Μεγάλα μπόνους σε όχι τόσο μεγάλα ονόματα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Ο κατάλογος εκείνων που κερδίζουν τα πιο πολλά στον οικονομικό τομέα καθορίζεται συνήθως ως προς το «ποιος είναι ποιος» στη Γουόλ Στριτ, αλλά αυτές τις μέρες απαντά με την ερώτηση «ποιος είναι αυτός»; Αποδεικνύεται πως μερικοί από τους πιο ακριβοπληρωμένους οικονο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Ο κατάλογος εκείνων που κερδίζουν τα πιο πολλά στον οικονομικό τομέα καθορίζεται συνήθως ως προς το «ποιος είναι ποιος» στη Γουόλ Στριτ, αλλά αυτές τις μέρες απαντά με την ερώτηση «ποιος είναι αυτός»;
Αποδεικνύεται πως μερικοί από τους πιο ακριβοπληρωμένους οικονομικούς διευθυντές στην Αμερική εργάζονται πολύ μακριά από τα φαράγγια του Κάτω Μανχάταν, σε εταιρείες οι οποίες εν πολλοίς απέφυγαν την κατακραυγή για την επιστροφή στις ημέρες των ηγεμονικών πληρωμών της Γουόλ Στριτ.
Στην κορυφή του καταλόγου είναι ο Τζον Σταμφ, επικεφαλής της τράπεζας Γουέλς Φάργκο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με μία ανάλυση του 2009 για τις αμοιβές στον κλάδο. Ο κ. Σταμφ αμείφθηκε με 18,7 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και μετοχές για το έτος 2009, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 64 τοις εκατό από το 2007, λίγο πριν χτυπήσει η οικονομική κρίση.
Ο κ. Σταμφ βγάζει τα διπλά χρήματα από ό,τι ο συνάδελφός του Λόιντ Μπλάκφιν στην Γκόλντμαν Σακς. Ο κ. Μπλάκφιν, ο οποίος για πολλούς Αμερικανούς συμβολίζει τον πλούσιο της Γουόλ Στριτ αυτή την εποχή αμείφθηκε με 9,7 εκατομμύρια για το έτος 2009, λιγότερα από όσα ανέμεναν μερικοί.
Πρόκειται για μία ανατροπή του μέτρου της γενικής σειράς των αμοιβών. Μεγάλα ονόματα στη Γουόλ Στριτ όπως του κ. Μπλάκφιν συνήθως βγάζουν πολύ περισσότερα από ό,τι συντηρητικοί τραπεζίτες όπως ο κ. Σταμφ, της τράπεζας του οποίου οι μεγαλύτερες εργασίες είναι δάνεια υποθηκών για οικίες, καθώς επίσης δάνεια σε εταιρείες.
Ομως, από την ημέρα της διάσωσης του τραπεζικού τομέα από την κυβέρνηση, οι κανόνες αμοιβής του τραπεζίτη κάμπτονται. Μερικά από τα μεγάλα ονόματα αμείβονται λιγότερο σε σύγκριση με τους άγνωστους. Κορυφαίοι εκτελεστικοί διευθυντές οι οποίοι συνήθως βρίσκονται στην κορυφή της μισθολογικής κλίμακας, παίρνουν σχεδόν τα ίδια ποσά με τους διευθυντές εκείνους οι οποίες είναι υφιστάμενοί τους και μάλιστα μερικές φορές και λιγότερα. Ο κ. Σταμφ και άλλοι κορυφαίοι εκτελεστικοί διευθυντές ανέβασαν τη μισθολογική κλίμακα διότι εν μέρει οι όμοιοί τους, όπως ο κ. Μπλάκφιν έχουν κατεβεί.
Και παρόλη την προσοχή που δίνεται στις αμοιβές των κορυφαίων εκτελεστικών στελεχών, το εκπληκτικό είναι οι εξαψήφιοι, επταψήφιοι και οκταψήφιοι αριθμοί χρηματικών ποσών που δίνονται στους τραπεζίτες και στους συναλλασσόμενους στη Γουόλ Στριτ, των οποίων η αμοιβή συχνά περνά απαρατήρητη, εάν μάλιστα φαίνεται διόλου.
Το πόσα χρήματα κάνουν τα κορυφαία στελέχη σε ρευστό και μετοχές δημοσιοποιείται στις εκθέσεις των εταιρειών. Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς εκπλήττουν σύμφωνα με μία ανάλυση από την εταιρεία Εγκουϊλαρ, η οποία ασχολείται με τις μισθολογικές αμοιβές των στελεχών εταιρειών.
Ανάμεσα στους κορυφαίους υψηλόμισθους συμπεριλαμβάνονται οι διευθυντές των «γιγάντων» πιστωτικών καρτών Βίζα, Μάστερκαρτ, Κάπιταλ Φαϊνάνσιαλ και Αμέρικαν Εξπρές. Ο Τζόσεφ Σόντερς, ο οποίος διευθύνει τη Βίζα αμείφθηκε με περίπου 15,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο επισκιάζεται τα μέγιστα από τις αμοιβές των στελεχών της Μπανκ Αμέρικα και Σίτιγκρουπ.
Ο Ατζέι Μπάνκα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Μάστερ Καρτ, ο Λόρενς Φινκ πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης χρημάτων Μπλακ Ροκ και ο Ρίτσαρντ Χάντλερ το αφεντικό της Τζέφερις Γκρουπ, μίας μεσαίου μεγέθους επενδυτικής τράπεζας, η οποία βασικά είναι άγνωστη έξω από τους οικονομικούς κύκλους, αμείφθηκαν ο καθένας τους περί τα 13 εκατομμύρια.
Τα πολλά χρήματα, όπως πάντοτε, είναι στις συναλλαγές της Γουολ Στριτ, αλλά ο μισθός των υπαλλήλων με περιορισμένες διοικητικές ευθύνες συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται στους κανονισμούς που απαιτούν τη δημοσιοποίηση των μισθών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available