Ηπιότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της Οικονομίας λέει ο Μπερνάνκι

ΤΖΑΚΣΟΝ. ΓΟΥΑΪΟΜΙΝΓΚ.(«Ασοσιέιτεντ Πρες»). Η ανάκαμψη της Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει, αν χρειαστεί, περισσότερα μέτρα για να την στηρίξει, υπογράμμισε την Παρασκευή από το Τζάκσον του Γουαϊόμινγκ όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της Fed, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι. Οι δηλώσεις του τελευταίου έγιναν αφότου έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής Οικονομίας διαμορφώθηκε τελικά στο 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΤΖΑΚΣΟΝ. ΓΟΥΑΪΟΜΙΝΓΚ.(«Ασοσιέιτεντ Πρες»). Η ανάκαμψη της Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει, αν χρειαστεί, περισσότερα μέτρα για να την στηρίξει, υπογράμμισε την Παρασκευή από το Τζάκσον του Γουαϊόμινγκ όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της Fed, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι.

Οι δηλώσεις του τελευταίου έγιναν αφότου
έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής Οικονομίας διαμορφώθηκε τελικά στο 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,4%. Οι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία θα έδειχναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Στη Γουόλ Στριτ, οι δείκτες που ξεκίνησαν ανοδικά την τελευταία της εβδομάδας συνεδρίαση, κινήθηκαν εν συνεχεία καθοδικά, μόλις γνωστοποιήθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο δείκτης βαρόμετρο Dow Jones της βιομηχανίας έχανε σχεδόν 40 μονάδες περιοριζόμενος στις 9.947, ενώ από την πλευρά του ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq έχανε σχεδόν 20 μονάδες περιοριζόμενος 2.100.

Στις δηλώσεις του, πάντως, ο επικεφαλής της Fed έλαβε υπόψη του και τα άλλα αρνητικά στοιχεία αναφορικά με την αμερικανική Οικονομία, όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και την αρνητική εικόνα των πωλήσεων κατοικιών (νέων και παλιών) μέσα στο μήνα Ιούλιο.

«Οι προοπτικές της Οικονομίας είναι εγγενώς αβέβαιες και η ίδια η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε απρόσμενες εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπερνάνκι και τόνισε ότι η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων αν οι ρυθμοί της επιβράδυνσης επιταχυνθούν και εμφανιστούν ενδείξεις αποπληθωρισμού.

Η αγορά, την οποία θα αποφασίσει η επιτροπή της Fed που καθορίζει τις τιμές των επιτοκίων (FOMC), θα αφορά μέρος του χρέους της κυβέρνησης ή ομόλογα που σχετίζονται με τη κτηματαγορά και, αν γίνει, προέβλεψε ότι «θα ελαφρύνει τις οικονομικές συνθήκες».

«Η νομισματική μας επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, προς το συμφέρον της οικονομίας μας στη διάρκεια του β εξαμήνου, έστω κι αν φανούν επώδυνα, εάν τούτο αποδειχθεί αναγκαίο, θα ληφθούν δε τα μέτρα αυτά ιδίως στην περίπτωση που η επιδείνωση της οικονομίας μας προκύψει μεγάλη» είπε χαρακτηριστικά ο Μπερνάνκι.

Ο διοικητής της Fed περιέγραψε άλλη μία εναλλακτική λύση που έχει στη διάθεσή της η FOMC: να περικόψει ακόμα περισσότερο το βασικό επιτόκιο, στο 0% από το 0,25% που διατηρεί για πολλούς μήνες.

Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε από τώρα για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η Τράπεζα έχει τα μέσα για να προστατέψει την οικονομία από τον αποπληθωρισμό αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή ώστε τα οφέλη κάθε φορά να ξεπερνούν το κόστος από την εφαρμογή τους.

Σχετικά με την ανεργία (βρίσκεται στο 9,5% και πιθανόν θα ξεπεράσει το 10% μέσα στο 2010 ή στις αρχές του επόμενου έτους), ο Μπερνάνκι υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας για την Τράπεζα. Για την ανάπτυξη, ο διοικητής της Fed δηλώνει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη μέσα στο 2011, αλλά όχι αρκετή για να μειώσει την ανεργία.

Οπως εξάλλου, προαναφέρθηκε, στο 1,6% διαμορφώθηκε τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,4%.

Στο πρώτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε «τρέξει» με ρυθμό 3,7%. Η καταναλωτική δαπάνη, που τροφοδοτεί το 70% της Οικονομίας, αυξήθηκε κατά 2%.

Παράλληλα, τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,6%, ρυθμός ο οποίος είναι ο χαμηλότερος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στο πρώτο τρίμηνο, είχαν αυξηθεί κατά 10,5%.

Μικρή αύξηση παρουσίασαν, εξάλλου, τον Ιούλιο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, αλλά με τις επιχειρήσεις να μειώνουν τις δαπάνες τους καθώς η ανάκαμψης της οικονομίας επιβραδύνεται.

Η ζήτηση για τα διαρκή καταναλωτικά αυξήθηκε κατά 0,3%, επίπεδο χαμηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, με αιχμή την αύξηση των παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη κατά 75,9%.

Χωρίς τον ευμετάβλητο κλάδο των μεταφορών, οι παραγγελίες παρουσιάζουν κάμψη 3,8%, που είναι και η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο.

Οι επιχειρήσεις δαπάνησαν λιγότερα κεφάλαια για εξοπλισμό και μηχανήματα. ΟΙ δαπάνες για κεφαλαιακά αγαθά μειώθηκαν κατά 8%. Ιδιαίτερο πλήγμα δέχθηκαν τα μηχανήματα και οι υπολογιστές.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ ενισχύουν τις απόψεις πολλών οικονομολόγων για τον κίνδυνο «διπλής ύφεσης» της αμερικανικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζάντι, εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι 33% έναντι 20% πριν από τρεις μήνες, ενώ ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπίνι ανεβάζει το ποσοστό στο 40%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available