Πρώην φοιτητής του «Χάρβαρντ» συνελήφθη για ακαδημαϊκή και οικονομική απάτη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Ανταμ Γουίλερ, 23 ετών, πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου του «Χάρβαρντ» κατηγορείται ότι είπε ψέματα παραπλανώντας το Πανεπιστήμιο για την ανέλιξη των σπουδών του και τη λήψη δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε υποτροφίες και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις και βοήθειες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, συμπεριλαμβανομένων φυσικά

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Ανταμ Γουίλερ, 23 ετών, πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου του «Χάρβαρντ» κατηγορείται ότι είπε ψέματα παραπλανώντας το Πανεπιστήμιο για την ανέλιξη των σπουδών του και τη λήψη δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε υποτροφίες και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις και βοήθειες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των δύο τοπικών εφημερίδων της Βοστώνης «Μπόστον Γκλόουμπ» και «Μπόστον Χέραλντ».
Ο κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο από ψεύτικα πιστοποιητικά σπουδών και συστατικών επιστολών τα οποία χρησιμοποίησε όταν μπήκε στο «Χάρβαρντ». Ωστόσο, δεν βγήκε με το πτυχίο στο χέρι αλλά με χειροπέδες.
Ο Γουίλερ έγινε δεκτός στο «Χάρβαρντ» το έτος 2007 ως δευτεροετής φοιτητής, ο οποίες είχε μεταγραφεί από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ και ως απόφοιτος από το επιφανές προπαρασκευαστικό σχολείο γνωστό ως Ακαδημία Φίλιπς στην πόλη Αντόβερ της Μασαχουσέτης, καθώς επίσης και συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Αποκαλύφθηκε ωστόσο ότι ο Γουίλερ, ο οποίος κατάγεται από την πολιτεία του Ντέλαγουεάρ δεν είχε φοιτήσει ποτέ στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, ούτε στην Ακαδημία του Αντόβερ, ενώ ταυτόχρονα κατέστη γνωστό ότι είχε εκδιωχθεί από το κολέγιο «Μπόουντιν» του Μέιν για «ακαδημαϊκή ατιμία».
Η απάτη του άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Γουίλερ ο οποίος θα έκανε ειδίκευση στον τομέα των Αγγλικών, προσπάθησε να πάρει μεταγραφή στα πανεπιστήμια Γιέιλ και Μπράουν, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Εισαγγελέα Τζέραλντ Λεόνε, ο οποίος δήλωσε πως «δεν ξέρουμε ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός του, αλλά εργαζόταν για τον εαυτό του» και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για ένα επεξεργασμένο και περίπλοκο δίκτυο ψεύδους και απάτης».
Ο κ. Λεόνε είπε ακόμα, πως «ο κατηγορούμενος υποτίμησε την ακεραιότητα της διαδικασίας εισδοχής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πρόσβαλε τη φήμη μερικών εκ των πλέον κορυφαίων εκπαιδευτικών και ανώτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και έκλεψε από εκείνους οι οποίοι συναγωνίστηκαν με τιμιότητα γι αυτά που εκείνος απόκτησε με απάτη». Ο κ. Λεόνε αποκάλυψε ακόμα πως ο Γουίλερ καρπώθηκε πάνω από 46 χιλιάδες δολάρια σε υποτροφίες και οικονομική ενίσχυση που του δόθηκαν «βασισμένοι σε ψέματα και αναπαραγωγή της σκληρής εργασίας άλλων ανθρώπων».
Το σημείο της αποκάλυψης της απάτης του Γουίλερ ήταν μία αίτηση που υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο για τη λήψη της υποτροφίας «Ρόουτς – Φούλμπραϊτ». Ο καθηγητής Τζέιμς Σίμσον σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για τον Γουίσλερ διότι καθώς εξέταζε την αίτησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο είδε ότι ο Γουίσλερ ήταν αριστούχος φοιτητής έχοντας λάβει Α στα μαθήματά του, είχε δημοσιεύσει βιβλία, είχε κάνει διαλέξεις σε διάφορά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ο καθηγητής υποπτεύθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την αίτηση του Γουίλερ διότι τα αναγραφέντα στοιχεία σ αυτήν φαίνονταν γνωστά και τα οποία τελικά αποκαλύφθηκε ότι ανήκαν σε άλλον καθηγητή και πως ο Γουίλερ είχε αντιγράψει την εργασία του καθηγητή Στέφεν Γκρίνμπλαντ.
Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του «Χάρβαρντ», είπε, σύμφωνα με την «Μπόστον Γκλόουμπ», ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι προσωπικών δεδομένων απαγορεύουν στο Πανεπιστήμιο να συζητούν για περιπτώσεις ατόμων.
Εν τω μεταξύ, ο Γουίλερ εκδιώχθηκε από το «Χάρβαρντ» τον περασμένο Οκτώβριο και συνελήφθηκε από τις διωκτικές αρχές στην πολιτεία της διαμονής του το Ντελαγουέαρ και παραπέμπεται με 20 συνολικά κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες είναι κλοπή, απάτη ταυτότητας και υποβολή ψεύτικων τεκμηρίων.
Από τα Δικαστικά έγγραφα έγινε γνωστό ότι η βαθμολογία που επέδωσε στο «Χάρβαρντ» ως δήθεν προερχόμενη από το πρώτο έτος σπουδών του στο ΜΙΤ ήταν τέλεια και τον εμφάνιζε ως αριστούχο. Επί πλέον, είχε υποβάλλει συστατικές επιστολές από καθηγητές του ΜΙΤ, εκθέσεις στις οποίες αναφερόταν στις σπουδές του στο ΜΙΤ, καθώς επίσης και άριστη βαθμολογία το Μάρτιο του 2005 ύψους 1.600 βαθμών των γνωστών εξετάσεων SAT από τον Οργανισμό College Board που απαιτούνται για την είσοδο κάποιου υποψήφιου φοιτητή στο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα είχε εμφανίσει δίπλωμα από την Ακαδημία του Ντόβερ.
Απεδείχθη ωστόσο ότι ο Γουίλερ απεφοίτησε από το Λύκειο Caesar Rodney, το οποίο είναι δημόσιο σχολείο στην κομητεία Κεντ του Ντελαγουέαρ και πως φοίτησε δύο χρόνια το κολέγιο «Μπόντουϊν» του Μέιν μέχρι το 2007 από το οποίο και εκδιώχθηκε για «ακαδημαϊκή ατιμία». Την εποχή που ο Γουίλερ πληροφορήθηκε τον εκδιωγμό του από το «Μπόουντιν» ολοκλήρωνε την αίτηση εισδοχής του στο «Χάρβαρντ». Τα συστατικά γράμματα που επέβαλε έφεραν τις υπογραφές καθηγητών του «Μπόντουϊν» κι όχι του ΜΙΤ, ενώ καθηγητές είπαν στις διωκτικές Αρχές ότι δεν έγραψαν ποτέ συστατικές επιστολές για τον Γουίλερ, ενώ μερικοί είπαν ότι δεν τον γνώριζαν καθόλου.
Ο Γουίλερ κέρδισε δύο βραβεία για το καλύτερο γράψιμο, πλην όμως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι είχε αντιγράψει λέξη προς λέξη από μία διατριβή μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου «Κορνέλ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available