Οι επτά στους δέκα δεν θέλουν το τέμενος κοντά στο Σημείο Μηδέν

NEA YOΡΚΗ. («Ασοσιέιτεντ Πρες»). Οι επτά στους δέκα Νεοϋορκέζους πολίτες θέλουν οι εργολάβοι του μουσουλμανικού κέντρου και τεμένους να αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλία και να σχεδιάζουν την κατασκευή λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά από το Σημείο Μηδέν. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κουινίπιακ η οποία δ

NEA YOΡΚΗ. («Ασοσιέιτεντ Πρες»). Οι επτά στους δέκα Νεοϋορκέζους πολίτες θέλουν οι εργολάβοι του μουσουλμανικού κέντρου και τεμένους να αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλία και να σχεδιάζουν την κατασκευή λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά από το Σημείο Μηδέν.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κουινίπιακ η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στα αξιοσημείωτα εξάλλου της ίδιας έρευνας είναι ότι οι Νεοϋορκέζοι, σε ποσοστό 71%, ζητούν από τον γενικό εισαγγελέα Αντριου Κουόμο να ερευνήσει τις πηγές χρηματοδότησης του όλου έργου που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Το 53% εξάλλου των ερωτηθέντων απάντησε οι μουσουλμάνοι κατασκευαστές δεν θα πρέπει να λάβουν έγκριση να χτίσουν το μουσουλμανικό κέντρο μόλις λίγα οικοδομικά κέντρα μακριά από το Σημείο Μηδέν.
Η εν λόγω δημοσκόπηση του Κουινίπιακ σε γενικές γραμμές αντικατροπτρίζει τα ευρήματα άλλων παρόμοιων δημοσκοπήσεων στις οποίες οι Νεοϋορκέζοι συμφωνούν ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να χτίσουν ένα τέμενος σε όποιο σημείο εκείνοι επιθυμούν. Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, των Νεοϋορκέζων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση του Κουινίπιακ απάντησαν ότι το Σημείο Μηδέν, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι, είναι κάτι το διαφορετικό.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 23 έως 29 Αυγούστου σε δείγμα 1.497 ενηλίκων. Οι συντάκτες της έρευνες δίνουν απόκλιση λάθους της τάξεως των 2.5 ποσοστιαίων μονάδων.
Εν τω μεταξύ, ο εργολάβος που έχει αναλάβει να χτίσει το επίμαχο μουσουλμανικό κέντρο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο *lt;CBS*gt; είπε ότι δεν περίμενε ποτέ τα σχέδια αυτά να προκαλούσαν τόσο ισχυρές αντιδράσεις.
Ο Σαρίφ Ελ Γκαμάλ είπε μεταξύ άλλων ότι ο στόχος είναι να αποτελέσει το μουσουλμανικό κέντρο ένα κέντρο πολιτισμού που θα φέρνει τους ανθρώπους κοντά και δεν θα τους διχάζει.
Ο Ελ Γκαμάλ είναι ο επικεφαλής μιας κτηματομεσιτικής επενδυτικής εταιρείας η οποία έχει στην κατοχή της το σημείο όπου ενδέχεται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό κέντρο.
*lt;Δεν πίστευα ποτέ ότι θα προκαλούνταν τόσο έντονες αντιδράσεις διότι δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι το Ισλάμ είναι υπεύθυνο για την τραγωδία που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Το σχέδιο ανέγερσης τεμένους και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο *lt;Σημείο Μηδέν*gt; έχει προκαλέσει τη μήνιν μεγάλης μερίδας Αμερικανών πολιτών, παρά τη στήριξη που έχουν εκφράσει στο σχέδιο, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN, η πλειοψηφία των πολιτών (το 78%, εκ των οποίων το 54% των Δημοκρατικών, το 82% των Ρεπουμπλικάνων και το 70% των ανεξάρτητων) αντιτίθεται στο σχέδιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available