Υποχώρησε στο 9,7% ο δείκτης ανεργίας

NEA ΥΟΡΚΗ. (Ασοσιέιτεντ Πρες»). Στο 9,7% υποχώρησε η ανεργία Ιανουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες -στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Αύγουστο- ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών που δόθηκαν χθες στη δημοσι...

NEA ΥΟΡΚΗ. (Ασοσιέιτεντ Πρες»). Στο 9,7% υποχώρησε η ανεργία Ιανουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες -στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Αύγουστο- ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι εταιρείες αύξησαν τις ώρες εργασίας ή ζήτησαν υπερωρίες από τους υφιστάμενους υπαλλήλους τους, αποφεύγοντας να προβούν σε προσλήψεις. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις 85 οικονομολόγων, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν κατά 15.000.
Η πτώση της ανεργίας στο 9,7% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ εξέπληξε ευχάριστα τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί στα επίπεδα Δεκεμβρίου (10%). Το χειρότερο πλήγμα από πλευράς κατάργησης θέσεων δέχθηκε ο κλάδος των κατασκευών και ο δημόσιος τομέας.
Εξάλλου, η προαναφερθείσα έκθεση του υπουργείου Εργασίας είχε επίσης και άλλα «ευχάριστα», για τον κλάδο της μεταποίησης που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάκαμψη της Οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες του κλάδου προέβησαν σε συνολικά 11.000 προσλήψεις, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006.
Οι θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο αυξήθηκαν κατά 42.100, ενώ στην κατηγορία προσωπικού προσωρινής βοήθειας οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 52.000, σημειώνοντας τον 4ο κατά σειρά μήνα βελτίωσης. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σηματοδοτεί περισσότερες μελλοντικές προσλήψεις, καθώς οι εργοδότες στις ΗΠΑ συνήθως προσλαμβάνουν πρώτα προσωρινό προσωπικό πριν προβούν σε μόνιμες προσλήψεις.
Από την πλευρά του, ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή.
«Αν και η ανεργία παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα, τα σημερινά στοιχεία περιέχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κριστίνα Ρόμερ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε οικονομικά θέματα.
«Προφανώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά, απαράδεκτα επίπεδα και είναι ακόμη χειρότερη για ορισμένες ομάδες, όπως για τους νέους ή για τους μαύρους», τονίζει η Ρόμερ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ακόμη να καλυφθεί «μεγάλη απόσταση» μέχρι η Οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της.
Εν τω μεταξύ, αποζημίωση 150 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η Bank of America (BofA) για να διευθετήσει ισχυρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) όσον αφορά την υπόθεση μη δημοσιοποίησης των ζημιών 8,98 δισ. δολαρίων της Merril Lynch στους μετόχους προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία συγχώνευσης.
Εκτός αυτού, η ΒοfΑ συμφώνησε να ενισχύσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και εσωτερικού έλεγχου της τράπεζας. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο (φωτογραφία), ανακοίνωσε παράλληλα ότι το κράτος θα μηνύσει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BofA, Κένεθ Λιούις, και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της, Τζόζεφ Πράις, για απάτη.
Την ίδια στιγμή, σε αναδιάρθρωση της μονάδας διαχείρισης πλούτου (wealth management) στις ΗΠΑ προχωρά η UBS σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων.
Η ελβετική τράπεζα, η οποία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την υπόθεση φοροδιαφυγής πλούσιων πελατών της στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ότι οι νέοι επικεφαλής της εν λόγω μονάδας, Ρόμπερτ Μακάν και Ρόμπερτ Μιουλχόλαντ, έχουν παρουσιάσει ευρεία σχέδια αναδιάρθρωσης και διοικητικών ανακατατάξεων.
Ο Μακάν, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό της UBS από τον Οκτώβριο του 2009, είχε δηλώσει τότε ότι θα παρουσιάσει τη στρατηγική του για τη δημιουργία μιας περισσότερο ευέλικτης μονάδας στις αρχές του 2010.
Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 2009 στις 9 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, την αποδοχή των μετόχων της Cadbury για την απόκτηση του 75,41% της βρετανικής σοκαλατοποιίας είχε λάβει η Kraft Foods μέχρι χθες, και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο το νωρίτερο στις 8 Μαρτίου.
Σε χθεσινή του ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός όμιλος αναφέρει πως –υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά του θα γίνει αποδεκτή από τους μετόχους στους οποίους αναλογεί το 90% της Cadbury– σκοπεύει να καταθέσει και υποχρεωτική πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας.
Η τελική προσφορά παραμένει ανοιχτή μέχρι νεωτέρας, σημειώνει η Kraft, και καλεί τους μετόχους της Cadbury να δεχτούν την πρότασή της.
Η Kraft ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι η προσφορά είχε γίνει αποδεκτή από τους μετόχους που κατέχουν σχεδόν το 72% του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής εταιρείας.
Από την εξαγορά αυτή, ύψους 11,7 δισ. στερλινών (18,4 δισ. δολ.), αναμένεται να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος όμιλος ειδών ζαχαροπλαστικής στον Κόσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available