Επώδυνα, αλλά αναγκαία μέτρα εξήγγειλε με διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε χθες οικονομικά μέτρα τα οποία χαρακτήρισε «επώδυνα», αλλά «αναγκαία» για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χ...

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε χθες οικονομικά μέτρα τα οποία χαρακτήρισε «επώδυνα», αλλά «αναγκαία» για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, ώστε να σταματήσει, όπως είπε, «η Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ».
Συγκεκριμένα, εξήγγειλε, αύξηση φόρου στα καύσιμα, πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, πάγωμα όλων των προσλήψεων, μείωση των προϋπολογισμών των υπουργείων κατά 10%, μείωση 10% στα επιδόματα, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εξίσωση των ορίων ηλικίας, αλλά και την παρουσίαση του νέου φορολογικού σχεδίου σε λίγες μέρες.
«Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό», τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα σε απευθείας σύνδεση από το Μέγαρο Μαξίμου, και έκανε λόγο «για κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης».
«Σε αυτά τα δεδομένα θα δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Κάλεσα τους αρχηγούς των κομμάτων για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια (…). Οι όροι δανεισμού γίνονται κάθε μέρα όλο και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την Οικονομία», πρόσθεσε.
«Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά», είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε «θα νοικοκυρέψει την Οικονομία».
Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη δύσκολη αυτή συγκυρία, εξήγγειλε άλλωστε ότι την επόμενη εβδομάδα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση, θα μπει «τέλος στα παραθυράκια της φοροαποφυγής», θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα αυξηθεί ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, η φορολόγηση των μερισμάτων κατά τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα και η αύξηση στη φορολόγηση των offshore εταιρειών.
Τόνισε δε, ότι θα σταματήσει ο άδικος πλουτισμός εις βάρος των πολλών με τη διασταύρωση στοιχείων.
Ωστόσο, επειδή, όπως είπε, τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν εντός του 2011, για να υπάρξει αύξηση των εσόδων εντός του 2010 θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Ακόμη, αναλύοντας το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, είπε ότι θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλά εισοδήματα στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Ολα αυτά, όπως ανέφερε, θα αφορούν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εκανε λόγο και για περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, καθώς και την έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.
Επίσης, ανήγγειλε πάγωμα στις προσλήψεις στο Δημόσιο -χωρίς εξαιρέσεις για Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια αυτή τη φορά- και κατάργηση ή συγχώνευση φορέων.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα αντιμετωπίζει αδικίες και ανισότητες. Προϊδέασε για αποφάσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς τα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
«Κρίσιμο στοιχείο των αλλαγών αυτών που προτείνουμε, που θα εφαρμόσουμε και που έχουμε ήδη ξεκινήσει, είναι η δομή και η λειτουργία του κράτους. Κάτι που περιμένει ο πολίτης εδώ και πολλά χρόνια.
Με τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική, αυτήν που θα εφαρμόσουμε στη χώρα, φέρνουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη, τις υπηρεσίες πιο κοντά στις ανάγκες του, για να αντιμετωπίσουμε και τη σημερινή σπατάλη», είπε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε επίσης, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας και κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
«Ολοι μας, πολίτες και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχουμε το χρέος, έχουμε το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στα παιδιά μας, να παλέψουμε μαζί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατέψουμε την Οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια.
Η κυβέρνηση είναι εδώ, για όλους τους πολίτες.
Και είμαι βέβαιος ότι και οι πολίτες είναι εδώ για τη χώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που τους χρειάζεται όλους.
Γνωρίζουμε όλοι πόση κρυμμένη δύναμη και πόσες δυνατότητες έχει αυτή η χώρα, πόσες δυνατότητες έχει ο Ελληνας, η Ελληνίδα, ο Ελληνισμός.
Γι αυτό, είμαι σίγουρος ότι μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν με αίσθημα δικαίου, τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά.
Σημειώνεται πως εδώ και καιρό, ο κ. Παπανδρέου, δεχόταν εισηγήσεις για μέτρα που θα «αιφνιδιάσουν» τις αγορές, προλαβαίνοντας και τις αναμενόμενες σήμερα συστάσεις της Κομισιόν. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση για τα μέτρα αυτά, η ΝΔ είπε «ναι» κατά περίπτωση, ενώ μόνο το ΛΑΟΣ, έδωσε συναίνεση στον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο η σύμφωνη γνώμη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά κυρίως της κοινωνίας, απηύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.
Οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς
Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διάρκειας τριών τετάρτων της ώρας η κάθε μία, είχε χθες ο κ. Παπανδρέου, πριν προχωρήσει στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Πρώτα, ο Πρωθυπουργός είδε τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε πως δε δίνει συναίνεση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε κανένα αντιλαϊκό μέτρο, αντεργατικό, αντιαγροτικό, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας», είπε και κάλεσε το λαό σε «ενιαίο μέτωπο στις 10 Φλεβάρη εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της πλουτοκρατίας».
Δεύτερος, στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί. «Είναι μια περίοδος που επιβάλλεται όλοι να δείξουν σύνεση και σοβαρότητα. Δεν είναι από τις καλύτερες περιόδους της χώρας», είπε, προσθέτοντας: «Αν υπάρξει ρεαλισμός και δεν υπάρξει μικροκομματική σκοπιμότητα, έχω μια ελπίδα να στήσουμε ένα σκηνικό αισιοδοξίας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος με τη σειρά του από το Μαξίμου, αλλά λίγο αργότερα από τη Ρηγίλλης. Εκανε λόγο για συναίνεση «κατά περίπτωση» με κριτήριο το συμφέρον του τόπου.
«Η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει, ενώ μετεκλογικά δεν έδρασε έγκαιρα. «Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα», τόνισε, ενώ όπως έγινε γνωστό, η ΝΔ εξέφρασε ήδη αντίθεση για τον πρόσθετο φόρο στα καύσιμα.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι δεν θα συναινέσει. «Ο μόνος λόγος αυτών των συναντήσεων είναι η ανακοίνωση ήδη προαποφασισμένων, σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων», ανέφερε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει μόνο τη στήριξη της Δεξιάς.
Σημειώνεται πως σε αυτό το κλίμα, διεξάγεται σήμερα στη Βουλή ειδική συνεδρίαση για την επανεκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available