουμάτου και Κασσαπίδη, οι οποίοι ζήτησαν δημόσια διευκρινίσεις.
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απέδωσε σε προσωπικές πικρίες τις επιθέσεις αυτές, αλλά συνεργάτες του επεσήμαναν ότι θα έπρεπε η Ρηγίλλης να είχε παρέμβει ταχύτερα προκειμένου να «φρενάρει» τις αντιδράσεις αυτές.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των διευθυντών των γραφείων του νυν και του πρώην προέδρου της ΝΔ, κ. Αρβανιτόπουλου και Αγγέλου, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της στάσης της Ρηγίλλης. Αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας, όπως λέγεται, ήταν η δήλωση του κ. Σαμαρά στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.
Διαψεύδουν Σιούφας και Παμπούκης
Παράλληλα, αθηναϊκές εφημερίδες ενέπλεξαν δύο ακόμη ονόματα που βρέθηκαν στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου. Πρόκειται για τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, και του υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης, Χάρη Παμπούκη. Και οι δύο διέψευσαν κατηγορηματικά ότι γνωρίζουν κατ’ ελάχιστον έστω τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ελληνικής «Ζίμενς».
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Σιούφας, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews» δήλωσε:
«Δεν ξέρω τι σημειωνόταν και τι δεν σημειωνόταν στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου. Εκείνο που ξέρω –και το τονίζω ρητά και κατηγορηματικά- είναι ότι ουδέποτε συμμετείχα και ουδέποτε προσκλήθηκα σε δείπνο που προγραμμάτιζε. Ουδέποτε συναντήθηκα μαζί του. Κάθε άλλη αναφορά είναι τόσο ανυπόστατη, ώστε να είναι ανάξια ακόμη και διάψευσης».
Από την πλευρά του ο Χάρης Παμπούκης, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», ότι στο ημερολόγιο επαφών του πρώην ισχυρού άνδρα της «Ζίμενς», βρέθηκε καταγεγραμμένο τουλάχιστον οκτώ φορές και το όνομά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη ‘Siemens’ και προφανώς με τη διερευνώμενη υπόθεση…». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «από τις εμφανιζόμενες στο δημοσίευμα εγγραφές της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου, η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα. Κανείς και τίποτα δεν θα με καταβάλλει από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος γενικά και ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο διερεύνησης υποθέσεων από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available