x
 

Αμερική

Έρχεται πολικό ψύχος στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένα έντονο κύμα πολικού ψύχους, με χαμηλές θερμοκρασίες – ρεκόρ για την εποχή αλλά και πραγματική αίσθηση κρύου σε επικίνδυνα επίπεδα, θα χτυπήσει την πόλη της Νέας Υόρκης, με αιχμή του δόρατος το βράδυ της Παρασκευής, 3 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να «αγριεύει» από το βράδυ της Πέμπτης, όταν και θα κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους οι ψυχροί άνεμοι και η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει, θυμίζοντας, σε ένα μεγάλο ποσοστό, την απότομη μεταβολή την παραμονή των Χριστουγέννων. Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής, η ηλιοφάνεια δεν θα πρέπει να παραπλανήσει το κοινό, αφού, επί της ουσίας, θα πρόκειται για τον λεγόμενο «ήλιο με δόντια», με θερμοκρασία 30 βαθμούς Φαρενάιτ, αλλά πραγματική αίσθηση τους 14 Φαρενάιτ, όπως επίσης και πολύ ισχυρούς ψυχρούς ανέμους.

Οπως αναφέρθηκε, το φαινόμενο θα κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής, όταν και ο υδράργυρος θα πέσει στον 1 βαθμό Φαρενάιτ, με πραγματική αίσθηση τους -14 και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προειδοποιούν για όσο το δυνατόν περιορισμένη έκθεση στο τσουχτερό αυτό κρύο.

Έρχεται πολικό ψύχος στη Νέα Υόρκη (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Από το πρωί του Σαββάτου, το φαινόμενο θα αρχίσει μεν να βρίσκεται σε αποδρομή, όμως οι θερμοκρασίες θα είναι ξανά εξαιρετικά χαμηλές: 19 βαθμοί Φαρενάιτ με πραγματική αίσθηση τους 8 κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει και προς τις βραδινές ώρες, έστω κι αν από αργά τη νύχτα θα ξεκινήσει άνοδος της θερμοκρασίας.

Αντίθετα, από την Κυριακή το πρωί, οι καιρικές συνθήκες θα έχουν επιστρέψει σε υποφερτά για την εποχή επίπεδα, σκαρφαλώνοντας ξανά στους 44 Φαρενάιτ, με πραγματική αίσθηση τους 40, όπου και αναμένεται να κινηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, το φαινόμενο αυτό που πλήττει κατά καιρούς τη Νέα Υόρκη, ονομάζεται «πολική δίνη» («polar vortex») και είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κύματα πολύ ψυχρού αέρα, ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες, κινείται κοντά στο Βόρειο Πόλο. Κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτά τα κύματα ενδέχεται να αποδυναμωθούν και να διασπαστούν. Οταν ένα τμήμα των ανέμων αυτών κινηθεί προς τα νότια, επιφέρει, με τη σειρά του, αυτές τις ραγδαίες πτώσεις της θερμοκρασίας.

Χιόνι καλύπτει τα δέντρα κατά μήκος της λίμνης Οντάριο στην Ελλάδα, Νέα Υόρκη, την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023. (Tina MacIntyre-Yee/Democrat & Chronicle via AP)

Πάντως, το φαινόμενο αυτό θα είναι βραχύβιο και δεν αλλάζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, το πρόσημο του φετινού χειμώνα, με τον Ιανουάριο να θεωρείται, σε γενικές γραμμές, από τους πλέον ήπιους των τελευταίων δεκαετιών, ενώ απουσιάζει ακόμα μια ισχυρή χιονόπτωση, αφού, ακόμη και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το χιόνι που καταγράφηκε ήταν ελάχιστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ