x
 

Διεθνή

Για τρίτη θητεία στην προεδρία της FIFA ο Ινφαντίνο

Για τρίτη θητεία θα παραμείνει στην προεδρία και στην ηγεσία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Βέβαια το έργο του για επανεκλογή δεν ήταν δύσκολο μια που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές, που έγιναν την Πέμπτη (16/3) στο Κιγκάλι της Ρουάντα. Αλλά αυτή μετράει ως δεύτερη θητεία του, αφού η πρώτη εξελέγη μετά από την παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ το 2016. Ως εκ τούτου θα είναι διαθέσιμος για τρίτη και τελευταία θητεία σε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας ο 52χρονος Ιταλο-Ελβετός παράγοντας εξελέγη ξανά πρόεδρος της FIFA, ενώ κάθισε στην προεδρική καρέκλα για πρώτη φορά στις έκτακτες αρχαιρεσίες του 2016, νικώντας στον τελικό γύρο τον Σαλμάν Μπιν Ιμπραΐμ Αλ-Καλίφα από το Μπαχρέιν, και επανεξελέγη το 2019, χωρίς αντίπαλο.

«Το μόνο που σας ζητάω είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να ενώσουμε τον κόσμο με τον ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ όλους για τη στήριξη τους και δεσμεύομαι πως με όπλο την ενότητα θα παλέψουμε για την βελτίωση του αθλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ινφαντίνο στις πρώτες του δηλώσεις.

Να σημειωθεί πως πριν τις εκλογές υποσχέθηκε ότι θα εισαχθεί το VAR και στις λιγότερο εύπορες χώρες, ενώ παράλληλα στις υποσχέσεις του για τη νέα του θητεία, αναφέρθηκε στο Μουντιάλ γυναικών του 2023 που θα διεξαχθεί με 32 ομάδες και όχι 24 όπως μέχρι πρότινος, αλλά και για το Μουντιάλ 2026, το οποίο για πρώτη φορά θα έχει 48 φιναλίστ αντί για 32. Τέλος μίλησε και για την απόφαση της FIFA για τη δημιουργία ενός νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το οποίο θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια μεταξύ 32 ομάδων.

Ξεκινώντας την ομιλία του είπε αρχικά πως: «Είναι απίστευτη τιμή και προνόμιο και μεγάλη ευθύνη. Υπόσχομαι να συνεχίσω να υπηρετώ τη FIFA και το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Σε αυτούς που με αγαπούν, και ξέρω ότι είναι πολλοί, και σε αυτούς που με μισούν… Σας αγαπώ όλους».

Επιβεβαίωσε ότι το εισόδημα της FIFA έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στον τελευταίο κύκλο από το 2019-22, αλλά υποσχέθηκε να το αυξήσει ουσιαστικά και πάλι λόγω των διευρυμένων τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών και γυναικών και την εισαγωγή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων 32 ομάδων.

«Τα έσοδα αυξήθηκαν σε ρεκόρ 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (έως το 2022) σε μια περίοδο που επλήγη από την Covid-19. Οταν έφτασα, τα αποθεματικά της FIFA ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σήμερα είναι σχεδόν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε ο Ινφαντίνο.

«Υποσχόμαστε νέα έσοδα ρεκόρ για τον επόμενο κύκλο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό, επομένως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Ο Ινφαντίνο είπε ότι η FIFA θα συνεχίσει να αναθεωρεί το σύστημα μεταγραφών για να «βελτιώσει τη διαφάνεια» και πρότεινε να συζητηθεί ένα ανώτατο όριο αποδοχών: «Πρέπει να βελτιώσουμε τους κανονισμούς μας και το καταστατικό της FIFA. Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις αρχές της χρηστής άσκησης διοίκησης και να εξετάζουμε το σύστημα μεταγραφών και ίσως να κάνουμε μια συζήτηση για να βελτιώσουμε τη διαφάνεια των μεταγραφών και των μισθών. Ισως είναι απαραίτητο να εισαχθεί ένα ανώτατο όριο, πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θα το εξετάσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Εκτός από την οικονομική επιτυχία των επτά χρόνων στην ηγεσία της FIFA, ο Ινφαντίνο έχει επίσης βρεθεί σε διαμάχες που τον έχουν κάνει μη δημοφιλή σε ορισμένες ομοσπονδίες – μέλη. Κατηγόρησε τους επικριτές του Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για υποκρισία και ρατσισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τουρνουά στο κράτος της ερήμου οδήγησε σε σημαντικό βαθμό πολιτικής συζήτησης σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών από το Κατάρ, την προσέγγισή του στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τις απειλές της FIFA να τιμωρήσει τους παίκτες για πολιτικές δηλώσεις. Αυτό περιελάμβανε την απαγόρευση του περιβραχιόνιου κατά των διακρίσεων «One Love», κάτι το οποίο προκάλεσε οργή.

Καμία αναφορά για το ταμείο για τους μετανάστες-εργάτες του Κατάρ

Η FIFA είχε προηγουμένως μιλήσει για τη δημιουργία ενός ταμείου για να βοηθήσει και να αποζημιώσει τους μετανάστες εργάτες που βοήθησαν στην κατασκευή των γηπέδων και άλλων υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα σχέδια και ο Ινφαντίνο δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό στην ομιλία του.

«Κάθε δολάριο που επενδύεται σε έργα και ομοσπονδίες θα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο. Τα χρήματα δεν χάνονται πλέον. Γι’ αυτό τα θεσμικά όργανα ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στη FIFA. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών μας έδωσε πίσω περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια που είχαν κλαπεί από διεφθαρμένους αξιωματούχους. Τα έχουμε επενδύσει ξανά στο ποδόσφαιρο», σημείωσε.

FIFA president Gianni Infantino is seen on video screens as he speaks at the 73rd FIFA Congress, held in Kigali, Rwanda Thursday, March 16, 2023. Infantino was re-elected by acclaim to another four-year term on Thursday after suggesting the financial results under his leadership would keep an industry CEO in the job for life. (AP Photo)

«Χρειαζόμαστε περισσότερους και όχι λιγότερους αγώνες»

Ενώσεις παικτών αμφισβήτησαν την απόφαση της FIFA να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών από 64 σε 104 παιχνίδια, αλλά ο Ινφαντίνο λέει ότι πρέπει να παίζεται περισσότερο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο.

«Οαν ακούω ότι υπάρχει πάρα πολύ ποδόσφαιρο, ναι, ίσως σε ορισμένα μέρη, αλλά όχι παντού. Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν παίζεται αρκετό ποδόσφαιρο. Χρειαζόμαστε περισσότερους και όχι λιγότερους αγώνες, θέλουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί παγκοσμίως. Συζητάμε τη διοργάνωση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων γυναικών και μιας Παγκόσμιας Σειράς της FIFA τον Μάρτιο κάθε δύο χρόνια, όταν οι ομάδες είναι ελεύθερες από τα προκριματικά».

Στα 150 εκατομμύρια τα χρηματικά έπαθλα στο Μουντιάλ γυναικών 2023

Οπως τόνισε τα χρηματικά έπαθλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 θα είναι 150 εκατομμύρια δολάρια, 10 φορές το ποσό του 2015 και τριπλάσιο από το ποσό του 2019. Ο αριθμός, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τα 440 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ πέρυσι.

«Για πρώτη φορά, σκοπεύω να αφιερώσω ένα συγκεκριμένο μέρος αυτής της πληρωμής, το οποίο πρέπει κυρίως να πάει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά ένα συγκεκριμένο μέρος αυτού θα πρέπει φυσικά να πάει στους παίκτες», είπε ο Ινφαντίνο ανακοινώνοντας το δεύτερο βήμα στο σχέδιο των τριών βημάτων του.

Το πρώτο βήμα, είπε ο Ινφαντίνο, θα είναι ίσες συνθήκες και υπηρεσίες για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που παίζουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο: «Αυτό θα είναι πραγματικότητα ήδη για το Κύπελλο του 2023, οι ίδιες συνθήκες όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα είναι για τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023».

Το τρίτο βήμα, είπε, θα είναι το πιο περίπλοκο και θα περιλαμβάνει μια αποκλειστική στρατηγική μάρκετινγκ για το γυναικείο παιχνίδι:

«Η αποστολή μας θα είναι σε θέση να έχουμε ισότητα στις πληρωμές για τα Παγκόσμια Κύπελλα ανδρών του 2026 και 2027 γυναικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με επιμέρους σκορ 10-28 στην 4η περίοδο, μέσα στην.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ