Αναβάθμιση ψευδοκράτους και Ταλάτ από τον Μπαν Κι Μουν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η κίνηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό του ψευδοκράτους επισκίασε αρνητικά την επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, που είναι και ο θεματοφύλακας των ψη...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η κίνηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό του ψευδοκράτους επισκίασε αρνητικά την επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, που είναι και ο θεματοφύλακας των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών τα οποία χαρακτηρίζουν την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» ως ένα δήθεν κράτος και καλούν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, έγινε ο πρώτος ΓΓ που σπεύδει στα κατεχόμενα για να αναβαθμίσει ένα ψευδοκράτος, δημιουργώντας προηγούμενο και νέα δεδομένα για το στάτους της παράνομης οντότητας των κατεχομένων.
Ο Μπαν Κι Μουν έκανε χειραψία με τον Ταλάτ στην είσοδο του «προεδρικού μεγάρου», όπου είχε στρωθεί κόκκινο χαλί, κάτω από τα σύμβολα του ψευδοκράτους, ενώ παρών στη συνάντηση στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη ήταν και ο «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος Ντερβίς Ερογλου.
Η προκλητική ενέργεια του κ. Μουν προκάλεσε οργή και θύελλα αντιδράσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τού διαβίβασε την ενόχληση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε αργότερα μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις οποίες επικαλείται το «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Χριστόφιας του μεταβίβασε την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης για «αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί» στο πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής του ΟΗΕ και συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα κι όχι στην οικία του Τ/κ ηγέτη.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επιχείρησε μετά τη συνάντηση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με διευκρινιστική δήλωση στην οποία ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήταν υπό την ιδιότητα του ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας και πως ο χώρος της συνάντησης δεν έχει, δήθεν, πολιτική σημασία.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα Ηνωμένα Εθνη δικαιολογήθηκαν στον πρόεδρο Χριστόφια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν ήταν ενήμερα για το χώρο συνάντησης και πως αυτό έγινε μόλις την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά από την τ/κ πλευρά…
Εντονα αντέδρασαν και τα πολιτικά κόμματα για την ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τους οποίους είχε σχετική διαβούλευση για το θέμα που προέκυψε, ενώ τέσσερα κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι), αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τη χθεσινοβραδινή δεξίωση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Λήδρα Πάλας.
Επίσης, έξω από τον ελεγχόμενο από τα Ηνωμένα Εθνη χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση και η κοινή συνέντευξη Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας δεκάδων Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα, κλείνοντας τη δίοδο για αρκετή ώρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή σου Μπαν Κι Μουν», «Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» και «Εξω ο Αττίλας από την Κύπρο». Οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα με αποδέκτη το ΓΓ των ΗΕ.
Στα κατεχόμενα
Ο κ. Μουν πέρασε στα κατεχόμενα γύρω στις 11:30 π.μ., συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Λιν Πάσκοε και την υπεύθυνη Ευρώπης στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Το κατοχικό καθεστώς, είχε απαγορεύσει στα κυπριακά κανάλια να καλύψουν τη συνάντηση την οποία όπως ανακοινώθηκε θα κάλυπτε μόνο ο παράνομος «Μπαϊράκ».
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Ακολούθως, ο κ. Μουν παρακάθισε σε γεύμα στη λεγόμενη προεδρική κατοικία που βρίσκεται δίπλα από το λεγόμενο προεδρικό.
Ο Μπαν Γκι Μουν, μιλώντας στο γεύμα που του παρέθεσε ο Ταλάτ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.
Απευθυνόμενος στον κ. Ταλάτ, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την τεράστια δέσμευση για την επίτευξη λύσης σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα με στόχο την επανένωση του νησιού, ώστε να υπάρξει ευημερία και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου.
Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είπε ακόμα ότι μία διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για όλο τον κόσμο.
Εκμεταλλευόμενος την παρουσία του ΓΓ, ο κ. Ταλάτ έκανε λόγο για νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο που θα επιβεβαιώνει ότι οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν εδώ και χρόνια από μια διένεξη που άρχισε πριν από σχεδόν μισό αιώνα.
Οπως υποστήριξε, μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την κυβέρνηση.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι επιθέσεις αυτές έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974 όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα.
Κοινή συνάντηση και κοινό ανακοινωθέν
Μετά τις χωριστές συναντήσεις με τους Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Μπαν Κι Μουν είχε το απόγευμα κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στην οικία του Ειδικού του Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Μετά τη συνάντηση δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Μουν επανέλαβε πως νιώθει ενθαρρυμένος, από τις διαβεβαιώσεις που του έδωσαν οι δυο ηγέτες για τη δέσμευσή τους για μια συνολική λύση όσο το δυνατό πιο σύντομα.
«Θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο κουράγιο και αποφασιστικότητα στην περίοδο που βρίσκεται μπροστά μας για να υπάρξει ένα αίσιο τέλος στις συνομιλίες για το Κυπριακό», δήλωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Σημείωσε πως κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις, ότι αυτό είναι εύκολο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «έχει ωριμάσει ο χρόνος για να προχωρήσουμε μπροστά».
Είμαι πεπεισμένος ότι οι δυο ηγέτες μπορούν να επιτύχουν μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση, ανέφερε και πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να παρέχουν όλη την υποστήριξη που μπορούν, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία η οποία θα γίνει από το λαό της Κύπρου για το λαό της Κύπρου.
Εξέφρασε την από καρδιάς υποστήριξή του για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».
Ο κ. Μουν, ο οποίος δεν απάντησε σε ερωτήσεις, ανέγνωσε επίσης κοινό ανακοινωθέν εκ μέρους των δυο ηγετών, στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως στις συνομιλίες έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια και πως για τα υπόλοιπα είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν την επιθυμητή πρόοδο.
Στο ανακοινωθέν εκφράζεται επίσης η πεποίθηση των δύο ηγετών ότι με καλή βούληση και αποφασιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί μια λύση όσο το δυνατό πιο σύντομα και πως υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία τώρα να βρεθεί μια λύση που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των Ε/κ και των Τ/κ.
Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να ανανεώσουν τη δέσμευση και τη βούληση τους προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού προβλήματος με την επίτευξη συγκλίσεων σε όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Σε άλλη ερώτηση, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ταλάτ έχουν δεσμευτεί ότι η βάση των απευθείας διαπραγματεύσεων και η επίλυση του Κυπριακού στηρίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.
Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια θέματα, εκφράζοντας την ετοιμότητα και τη βούλησή του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συνολική λύση στο πρόβλημα.
– Χθες βράδυ, ο ΓΓ του ΟΗΕ επρόκειτο να παρευρεθεί σε δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, στην οποία είχαν προσκληθεί διπλωμάτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Από την Κύπρο αναχωρεί σήμερα το πρωί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available