Αυλαία με κοινή δήλωση για «αξιοπρόσεκτη πρόοδο»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με μια γενικού περιεχομένου «κοινή δήλωση», όπως ονομάστηκε, αντί του αναλυτικού «κοινού ανακοινωθέντος», στο οποίο είχε εναντιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ε/κ κομμάτων (όλοι πλην του ΑΚΕΛ), έπεσε χθες η αυλαία της τρίτης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του προέδρου Χριστόφι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με μια γενικού περιεχομένου «κοινή δήλωση», όπως ονομάστηκε, αντί του αναλυτικού «κοινού ανακοινωθέντος», στο οποίο είχε εναντιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ε/κ κομμάτων (όλοι πλην του ΑΚΕΛ), έπεσε χθες η αυλαία της τρίτης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ηταν η τελευταία συνάντηση των δύο πριν τις λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Απριλίου στα κατεχόμενα.
Η «κοινή δήλωση» – αντί της ολοκληρωμένης καταγραφής συγκλίσεων και αποκλίσεων στις θέσεις των δύο πλευρών – ήταν ο συμβιβασμός στον οποίο συναίνεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας που δεχόταν πιέσεις για ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα πιστοποιούσε πρόοδο στις συνομιλίες ώστε να βοηθηθεί η προεκλογική εκστρατεία του κ. Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσμενή θέση έναντι του «σκληροπυρηνικού» αντιπάλου του Ντερβίς Ερογλου. Στην κοινή δήλωση γίνεται μάλιστα λόγος για «αξιοπρόσεκτη πρόοδο» σε τρία κεφάλαια.
Τόσο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος διάβασε στους δημοσιογράφους την κοινή δήλωση, όσο και ο πρόεδρος Χριστόφιας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η κοινή δήλωση «δεν αποτελεί κοινό ανακοινωθέν, αλλά μία απλή δήλωση».
Στην «κοινή δήλωση» αναφέρεται ότι «οι δύο ηγέτες είναι ενθαρρυμένοι από τη αξιοπρόσεκτη πρόοδο, που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομίας» και εκφράζουν παράλληλα την πεποίθησή τους για επίτευξη μια συνολικής λύσης.
Σημειώνουν, επίσης, ότι «το αμοιβαίο τους ενδιαφέρον για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως και η θέλησή τους για μια συνολική λύση, θα τους οδηγήσει σύντομα στη συζήτηση και των υπολοίπων κεφαλαίων του Κυπριακού και στην κάλυψη των διαφορών, ώστε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση να τεθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».
Επισημαίνεται ακόμη στην «κοινή δήλωση» ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της «συνολικής προσέγγισης», η οποία ερμηνεύεται ως ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».
Στην «κοινή δήλωση» αναφέρεται επίσης πως ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν εμπιστευτικές, «αναγνωρίζεται ότι οι ηγέτες μπορούν να εξηγήσουν στις κοινότητες τους, την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα και τις διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».
Μετά από την καθιερωμένη χειραψία των δύο ηγετών και σε ερώτηση πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση, ο κ. Ταλάτ είπε μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Η επόμενή μας συνάντηση», εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του ότι συνομιλητής εκ μέρους των Τ/κ θα είναι και μετά τις 18 Απριλίου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available