Οι φόβοι των ευρωπαϊκών χρεών προκαλούν πτώση στην παγκόσμια αγορά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ», «WSJ»). Τα Χρηματιστήρια σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα πρωταγωνίστησαν σε μία παγκόσμια πτώση των αγορών, που φοβούνται ότι οι κυβερνήσεις των ανωτέρω χωρών δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τα χρέη τους. Στην πτώση, όμως της Γουόλ Στριτ συνετέλεσε και η απρόσμενη άνοδος της ανεργ...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ», «WSJ»). Τα Χρηματιστήρια σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα πρωταγωνίστησαν σε μία παγκόσμια πτώση των αγορών, που φοβούνται ότι οι κυβερνήσεις των ανωτέρω χωρών δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τα χρέη τους. Στην πτώση, όμως της Γουόλ Στριτ συνετέλεσε και η απρόσμενη άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές χάνουν τις ελπίδες τους για ταχύτερη ανάκαμψη της Οικονομίας.
Στις ΗΠΑ, η βελτίωση της απασχόλησης θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο και η αύξηση της ανεργίας υπενθυμίζει ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι δύσκολη. Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ανέργων που υπέβαλαν αίτηση επιδόματος ανήλθαν στις 8.000, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ετσι, χθες, μέχρι την ώρα που έκλεινε ο «Ε.Κ.» ο δείκτης S*amp;P 500 έπεφτε κοντά στο 2% και ο δείκτης Dow Industrials στο 1,6%. Οι πετρελαϊκές μετοχές σημείωναν πτώση 2,75% και ο χρυσός κατά 3,6%. Αντίθετα, το δολάριο ανέβηκε κατά 0.6%.
Από όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο η μετοχή της Cisco κινούνταν θετικά, κοντά στο 1%. Στον αντίποδα, η αγορά έπεφτε σημαντικά στους τομείς της ενέργειας των υλικών και των οικονομικών.
Παρόμοια εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και παρά τη χθεσινή διατήρηση του επιτοκίου στο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 2,2% χαμηλότερα κατά 113,84 μονάδες στις 5,139.31, ενώ ο γερμανικός DAX γλίστρησε κατά 138,85 μονάδες ή 2,5% στις 5.533,24. Ο γαλλικός δείκτης CAC-40 in France απώλεσε 104,22 μονάδες ή 2,8% και έκλεισε στις 3.689,25 μονάδες.
Ακόμη χαμηλότερα έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 1).
«Πρόκειται για αιματοκύλισμα και το φταίξιμο είναι της Ελλάδας», δήλωσε ο Νιλ Μακίνον, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής στην «VTB Capital».
«Οι αγορές δεν πείσθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της», πρόσθεσε.
«Αυτή την εβδομάδα πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, την επόμενη μπορεί να είναι η Πορτογαλία, τον επόμενο μήνα η Ισπανία και πιθανώς η Ιταλία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπούικ, αναλυτής αγορών στην εταιρεία «BGC Partners». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το επόμενο τετράμηνο, ποιος ξέρει, μπορεί να είναι η Βρετανία και του χρόνου οι ΗΠΑ. Αυτές οι μεγάλες κυβερνήσεις έχουν τεράστια χρέη και προκαλούν μεγάλες ανησυχίες», πρόσθεσε ο κ. Μπούικ.
Σε ό,τι αφορά την άρνηση της ΕΚΤ να βοηθήσει χώρες με μεγάλο χρέος, ο οικονομολόγος του Centre for Economic and Business Research, Γιοργκ Ράντεκε, τονίζει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί το χαμηλό επιτόκιο για περισσότερο χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available