Δρούτσας: Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΠΕ»). Την πρόθεση της Ελλάδας να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συγκεκριμένα με την υπουργό...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΠΕ»). Την πρόθεση της Ελλάδας να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συγκεκριμένα με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και τον ομόλογό του, Τζέιμς Στάινμπεργκ.
Παράλληλα, ο Ελληνας Υπουργός τούς ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της βίζας, που από ελληνικής πλευράς θεωρείται λήξαν και η ανακοίνωσή του αποτελεί πλέον εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ.
Η αρχική κοινή συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά και στη συνέχεια οι κ. Δρούτσας και Στάινμπεργκ συζήτησαν για περίπου 50 λεπτά.
Κατά την έξοδό του από τις συναντήσεις, ο κ. Δρούτσας προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Συναντήθηκα με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την υπουργό κ. Κλίντον, και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στάινμπεργκ. Ηταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις διεθνείς εξελίξεις, να αναδείξουμε κι εμείς το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Εχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και να προσφέρουμε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό Κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε πάλι να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Μια εικόνα της Ελλάδας με παρουσία, με φωνή, με πραγματικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις».
Πρόσθεσε ότι «ήταν και μία άριστη ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.
«Στο Κυπριακό διανύουμε πάλι μια φάση σημαντική, στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι γνωστή η προσπάθειά μας για μια νέα προσέγγιση και μια συνεργασία με την Τουρκία. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η βούληση και επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή σε αυτό το θέμα.
«Σε όλα αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ΗΠΑ τις θέσεις μας, να τις επαναλάβουμε, ώστε να γνωρίζουν και τη δική μας την προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών μας, μιας συνεργασίας ισότιμης μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων».
Για την κατάργηση της βίζας, ζήτημα που επίσης εθίγη, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «από πλευράς της Ελλάδας έχουμε ήδη ολοκληρώσει όλες τις δικές μας προετοιμασίες και τις υποχρεώσεις μας σε αυτό το θέμα. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και η αμερικανική πλευρά, ότι από πλευράς Ελλάδας είμαστε έτοιμοι. Είναι πλέον θέμα εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ, τις οποίες τώρα κι εμείς θα περιμένουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, καθώς μόλις είχε ολοκληρωθεί και η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Κάθε πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη. Η παρουσία του στην Κύπρο είναι βεβαίως πολύ σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διαδικασία και ιδιαίτερα να συμβάλει ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ταλάτ, να διαπιστώσει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει κι εκείνος να συμβάλει για την επίλυση του Κυπριακού».
Να σημειωθεί ότι στην κοινή συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Δρούτσα, Χρίστος Παναγόπουλος, ενώ στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε με τον δεύτερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας συμμετείχαν επίσης οι πρέσβεις, Παρασκευόπουλος και Αλειφέρη.
Μετά τις συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Δρούτσας μετέβη στο Καπιτώλιο όπου θα συναντιόταν με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρντ Μπέρμαν και τον πρόεδρο της επιτροπής που ασχολείται με θέματα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, γερουσιαστή Μπέντζαμιν Κάρντιν.
Ακολούθως, ο κ. Δρούτσας αναμενόταν να πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και στη συνέχεια θα συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ίδρυμα Brookings με θέμα «Ελλάδα: Προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση».
Σήμερα, υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Δρούτσας θα έχει συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα δώσει ομιλία στο πανεπιστήμιο Columbia.
Την Πέμπτη, 4 του μηνός, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την επίσκεψη του κ. Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, καθώς και το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available