Η αγορά αυτοκινήτου «οδήγησε» τις πωλήσεις λιανικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Oι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν σχετικά μικρή αύξηση τον Ιούλιο μετά από δύο συνεχόμενες μειώσεις τους προηγούμενους μήνες, με τη δυναμική τους να επικεντρώνεται στις υψηλότερες πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης. Οι περισσότερες από τις λοιπές κατηγορίες λιανικής σημείωσαν πτώση. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%, σύμ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Oι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν σχετικά μικρή αύξηση τον Ιούλιο μετά από δύο συνεχόμενες μειώσεις τους προηγούμενους μήνες, με τη δυναμική τους να επικεντρώνεται στις υψηλότερες πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης. Οι περισσότερες από τις λοιπές κατηγορίες λιανικής σημείωσαν πτώση.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου για τον μήνα Ιούλιο, και κυμάνθηκαν ελάχιστα πιο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ενώ το συνολικό αποτέλεσμα αποτελεί θετικό σημάδι για την οικονομία, η μεγάλη πτώση πέρα από την αγορά αυτοκινήτου και βενζίνης προσφέρει νέες ενδείξεις για καθυστέρηση της ανάκαμψης. Υπάρχει ανησυχία ότι η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί κι άλλο στο δεύτερο ήμισυ της τρέχουσας χρονιάς καθώς τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν την υψηλή ανεργία και την αδυναμία ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας.
Τον Ιούνιο και το Μάιο οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υποχωρώντας 0,3% και 1% αντίστοιχα, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,5% τον Ιούνιο και 1,1% το Μάιο. Οι πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση 2,1% τον Μάρτιο, όμως από τότε η κατανάλωση, που αφορά το 70% της Οικονομίας, έχει εξασθενίσει.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ενισχύθηκαν κατά 1,6%, διαδραματίζοντας τη μεγαλύτερη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα. Ηταν και η καλύτερη απόδοση, από το 6,6% που είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Οι πωλήσεις λιανικής εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, αυξήθηκαν κατά 0,2% μετά την πτώση του 0,1% που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,3%.
Οι καλοκαιρινές προσφορές και οι πιστωτικές διευκολύνσεις προσέλκυσαν τους καταναλωτές στην αγορά αυτοκινήτου τον Ιούλιο. Η βιομηχανία πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 5,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009. Πέρυσι οι πωλήσεις αυτοκινήτων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Οι πωλήσεις στα πρατήρια βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Νοέμβριο. Ομως μεγάλο μέρος αυτής της ανοδικής τάσης οφείλεται στην υψηλότερη τιμή της βενζίνης.
Στα πολυκαταστήματα οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 1%, ενώ παρόμοια πορεία ακολούθησαν τα εξειδικευμένα καταστήματα ρουχισμού, επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών.
Παράλληλα, βελτιωμένη και υψηλότερη των εκτιμήσεων εμφανίζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, ωστόσο οι καταναλωτές αναμένουν μικρή βελτίωση της οικονομίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Η μικρή βελτίωση ακολουθεί μετά την πτώση της εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 69,6 μονάδες από 67,8 μονάδες τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους να τον τοποθετούν στις 69,3 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης στέκεται μόλις λίγες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, υπό το βάρος της ανησυχίας για την ανάπτυξη των θέσεων απασχόλησης και εισοδήματος.
«Η άνοδος ήταν πολύ μικρή για να μιλήσουμε για ουσιαστική βελτίωση», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Κέρτιν.
Εξάλλου, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Ιούνιο, ωστόσο συνδυάστηκαν με πτώση των πωλήσεων.
Συγκεκριμένα, τα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 1,36 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν 0,2% αύξηση.
Παράλληλα, η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη οδήγησε τις πωλήσεις σε υποχώρηση κατά 0,6% στα 1,08 τρισ. δολάρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available