Ξεπερνά την οικονομική κρίση η πόλη της Νέας Υόρκης

NEA YOΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς της οικονομικής ανάπτυξης, η Οικονομία της πόλης της Νέας Υόρκης έχει αρχίσει να ανακάμπτει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο μέσος Νεοϋορκέζος έχει λιγότερες πιθανότητες να μείνει άνεργος ή να έρθει αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της κατάσχεσης ή της χρεοκοπίας, σε σύγκριση με τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

NEA YOΡΚΗ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς της οικονομικής ανάπτυξης, η Οικονομία της πόλης της Νέας Υόρκης έχει αρχίσει να ανακάμπτει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο μέσος Νεοϋορκέζος έχει λιγότερες πιθανότητες να μείνει άνεργος ή να έρθει αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της κατάσχεσης ή της χρεοκοπίας, σε σύγκριση με τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Την ίδια στιγμή, οι κατοικίες στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης έχουν διατηρήσει την αξία τους καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, ενώ οι τουρίστες κατακλύζουν την πόλη, γεμίζοντας τα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Η Γουόλ Στριτ, που είναι γνωστό ότι αποτελεί την ατμομηχανή της Οικονομίας της πόλης, κινείται με ρυθμούς που εκπλήττουν θετικά τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν πιο περιορισμένη ανάπτυξη.

Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα σημάδια που αφορούν την εθνική Οικονομία στο σύνολό του είναι αρνητικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πόλη της Νέας Υόρκης θα συνεχίσει την ανοδική της πολιτεία.

«Βρισκόμαστε σε πιο σταθερό έδαφος τους τελευταίους έξι μήνες», είναι μεταξύ άλλων τα λόγια της Μάρσια Βαν Βάγκνερ, η οποία είναι αναπληρωτής ελεγκτής προϋπολογισμού της πόλης. «Αν δεν υπάρξει κάτι το εξαιρετικά απρόοπτο η Νέα Υόρκη θα συνεχίσει τη σταθερή της πορεία εξόδου από την οικονομική κρίση» συνέχισε εξάλλου η ίδια.

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας «Lehman Brothers» προκάλεσε πανικό στη Νέα Υόρκη και πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι η πόλη, αλλά και η χώρα γενικότερα εισέρχονταν σε μια νέα περίοδο Μεγάλης Υφεσης.

Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Τον μήνα Ιούλιο, ο αριθμός των θέσεων εργασίας ήταν μειωμένος κατά 108.000 θέσεων εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα των 24 μηνών η αμερικανική Οικονομία στο σύνολό της έχασε 6,7 εκατομμύρια θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας της πόλης κατά τον μήνα Ιούλιο ήταν στο 9,4%, λίγο πιο κάτω δηλαδή από το πανεθνικό ποσοστό ανεργίας.

Παρά τα θετικά σημάδια για την Οικονομία της Νέας Υόρκης, υπάρχουν εκείνοι οι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης εξαπλώθηκαν με άνισο τρόπο στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες σε δεινή οικονομική θέση.

Ο Ντέιβιντ Τζόουνς, ο οποίος είναι στέλεχος του «Community Service Society» μιας οργάνωσης που μάχεται κατά της φτώχειας, μιλώντας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» είπε πως όσο απομακρύνεται κανείς από το Μανχάταν, τόσο πιο έντονα είναι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης.

«Παρά το γεγονός ότι στο Μανχάταν τα πράγματα πηγαίνουν σχετικά καλά στον οικονομικό τομέα, σε κάποιες γειτονικές της Νέας Υόρκης, αρκετά έξω από το κέντρο, η κατάσταση δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική» είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Τζόουνς.

Μακριά από τους ουρανοξύστες με τα γραφεία που στεγάζουν μεγάλες εταιρείες, το ποσοστό ανεργίας επιμένει και αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ειδικούς.

Τα επίσημα στοιχεία εξάλλου, καταδεικνύουν ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες της πόλης έχουν σε μεγάλο βαθμό αναστείλει τις δραστηριότητές τους ενώ η συνολική αξία των κτιρίων που χτίζονται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 είναι περίπου η μισή σε σχέση με αυτή που ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια.
Και ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ύφεση έχει περάσει για τη Νέα Υόρκη και ότι δεν διήρκεσε όσο στην υπόλοιπη χώρα, το σημαντικό για τους πολίτες είναι να βγουν από την οικονομική κρίση έχοντας στα χέρια τους μια δουλειά.

Χθες, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παραδέχθηκε ότι η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται μεν, αλλά όχι με αρκετά ταχείς ρυθμούς, καθώς και ότι δεν υπάρχει κάποια «μαγική συνταγή» για την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ο Ομπάμα τόνισε ότι η σειρά αποθαρρυντικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση. Ο Ομπάμα απέφυγε να δώσει κάποιες ενδείξεις για τυχόν νέες προτάσεις που θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον.

Αλλά και οι Αμερικανοί οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να διατηρηθεί η ανάκαμψη.
Τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του ΝΑΒΕ υποστηρίζουν όμως ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε μία ελπιδοφόρα ένδειξη, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,4%, με τους ταχύτερους ρυθμούς των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Εξάλλου, η αύξηση μισθών και αποδοχών συνέβαλε στην άνοδο του προσωπικού εισοδήματος τον Ιούλιο, έπειτα από τη συρρίκνωση του Ιουνίου.

Εξάλλου, αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσαν οι τιμές κατοικίας σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Ο δείκτης S*P/Case-Shiller αυξήθηκε κατά 4,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, έναντι ανόδου 3,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1%. Συνολικά, οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν, σε σχέση με το Μάιο, στις 17 από τις 20 πόλεις, τις οποίες εξετάζει η Case-Shiller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available