x
 

Πολιτική

60 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας-Εκδηλώσεις των Τούρκων στα Κόκκινα

08 Αυγούστου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τον Αύγουστο του 1964, όταν έγινε ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την περιοχή με τις βόμβες ναπάλμ να πέφτουν βροχή.

Oι βομβαρδισμοί κατέκαψαν τότε όλη την περιοχή, με δεκάδες νεκρούς πολίτες και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς.

Οι Τούρκοι τιμούν και «γιορτάζουν» κι αυτή την αποφράδα ημέρα με σκηνικό εκδηλώσεων που στήνεται κάθε χρόνο στο θύλακα των Κοκκίνων. Σε αυτήν παρέστησαν ο κατοχικός ηγέτης Ερσιν Τατάρ, που μετέβη στην περιοχή με στρατιωτικό ελικόπτερο, η ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων καθώς και μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων, που μετέβησαν στα Κόκκινα με λεωφορεία, μέσω του οδοφράγματος Λιμνίτη και δια θαλάσσης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε η διέλευση  μικρών λεωφορείων από τα κατεχόμενα, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη και του Κάτω Πύργου, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό, αρχικά διήλθαν μέσω Κάτω Πύργου 9 μικρά λεωφορεία με 65 επιβαίνοντες και ακολούθησε η διέλευση 42 λεωφορείων με 650 άτομα.

«Ηρωϊκό έπος» κατά τον Τατάρ

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ η εκδήλωση των Τούρκων στα Κόκκινα ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στο «μνημείο των πεσόντων» και υπογραφές στο ειδικό βιβλίο. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο του «συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων», Μουσταφά Αρίκαν, τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Γιαλούσας-Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί και τον Ερσίν Τατάρ. Η τελετή περιλάμβανε επίσης περιδιάβαση του χώρου και προσευχή.

Ο κατοχικός ηγέτης σε μια εμπρηστική ομιλία του χαρακτήρισε «ηρωικό έπος» τη μάχη στα Κόκκινα, το 1964 ισχυριζόμενος ότι το προκάλεσε «η επίθεση του διδύμου Ελλήνων – Ε/κ, οι οποίοι με το σχέδιο Ακρίτας ήθελαν να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα».

Ο Ε. Τατάρ επανήλθε και στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 20 Ιουλίου στην εκδήλωση για την 50η επέτειο της εισβολής, λέγοντας ότι στην Κύπρο δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία, «γιατί η Τουρκία έχει ιστορικά δικαιώματα, νόμους, διεθνείς συμφωνίες και το 1964 η Τουρκία παρενέβη εδώ, ασκώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας».

Αποφράδα ημέρα

Οι εκδηλώσεις των Τούρκων ξυπνούν οδυνηρές μνήμες για τους Ελληνοκύπριους που βίωσαν τους φονικούς βομβαρδισμούς του 1964 στην Τηλλυρία με απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η 8η Αυγούστου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 από την τουρκανταρσία και για όλους τους κατοίκους της περιοχής που αντιστάθηκαν. Για μας, είπε, «είναι μια αποφράδα μέρα, που ξυπνά τις θύμησες της καταστροφής της περιοχής γιατί ήταν η απαρχή των δεινών που επισυνέβησαν τότε, και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να ταλανίζουν την περιοχή».

«Oι βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας οι οποίοι κατέκαψαν τότε όλη την περιοχή με δεκάδες νεκρούς τόσο κατοίκους της περιοχής όσο και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, αποτελούν την απαρχή του προβλήματος και στη συνέχεια έχουμε», συνέχισε, «την καταδίκη της περιοχής η οποία έκτοτε παραμένει στο έλεος της φθοράς και του χρόνου».

Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 60 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Το 1964, συνέχισε, «η Τηλλυρία πλήρωσε βαρύ τίμημα το οποίο πληρώνει μέχρι τις μέρες μας».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Κλεάνθους , η Τηλλυρία συνεχίζει να δίδει μόνη της τον αγώνα της επιβίωσης, προσθέτοντας πως παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές και ο κόσμος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην γη των πατέρων του. Εάν, σημείωσε, η περιοχή δεν μπει σε ένα ειδικό καθεστώς μέτρων και κινήτρων και εξαιρέσεων η οποία θα δώσει νέα πνοή, είναι καταδικασμένη.

Επεσήμανε επίσης πως η 8η Αυγούστου 1964 είναι η μέρα που εγκλωβίστηκε η Τηλλυρία. Από τότε έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο άξονα της Κύπρου και έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένη, παραμελημένη και εγκαταλειμμένη στην μοίρα της. Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι από τότε αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η περιοχή μας, συνέχισε, «δεν συγκαταλέγεται ούτε στις κατεχόμενες περιοχές, ούτε στις εγκλωβισμένες περιοχές. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες».

Οπως ανέφερε ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου, τα γεγονότα του 1964 έχουν αποκλείσει την περιοχή της Τηλλυρίας και από ανατολικά προς την περιοχή του Λιμνίτη.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής που αυτό έχει να κάνει με το θύλακα των Κοκκίνων, λέγοντας πως από τότε παραμένει κλειστός ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με την Πάφο και την Πάφο με τη Λευκωσία, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες προς τους κατοίκους της περιοχής.

Παρά ταύτα συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους και παρά τις δυσκολίες, «συνεχίζουμε να παραμένουμε στον τόπο μας».

\

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. To Κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό διακήρυξαν από την Πάφο τα εννέα μεσογειακά μέλη της ΕΕ (MED9), διαμηνύοντας προς την Τουρκία πώς η συγκεκριμένη συμβολή της στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων «παραμένει κρίσιμη», αποτελώντας βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ