Ευθύνες στον Αλεξάντερ Ντάουνερ για το φιάσκο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τη σφραγίδα του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, φέρει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το φιάσκο της προκλητικής επίσκεψης του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους για τη συνάντηση με τ...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τη σφραγίδα του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, φέρει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το φιάσκο της προκλητικής επίσκεψης του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Οι πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ γνώριζε για το διπλό κόκκινο χαλί που έστρωσαν οι Τούρκοι στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και δεν έκανε οτιδήποτε για να το σταματήσει.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν ο αποδέκτης διαβήματος της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά δεν επέδειξε ιδιαίτερη διάθεση να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των Τούρκων. Τούτο εκ των πραγμάτων δημιουργεί θέμα για τον ίδιο τον κ. Ντάουνερ και την αντικειμενικότητά του ως διαμεσολαβητή και αυτό υποδεικνύουν ήδη αρκετά κόμματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Με τις δικές του μεθοδεύσεις αυτό που έχει μείνει από την επίσκεψη του ΓΓ είναι η τήρηση ίσων αποστάσεων από τα Ηνωμένα Εθνη, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.
Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη – σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου – ότι το κατοχικό καθεστώς «έστησε ενέδρα» και έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων τον Γ.Γ. αθετώντας τα συμφωνηθέντα.
Ο κ. Ντάουνερ επέμενε επίσης πως η συνάντηση στο «προεδρικό» των κατεχομένων δεν συνιστούσε ούτε αναγνώριση ούτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ως τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
^13Αλλα οι Τουρκοκύπριοι
^12Η τ/κ πλευρά, πάντως δίνει μια διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα. Από τα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι στο πρόγραμμα της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ που κοινοποίησαν τα ΗΕ στην τ/κ πλευρά, γινόταν λόγος για συνάντηση και γεύμα «με την αυτού εξοχότητα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτη της τ/κ κοινότητας, στο προεδρικό μέγαρο». Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν θα μπορούσε η τ/κ πλευρά να ρισκάρει σε τέτοιο βαθμό εξαπατώντας ακόμα και τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, με όποιες συνέπειες αυτό θα μπορούσε να έχει.
Το γραπτό κείμενο πάντως του προγράμματος και το οποίο συμπίπτει πλήρως με εκείνο που είχε στα χέρια της η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρεται με σαφέστατο τρόπο σε συνάντηση και γεύμα στην «επίσημη κατοικία» του Τ/Κ ηγέτη. Να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση είχε υποβάλει (μέρες πριν την κοινοποίηση του προγράμματος) ερώτημα στα ΗΕ για τον τόπο συνάντησης του ΓΓ λαμβάνοντας την απάντηση ότι αυτή θα γινόταν στην κατοικία.
Ανεξαρτήτως της πληροφόρησης από την κάθε πλευρά, σίγουρα παραμένουν τα ερωτηματικά γύρω από το χειρισμό εκ μέρους των ΗΕ της όλης κατάστασης.
Την ίδια ώρα, ο Ταλάτ δηλώνει πως εάν ο Γενικός Γραμματέας ασκούσε πιέσεις για να μη γίνει η συνάντηση στο λεγόμενο «προεδρικό», τότε δεν θα πραγματοποιείτο, θα δημιουργείτο ένα χάος και η επίσκεψή του θα κατέληγε σε φιάσκο. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποστήριξε πως το λεγόμενο προεδρικό χρησιμοποιείτο ως κατοικία του αντιπροέδρου στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως στη συνέχεια κτίσθηκε και η κατοικία.
Η «προεδρική» κατοικία βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το λεγόμενο «προεδρικό» και είναι και συνδεδεμένα τα δυο κτίρια με διάδρομο.
Ο Γ.Γ. θα ενημερώσει το Συμβούλιο ΑσφαλείαςΟ Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επίσκεψή του στην Κύπρο. Η ενημέρωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να επανέλθει όταν θα ολοκληρωθεί η φάση αυτή των διαπραγματεύσεων και θα διακοπεί η διαδικασία ενόψει των εκλογών στα κατεχόμενα. Προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα εκδοθεί δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Του Συμβουλίου προεδρεύει αυτό το μήνα η Γαλλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available