Μείωση της ανεργίας κατά 1,4% τον Ιούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η συστηματική δουλειά προώθησης των μέτρων για στήριξη της απασχόλησης και επιδότησης της πρόσληψης ανέργων έφερε το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας τον Ιούλιο και δημιούργησε την προοπτική ότι «μπορούμε να εργαστούμε για έναρξη σταδιακής ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία», δηλώνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η συστηματική δουλειά προώθησης των μέτρων για στήριξη της απασχόλησης και επιδότησης της πρόσληψης ανέργων έφερε το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας τον Ιούλιο και δημιούργησε την προοπτική ότι «μπορούμε να εργαστούμε για έναρξη σταδιακής ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία», δηλώνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τον Ιούλιο υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 1,4%, μετά από έξι μήνες συνεχούς ανόδου.

Είπε, επίσης, πως είναι σημαντικό ότι η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων του Ιουλίου του 2010, σε σύγκριση με τη περσινή αύξηση για τον ίδιο μήνα, είναι πολύ μικρότερη.

«Φέτος τον Ιούλη είχαμε αύξηση 439 άτομα στους εγγεγραμμένους άνεργους, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήταν 1.249 άτομα», συνέχισε προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ότι λιγότερα άτομα έχασαν την εργασία τους και έχουν αποταθεί στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και προστίθεται και αυτό το στοιχείο στη μείωση της ανεργίας τον Ιούλιο».

Επισημαίνοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε» και λέγοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, τόνισε πως «είναι όμως σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη και κάποια άλλα θετικά στοιχεία που εμφανίζονται στην οικονομία, να εργαστούμε έτσι που να αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η μείωση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα που σχετίζεται «με τα μέτρα που λάβαμε», ανέφερε πως τους τελευταίους έξι μήνες ειδικότερα, «έγινε μια συστηματική δουλειά προώθησης των μέτρων που πήρε και προγραμμάτων που εφαρμόζει το Υπουργείο της για στήριξη της απασχόλησης και για επιδότηση της πρόσληψης ανέργων».

«Εγιναν πολλές ενημερωτικές παρουσιάσεις των μέτρων τόσο σε αστικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, εξειδικευμένες παρουσιάσεις σε διάφορους επαγγελματικούς φορείς και φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν πλέον να αξιοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέτρα που προώθησε το Υπουργείο για στήριξη της απασχόλησης», πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως σίγουρα ένας λόγος που συνέτεινε στο θετικό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι στον τουριστικό τομέα εμφανίζονται κάποιες καλύτερες ενδείξεις σε σχέση με πέρσι, με απορρόφηση ανέργων στον τομέα. Πρόσθεσε ότι απορρόφηση υπήρξε και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός.

Αναφέροντας, επίσης, ότι «υπολογίζουμε ότι έχουμε στη διάθεση μας για στήριξη της απασχόλησης κονδύλι πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων, αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και ακολούθως σε επίπεδο Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι «είμαστε ανοικτοί σε επισημάνσεις και προτάσεις για βελτίωση των μέτρων», καθώς ο απώτερος στόχος είναι τα μέτρα να αξιοποιούνται.

«Φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο, τα μέτρα όπως σχεδιάστηκαν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των ανέργων και για αυτό φαίνεται ότι απέδωσαν, βεβαίως εάν υπάρξουν ανάγκες για βελτιώσεις είμαστε ανοικτοί», πρόσθεσε.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία για τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας που αναπτύχθηκαν μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2009 δαπανήθηκαν 7.765.978 ευρώ και το 2010 μέχρι την 31η Ιουλίου 14.345.327 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available