Η Google παραδέχεται ότι κρυφάκουγε σε προσωπικά ασύρματα δίκτυα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.(«Ασοσιέιτεντ Πρες»). Η Google παραδέχτηκε ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Street View, τα οποία φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνέλεγαν κατά λάθος δεδομένα από ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi. Η εταιρεία εξέφρασε τη της για το λάθος και καθήλωσε τα αυτοκίνητα του Street View, δεν απέφυγ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.(«Ασοσιέιτεντ Πρες»). Η Google παραδέχτηκε ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Street View, τα οποία φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνέλεγαν κατά λάθος δεδομένα από ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi.
Η εταιρεία εξέφρασε τη *lt;βαθύτατη λύπη*gt; της για το λάθος και καθήλωσε τα αυτοκίνητα του Street View, δεν απέφυγε όμως νέες επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με τις Αρχές, ειδικά στην Ευρώπη.
Ο κολοσσός του Διαδικτύου αποθήκευσε συνολικά 600 Gibagyte «αποσπασματικών» δεδομένων που υπεκλάπησαν από δίκτυα Wi-Fi σε 30 χώρες, υποστηρίζει όμως ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξή τους και σκοπεύει τώρα να τα διαγράψει, έπειτα από συνεννόηση με τις αρχές της κάθε χώρας.
Η Google δεν διευκρίνισε τι είδους πληροφορίες συνέλεξε, ωστόσο ο Στιβ Γκίμπσον, πρόεδρος της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Gibson Research, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να καταγράψει το περιεχόμενο emails, τη διαδικτυακή συμπεριφορά του χρήστη, ή ακόμα και μυστικούς κωδικούς πρόσβασης.
Η υπόθεση έγινε αντιληπτή όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου ζήτησε από τη Google διευκρινίσεις για τα δεδομένα που συλλέγει η υπηρεσία Street View. Η εταιρεία αντιλήφθηκε τότε ότι τα κινητά συνεργεία της δεν χαρτογραφούσαν μόνο τα ονόματα των δικτύων στις γειτονιές των πόλεων, αλλά κατέγραφαν και δεδομένα που μεταδίδονταν από ανοιχτά δίκτυα.
Η εταιρεία απέδωσε το πρόβλημα σε προγραμματιστικό λάθος που υπήρχε σε πειραματικό λογισμικό του συστήματος. Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα του Street View κινούνται συνεχώς, και αλλάζουν διαρκώς συχνότητες λήψης, τα δεδομένα που υπεκλάπησαν είναι μόνο αποσπασματικά, διευκρίνισε ο Αλαν Γιούστας, επικεφαλής των μηχανικών της Google.
«Είναι πια ξεκάθαρο ότι συλλέγαμε κατά λάθος δείγματα από δεδομένα φορτίου που προέρχονταν από ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi» γράφει ο Γιούστας σε εταιρικό ιστολόγιο.
«Η διατήρηση της εμπιστοσύνης του κόσμου έχει κρίσιμη σημασία σε ό,τι κάνουμε, και σε αυτή την περίπτωση δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων».
«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μαθήματα που μπορούμε από αυτό το λάθος» προσθέτει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available