62 χρόνια από την θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Petros Karadjias, FILE.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η συμπλήρωση εξήντα δύο ετών από την μαρτυρική θυσία του ήρωά μας Ευαγόρα Παλληκαρίδη, δημιουργεί σε όλους μας αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ξυπνά μνήμες πικρίας, αγωνίας και πατριωτισμού, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε χαιρετισμό του στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ στην Πάφο.

Ο Μακαριότατος ανέφερε πως η σεμνή και ωραία αυτή τελετή λειτουργεί ως ένα είδος πνευματικής αναβάπτισης και λυτρωτικής αποκάθαρσης. Πολλές, άλλωστε, σημείωσε, είναι οι προκλήσεις της ψυχρής λογικής που δοκιμάζουμε σήμερα ως Κυπριακός Ελληνισμός και χρειάζεται να αντλήσουμε δύναμη και ενίσχυση.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως ιδιαίτερα σε μέρες δύσκολες και πονηρές, όπως είναι αυτές που διερχόμαστε σήμερα, στις οποίες κινδυνεύει η ίδια η εθνικοθρησκευτική επιβίωση του λαού μας στη γη των πατέρων του, δεν πρέπει να ξεστρατίσουμε από την πορεία μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως ο  Ευαγόρας Παλληκαρίδης, όπως και οι άλλοι ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα υπήρξαν «φως αληθινό», σημειώνοντας πως δικό μας χρέος αποτελεί να κρατούμε διαρκώς αναμμένη τη δάδα του αγώνα, μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης της κατεχόμενης σήμερα γης μας, την επανένωση της νήσου μας και τη δικαίωση.

Το χρωστούμε είπε,  τόσο στον ήρωά μας Ευαγόρα Παλληκαρίδη, όσο και σε όλους εκείνους, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της Πατρίδας. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είπε ο Μακαριότατος, «δεν υπήρξε μόνο ένας υπέροχος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α., αλλά και ένας σπουδαίος για την ηλικία του ποιητής».

Δεν αμφιβάλλουμε ανέφερε, ότι, αν η αγχόνη δεν του έκοβε τόσο πρόωρα, σκληρά και βάναυσα το νήμα της ζωής, σήμερα ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης θα ήταν ένας λαμπρός ποιητής στο πανελλήνιο λογοτεχνικό στερέωμα, και όχι μόνο.

Το φιλολογικό μνημόσυνο διανθίστηκε με τραγούδια από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης».

Την Κυριακή τελέστηκε και το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου Προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.

1 Comment

  1. …..ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΗΡΩΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΙΗΤΗ-ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕ…..
    …ΕΠΟΤΙΣΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΝ, ΤΙΜΟΥΜΕΝ ΣΕ ΣΑΝ ΑΞΙΟΝ ΤΖΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟΝ ΜΑΣ ΤΕΚΝΟΝ..
    …ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ, ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΣΟΥ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available