Ψήφισμα – κόλαφος για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, η αντιμετώπιση του τουρκικού εποικισμού, η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συνιστούν για τ...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, η αντιμετώπιση του τουρκικού εποικισμού, η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συνιστούν για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σχετικό ψήφισμα – κόλαφο για την Τουρκία ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη βάση έκθεσης για την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε. για το 2009, την οποία ετοίμασε και παρουσίασε η ευρωβουλευτής Ρία – Οουμεν Ρούιτεν.
Το ψήφισμα, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις κυπριακές επιδιώξεις, καθώς για πρώτη φορά και παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες, γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση του τουρκικού εποικισμού, καθώς και στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Οι προσπάθειες της Τουρκίας – διπλωμάτες της οποίας οργίαζαν αυτές τις μέρες στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αρνητικές αναφορές (έποικοι και Αμμόχωστος), στη συγκεκριμένη έκθεση, έστω και την υστάτη – καθώς και προσθήκη τροπολογίας για τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τ/Κ, την οποία συνέδεε με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, έπεσαν στο κενό.
Στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία χωρίς να γίνει καταμέτρηση, χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» η πρόοδος που σημείωσε το 2009 η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ εκφράζεται και η λύπη της Ολομέλειας, για το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία.
Καλείται, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι «η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Ειδικά για την Κύπρο, η Ολομέλεια, με το ψήφισμά της, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
Παροτρύνουν, ακόμη, την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανός υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Λόπεζ Γκαρίντο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία, αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση, για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αν δεν υπάρξει πρόοδος σ αυτό το σημείο, δεν πρόκειται να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι, ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα είναι και το κατά πόσον έχει συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ικανοποίηση στη Λευκωσία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στέλνει σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα για την άμεση υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων.
Σημείωσε επίσης, ότι το ψήφισμα αποτελεί ακόμη ένα τεκμήριο ότι η Τουρκία «κάθε άλλο παρά είναι αποενοχοποιημένη και ότι δήθεν βρίσκεται ένα βήμα μπροστά».
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΕΚ καλεί την Τουρκία να συμβάλει με απτό τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού αναθεωρώντας τη μέχρι σήμερα πολιτική της. Ακόμη ότι το ψήφισμα αποτελεί ένα ακόμη πολιτικό εργαλείο στον αγώνα για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό.
Πολύ θετικό χαρακτήρισε το ψήφισμα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Εξήγησε ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν διατυπωθεί διαφορετικά γιατί δεν είναι τελείως ακριβή, όμως τα θετικά είναι πολύ περισσότερα».
Εγινε αντιληπτό, είπε, ότι φτάσαμε στα όριά μας και ότι «η μπάλα, βρίσκεται στο γήπεδο της Αγκυρας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available