Ερευνα για παραπλάνηση οίκων αξιολόγησης από τράπεζες

NEA YOΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, έχει θέσει στο μικροσκόπιό του οκτώ τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει αν παρείχαν παραπλανητικά στοιχεία στις υπηρεσίες αξιολόγησης ώστε να αποσπούν μεγαλύτερες βαθμολογίες. Πρόκειται για μια έρευνα παρόμοια με αυτές που είχαν θέσει στο στόχαστρό τους τι

NEA YOΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, έχει θέσει στο μικροσκόπιό του οκτώ τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει αν παρείχαν παραπλανητικά στοιχεία στις υπηρεσίες αξιολόγησης ώστε να αποσπούν μεγαλύτερες βαθμολογίες.
Πρόκειται για μια έρευνα παρόμοια με αυτές που είχαν θέσει στο στόχαστρό τους τις επιχειρηματικές πρακτικές πολλών οικονομικών επιχειρήσεων κατά τα χρόνια πριν την κατάρρευση της κτηματομεσιτικής αγοράς.
Ενώ εκείνες οι έρευνες είχαν εστιάσει στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους που είχαν αγοράσει τις επισφάλειες των στεγαστικών τους δανείων, η νέα αυτή έρευνα του Αντριου Κουόμο επεκτείνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των τραπεζών και των υπηρεσιών που αξιολογούν τις επισφάλειές τους.
Οι υπηρεσίες οι ίδιες έχουν κατ’ επανάληψη επικριθεί για το γεγονός ότι είχαν κάνει θετικές αξιολογήσεις για τις επισφάλειες τραπεζών. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν να χαθούν τεράστια ποσά με την κατάρρευση της κτηματομεσιτικής αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, αφήνει να εννοηθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ίσως να είχαν εξαπατηθεί από τις τράπεζες που πλέον βρίσκονται στο μικροσκόπιό του.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsch Bank, Credit Agricole και Merrill Lynch, η οποία πλέον έχει περάσει στην κατοχή της Bank of America.
Οι εταιρείες οι οποίες αξιολογούσαν τις συμφωνίες των στεγαστικών δανείων είναι οι Standard *amp; Poor’s, Fitch Rating και Moody’s. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επενδυτές λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους τις αξιολογήσεις τους, προκειμένου να κάνουν τις επενδύσεις τους.
Στη διάρκεια της *lt;φούσκας*gt; των ακινήτων, οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ συχνά συμπεριλάμβαναν σε επενδυτικά πακέτα επικίνδυνα χρεόγραφα κατώτερης ποιότητας. Κατόπιν, στα πακέτα δινόταν υψηλή κατάταξη και έτσι τα προτιμούσαν οι επενδυτές.
Με την κατάρρευση του στεγαστικού κλάδου στις ΗΠΑ, και τον αυξημένο αριθμό αθέτησης αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, επενδυτικοί τίτλοι και τα χρεόγραφα του κλάδου που κατείχαν οι επενδυτές άρχισαν να χάνουν την αξία τους. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης, που κόστισε στους ίδιους τους επενδυτές και τις τράπεζες δισεκατομμύρια.
Ο εισαγγελέας αναμένεται επίσης να διερευνήσει την πρακτική των τραπεζών να προσλαμβάνουν υπαλλήλους οίκων αξιολόγησης που βοηθούσαν στη δημιουργία προϊόντων που σχετίζονταν με την αγορά ενυπόθηκων δανείων και τα οποία βαθμολογούνταν ευνοϊκά από τους οίκους.
Εν τω μεταξύ, μετά την Goldman Sachs, στο στόχαστρο των αμερικανικών δικαστικών Αρχών βρίσκεται η Morgan Stanley για παραπλάνηση επενδυτών με στόχο την πώληση πιστωτικών παραγώγων, γνωστών ως CDOs, που θεωρούνταν εξαρχής καταδικασμένα διότι ήταν συνδεδεμένα με ομόλογα στεγαστικών δανείων εν μέσω ύφεσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας.
Μεταξύ των παραγώγων που διερευνώνται από δικαστήριο του Μανχάταν είναι οι *lt;Νεκροί Πρόεδροι*gt;, όπως αποκαλούνταν μεταξύ χρηματιστών της *lt;Morgan Stanley*gt;.
Η τράπεζα να θεωρείται, επίσης, υπόλογη για το ότι στοιχημάτιζε την κατάρρευσή τους με θέσεις short, αφού τα είχε πουλήσει σε επενδυτές. Πράγματι, τα προϊόντα αυτά έφεραν τα ονόματα του Τζέιμς Μπιουκάναν και Αντριου Τζάκσον, δηλαδή του 15ου και 7ου Προέδρου των ΗΠΑ, αντίστοιχα. Αν και η τράπεζα φέρεται να εξασφάλισε κέρδη από τις συναλλαγές αυτές, πηγές προσκείμενες στους κύκλους της τράπεζας ανέφεραν ότι επισκιάστηκαν από τα 9 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν σε συνολικές απώλειες από τα CDOs.
Οι έρευνες των δικαστικών αρχών βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά στηρίζονται σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εδώ και ένα χρόνο.
Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων δεν αποκλείεται όπως, άλλωστε, και στην περίπτωση της Goldman Sachs. Από την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη SEC για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, αν και ο διευθύνων σύμβουλος, Λόιντ Μπλανκφάιν, έχει αρνηθεί δημοσίως κατηγορίες για παραπλάνηση μετόχων.
Από το Τόκιο, ο επικεφαλής της Morgan Stanley, Τζέιμς Κόρμαν, δήλωσε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του κανένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι ύποπτο πίσω από τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Καμία δήλωση δεν διατυπώθηκε από τη SEC ή την Εισαγγελία του Μανχάταν.
Η άσκηση αγωγών εναντίον τραπεζών και το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων για απάτη εις βάρος των επενδυτών πραγματοποιούνται λόγω της έντονης της κοινής γνώμης για τις πρακτικές της Γουόλ Στριτ πριν και μετά την κρίση.
Εν τω μεταξύ, πτώση σημείωσε ο αριθμός των κατασχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, παρότι τα σπίτια επανήλθαν στην ιδιοκτησία των τραπεζών με πρωτοφανή ρυθμό, χωρίς όμως οι τράπεζες να κινούν ενέργειες κατά των οφειλετών στο βαθμό που το έκαναν ως σήμερα.
Σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων RealtyTrac από την Καλιφόρνια, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές μέσα στο έτος, με τις τροποποιήσεις των ενυπόθηκων δανείων και την υψηλή ανεργία απλώς να καθυστερούν το αναπόφευκτο για την πλειονότητα αυτών των δανειστών.
Σε εθνικό επίπεδο, η κίνηση διαδικασιών κατάσχεσης –παράλειψη εκπλήρωσης υποχρέωσης, προγραμματισμένος πλειστηριασμός και ανάκτηση από την τράπεζα– υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 9% σε σύγκριση με το Μάρτιο και κατά 2% σε σύγκριση με πέρσι.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση σε ετήσιο επίπεδο μετά τον Ιανουάριο 2006 που άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία κατασχέσεων η RealtyTrac.
*lt;Αυτό που βλέπουμε στην ουσία είναι ότι οι τράπεζες έχουν επιβραδύνει τις διαδικασίες κατά των οφειλετών, παρότι ανακτούν τα ακίνητά τους*gt;, σχολιάζει ο Ρικ Σάργκα, ανώτατος αντιπρόεδρος της RealtyTrac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available