Φοροεπιδρομή ετοιμάζει η κυβέρνηση Χριστόφια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Φοροεπιδρομή φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση Χριστόφια, προκειμένου να εξευρεθούν τα 150 εκατ. ευρώ που υπολείπονται με στόχο να τηρηθεί η δέσμευση που έχει αναληφθεί έναντι των Βρυξελλών για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5% το 2011. Οι σκέψεις της κυβέρνησης για αύξηση των φορολογιών επισημοποιήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη να αποκαλύπτει αρκετά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Με τον Προϋπολογισμό έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό από μόνο του βοηθά στη μείωση του ελλείμματος», ανέφερε ο κ. Σταυράκης, σημειώνοντας, όμως, πως «υπολείπονται ακόμη 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με επιπρόσθετα μέτρα».

Χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία για την ώρα επικεντρώνονται κυρίως σε σκέψεις για αύξηση φορολογιών, το δημοσιονομικό έλλειμμα βάσει του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να μειωθεί στο 5,4% τον επόμενο χρόνο, πλην όμως η δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ είναι για μείωσή του στο 4,5%.
Τα σενάρια για ενίσχυση των εσόδων του κράτους με την επιβολή φορολογιών, επιβεβαίωσε πλήρως χθες ο Υπουργός Οικονομικών, απαριθμώντας μάλιστα και τα διάφορα μέτρα που μελετά το υπουργείο του. Την ίδια ώρα, όμως, κατέστησε σαφές πως για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος και πως είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης να υπάρξουν και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις.
Σε σχέση με τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο κ. Σταυράκης απεκάλυψε πως σε αυτά περιλαμβάνονται και τα εξής:

*Αύξηση του εταιρικού φόρου στις κυπριακές εταιρείες (θα εξαιρεθούν οι ξένες εταιρείες).

*Την επιβολή νέας φορολογία στις τράπεζες.

*Νέα αναθεώρηση των τελών ακίνητης ιδιοκτησίας που να αφορά τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

*Την επιβολή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα.

*Επιπρόσθετη φορολογία σε τσιγάρα και αλκοόλ, με αύξηση των φόρων κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα πιο πάνω μέτρα δεδομένη θεωρείται ήδη η επιβολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αφού πρόκειται για υποχρέωση έναντι της ΕΕ. Από το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση υπολογίζει σε πρόσθετα έσοδα 60 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available