x
 

Κοινωνία

62 χρόνια συμπληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία

30 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Οκτωβρίου συμπλήρωσε εξήντα δύο χρόνια από της ιδρύσεώς της. Αντεξε τις υπονομεύσεις, τις τρικλοποδιές και παραμένει το μεγαλύτερο όπλο και το μοναδικό όχημα, το οποίο διασφαλίζει το μέλλον της χώρας διαχρονικά. Ιδιαίτερα μετά το 1974. Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο των εορτασμών της 62ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. και θα διεξαχθεί επί της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’ Ιωσήφ, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, πεζοπόρων τμημάτων και πτητικών μέσων της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πριν απ’ την έναρξή της, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών. Τον χαιρετισμό της θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τη στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσουν Πρέσβεις και Ακόλουθοι Αμυνας ξένων χωρών, άλλοι επίσημοι και θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία κοινού.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των προασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την 62η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας που γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου. Σε αναφορά του προ ημερησίας διατάξεως, ο Προεδρεύον της Βουλής των Αντιπροσώπων Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «με την ευκαιρία αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν με απαράμιλλο ηρωισμό, αλλά και όσοι θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Άγγλους αποικιοκράτες, θέτοντας τις δομές ενός ελεύθερου κράτους».

Η νεοσύστατη Δημοκρατία, ανέφερε επίσης, αντιμετώπισε εξαρχής τις διχοτομικές προθέσεις της γείτονος Τουρκίας, που με αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974 εισέβαλε στην Κύπρο, συνεχίζοντας σαράντα οκτώ χρόνια μετά να κατέχει παράνομα τη μισή πατρίδα μας και εντείνοντας καθημερινά τις απαράδεκτες προκλήσεις και την επιθετική ρητορική σε βάρος του νησιού μας.

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ταυτόχρονα, απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τα οποία καταστρατηγεί κατάφωρα, παραβιάζοντας τα δικαιώματά μας ως ευρωπαϊκού κράτους και παρεμποδίζοντας την αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της Κύπρου», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ως ανεξάρτητου κράτους είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ