Οι πενήντα πλουσιότεροι Ελληνες της Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επιστήμονες και μάγοι της Οικονομίας, επενδυτές ακινήτων και εστιάτορες, πλοιοκτήτες και ιδιοφυίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όλοι αυτοί είναι ανάμεσα στους επιτυχημένους επαγγελματίες οι οποίοι συνθέτουν την ειδική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» για το έτος 2010, γνωστή πλέον ως «Οι 50 π...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επιστήμονες και μάγοι της Οικονομίας, επενδυτές ακινήτων και εστιάτορες, πλοιοκτήτες και ιδιοφυίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όλοι αυτοί είναι ανάμεσα στους επιτυχημένους επαγγελματίες οι οποίοι συνθέτουν την ειδική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» για το έτος 2010, γνωστή πλέον ως «Οι 50 πιο πλούσιοι Ελληνες της Αμερικής».
Δεν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία. Λίγοι είναι εκείνοι που αναφέρονται στον κατάλογό μας, οι οποίοι έκαναν τα εκατομμύριά τους με σκληρή εργασία και τύχη. Πολλοί επένδυσαν με βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους προτού μεταποιήσουν τη γνώση τους σε επιχειρηματικότητα, ενώ άλλοι πήραν τις επιχειρήσεις που άρχισαν οι μετανάστες γονείς τους ή παππούδες τους, τις ανέπτυξαν και τις έκαναν να ευδοκιμήσουν.
Ο πλούτος είναι σαν μια ουσία που μπορεί εύκολα να εξατμιστεί και συχνά είναι δύσκολο να μετρηθεί. Ενώ πολλοί Αμερικανοί χάνουν οικονομικό έδαφος στην παρούσα οικονομική κατάσταση, είναι ενδιαφέρον να βλέπει κάποιος πως άλλοι διατηρούν αυτόν τον πλούτο ή κι ακόμα τον αυξάνουν σε δύσκολους καιρούς. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα στον κατάλογό μας, τα οποία είναι πολύ γνωστά στην Ομογένεια και ήταν στον κατάλογο και κατά τα περασμένα χρόνια. Από τους ετήσιους καταλόγους του περιοδικού «Forbs» αντλήσαμε τα ποσά εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή. Η επιβεβαίωση των μεγεθών του πλούτου άλλων ατόμων, ιδιαίτερα εκείνων που διατηρούν χαμηλούς τόνους, απαίτησε ενδελεχή έρευνα των εταιρειών, των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων τους. Σημειώνεται ότι οι αριθμοί που αναγράφονται συνήθως δεν προέρχονται από τους ίδιους, αλλά από υπολογισμούς που λαμβάνονται εν πολλοίς από δημόσιες πηγές.
Ανάμεσα στους νεοφερμένους σ αυτόν τον κατάλογο είναι μέλη της Ελληνοαμερικανικής μας Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ναυτιλιακής εταιρείας Νάβιος Αγγελικής Φράγκου και του Δρ. Σωτήρη Βαχαβιώλου ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας Μιστράς, που μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2009. Είναι δύσκολο να διαβάσει κάποιος εφημερίδα σήμερα και να μη δει αναφορά στον Τζέιμς Χάνο του οποίου η εταιρεία, «Κυνικός», πρόσφατα διακηρύττει ότι η οικονομική πομφόλυγα της Κίνας θα σπάσει σύντομα.
Επίσης, καινούργια στον κατάλογο είναι η οικογένεια Ντέιβις, η οποία είναι γνωστή στους δρομείς από την εταιρεία τους «Νιου Μπάλανς». Πρόκειται για κατασκευαστές υποδημάτων που έχουν διατηρήσει τα εργοστάσιά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ανταγωνιστές τους μετακόμισαν εκτός.
Οι αδελφοί Χρίστος και Χάρης Πάπα από το Τέξας ξαναμπήκαν στον κατάλογό μας. Εχουν διακριθεί για τα επιτυχημένα εστιατόριά τους και τη φιλανθρωπία τους σε τοπικό επίπεδο. Ο Γεώργιος Τσούνης και η οικογένειά του είναι πολύ γνωστοί στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Νέας Υόρκης επί δεκαετίες για τις επενδύσεις τους.
Στον κατάλογο υπάρχουν τέσσερις γυναίκες, με κορυφαία την χαμηλών τόνων Λίλυ Μπέντα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Κάμπερλαντ Φαρμς. Η αξία της εταιρείας τους ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
1) Οικογένεια Χασιώτη 3,2 δισεκατομμύρια. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλυσίδα παντοπωλείων και πετρελαιοειδή.
Ο Βασίλειος και η Αφροδίτη Χασιώτη μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Το 1938 αγόρασαν στην πόλη Κάμπερλαντ του Ροντ Αϊλαντ αγρόκτημα με μία αγελάδα για 84 δολάρια. Σήμερα ορίζει πάνω από χίλια καταστήματα τύπου παντοπωλείων και ταυτόχρονα σταθμών καυσίμων και έχει εφτά χιλιάδες υπαλλήλους. Οι πωλήσεις της ανέρχονται σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
2) Τζορτζ Μίτσελ, 2 δισεκατομμύρια. Ενέργεια και ακίνητα. Ο κ. Μίτσελ, 90 ετών σήμερα, παιδί Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε στο Γκάλβιστον του Τέξας, στο ίδιο κτίριο που στεγαζόταν το στεγνοκαθαριστήριο του πατέρα του.
2) Πίτερ Πίτερσον: 2 δισεκατομμύρια – Εναλλακτικές Επενδύσεις. Ο κ. Πίτερσον είναι 83 ετών σήμερα και είναι ο συνιδρυτής της εταιρείας Μπλάκστοουν. Παιδί Ελλήνων μεταναστών και μεγάλωσε στη Νεμπράσκα.
4) Εμμανουήλ Τζαχάρης: 1,9 δισεκατομμύρια – Φαρμακοβιομηχανία. Ο κ. Τζαχάρης είναι 81 ετών. Παιδί Ελλήνων μεταναστών από το χωριό Αγία Παρασκευή της νήσου Λέσβου. Ο κ. Τζαχάρης είναι ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
5) Τζιμ Ντέιβις και οικογένεια: 1,7 δισεκατομμύρια. Υποδηματοβιομηχανία. Είναι 66 ετών.
6) Τζον Κατσιματίδης: 1,8 δισεκατομμύρια. Πετρελαιοειδή, Ακίνητα και Υπεραγορές Τροφίμων. Ο κ. Κατσιματίδης είναι 61 ετών.
7) Τζορτζ Αργυρός: 1,5 δισεκατομμύρια. Ακίνητα. Είναι 72 ετών, δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός γεννημένος στο Ντιτρόιτ και μεγαλωμένος στην Πασαδίνα Καλιφόρνιας.
8) Αρθουρ Δημουλάς: 1,4 δισεκατομμύρια. Αλυσίδα Υπεραγορών Τροφίμων στη Νέα Αγγλία.
9) Αλεξ Σπανός και οικογένεια: 1,1 δισεκατομμύρια. Ακίνητα. Ο κ. Σπανός είναι 86 ετών, παιδί Ελλήνων μεταναστών.
10) Τζον Κάλαμος: 964,8 εκατομμύρια. Αμοιβαία ομόλογα. Είναι 69 ετών και είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών.
11) Γεώργιος Ανδρέας: 900 εκατομμύρια. Τέχνες, Ακίνητα, Επενδύσεις. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967.
12) Τζορτζ Μπεχράκης: 900 εκατομμύρια. Φαρμακοβιομηχανία. Είναι 75 ετών, διαμένει στο Λόουελ της Μασαχουσέτης και είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών.
13) Τζον Παπατζόν: 700 εκατομμύρια. Επενδυτικά Κεφάλαια. Είναι 81 ετών. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και ήλθε στην Αμερική 9 μηνών.
13) Ευστάθιος Βαλιώτης: 700 εκατομμύρια. Ακίνητα. Είναι 63 ετών. Μετανάστευσε από την Ελλάδα το 1972.
15) Τζον Παγιάβλας: 650 εκατομμύρια. Επιχειρήσεις Τροφίμων. Ελκει την καταγωγή του από το νησί της Χίου.
16) Τεντ Λεόνσης: 550 εκατομμύρια. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Είναι 53 ετών.
17) Ευάγγελος Τσακόπουλος: 525 εκατομμύρια. Ακίνητα. Είναι 73 ετών και γεννήθηκε στις Ρίζες Αρκαδίας.
18) Ντιν Μητρόπουλος: 500 εκατομμύρια. Διαχείριση Οικονομικών. Είναι 63 ετών.
18) Ιατρός Ρόι Βάγγελος: 500 εκατομμύρια. Φαρμακευτικά και ιατρικά είδη. Είναι 80 ετών. Παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Μικρά Ασία.
20) Γεώργιος Χατζόπουλος: 450 εκατομμύρια. Θερμοηλεκτρονική τεχνολογία. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και ήλθε ως φοιτητής στο ΜΙΤ της Βοστώνης το 1949.
20) Τζορτζ Μάρκους: 450 εκατομμύρια. Ακίνητα. Είναι 67 ετών. Μετανάστευσε από την Ελλάδα στην ηλικία των 4 ετών.
22) Τζον Ράγκος: 425 εκατομμύρια. Τεχνολογία διαχείρισης σκουπιδιών. Είναι 81 ετών και είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών.
23) Μιχαήλ Καλογρίδης: 400 εκατομμύρια. Τηλεπικοινωνίες. Είναι 59 ετών.
24) Πίτερ Αγγελος: 395 εκατομμύρια. Δικηγόρος, ιδιοκτήτης της ομάδας Οριολς της Βαλτιμόρης. Είναι 80 ετών.
25) Κώστας και Τομ Καρτσότης: 360 εκατομμύρια. Ωρολόγια και δερμάτινα είδη. Είναι 50 ετών.
26) Τζέιμς Μπίτζος: 350 εκατομμύρια. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Είναι 54 ετών και ήλθε από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μικρή ηλικία.
26) Δρ. Νικόλαος Γκαλακάτος: 350 εκατομμύρια. Βιοϊατρική Τεχνολογία. Είναι 52 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
26) Εμμανουήλ Καμπούρης: 350 εκατομμύρια. Βιομηχανικά Είδη. Είναι 74 ετών.
29) Πίτερ Καραμάνος: 340 εκατομμύρια. Λογισμικά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Είναι 66 ετών και είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών.
30) Τζέιμς Ντάιμον: 325 εκατομμύρια. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι 52 ετών και είναι ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας [JPMorgan Chase].
31) Τζέιμς Δημητριάδης: 315 εκατομμύρια. Λογισμικά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Είναι 47 ετών.
32) Μάικλ Κάπελας: 300 εκατομμύρια. Διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι 55 ετών.
32) Τζέιμς Χάνος: 300 εκατομμύρια. Επενδύσεις. Είναι 52 ετών. Είναι Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς.
32) Αγγελική Φράγκου: 300 εκατομμύρια. Πλοιοκτήτρια. Είναι 44 ετών.
32) Τζον Θάιν: 300 εκατομμύρια. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι 54 ετών.
36) Δρ. Βασίλειος Σταυρόπουλος: 275 εκατομμύρια. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι 69 ετών.
37) Νικόλαος Μπούρας: 250 εκατομμύρια. Σιδηροβιομηχανία.
37) Πίτερ Γεωργιόπουλος: 250 εκατομμύρια. Πλοιοκτήτης. Είναι 48 ετών.
39) Τζον Πατεράκης: 240 εκατομμύρια. Ετοιμες Τροφές. Ακίνητα. Είναι 80 ετών. Γεννήθηκε στην Ελλάδα.
40) Στράτον Σκλάβος: 225 εκατομμύρια. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ακίνητη Τεχνολογία. Είναι 48 ετών και είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός.
40) Σωτήριος Βαχαβιώλος: 225 εκατομμύρια. Τεχνολογία Προστασίας Υποδομών. Γεννήθηκε στην Ελλάδα.
42) Σωτήρης Φασουλής: 200 εκατομμύρια. Στρατιωτική Τεχνολογία.
42) Ρίτα Γουίλσον: 200 εκατομμύρια. Ψυχαγωγία. Είναι 53 ετών. Σύζυγος του ηθοποιού και παραγωγού Τομ Χανκς.
44) Τζένιφερ Ανιστον: 160 εκατομμύρια. Ψυχαγωγία. Είναι 40 ετών και για κάποιο χρονικό διάστημα έζησε στην Κρήτη και την Αθήνα.
45) Τζον Λεοντακιανάκος: 128 εκατομμύρια. Βιοτεχνολογία – Εσωτερική Ασφάλεια. Είναι 48 ετών. Ηλθε στην Αμερική με τους γονείς του στην ηλικία των 8 ετών.
46) Κρίστοφερ και Χάρης Πάπας: 100 εκατομμύρια. Ιδιοκτήτες 100 εστιατορίων σε 7 πολιτείες. Οι αδελφοί Κρίστοφερ και Χάρης Πάπας είναι 61 και 63 ετών, αντίστοιχα.
47) Τζορτζ Περλέγκος: 100 εκατομμύρια. Ηλεκτρονικά. Είναι 59 ετών και γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας.
48) Βασίλειος Κατακουζηνός: 80 εκατομμύρια. Ορυχεία και Πηγές Ενέργειας. Είναι 78 ετών.
49) Πίτερ Σάμπρας: 60 εκατομμύρια. Επαγγελματίας παίκτης του Τένις. Είναι 38 ετών. Η μητέρα του ήταν μετανάστρια από την Ελλάδα.
49) Γεώργιος Τσούνης και οικογένεια: 60 εκατομμύρια. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις-Ακίνητα. Είναι 42 ετών. Σπούδασε Νομικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available