Καθηλωμένη και το 2011 η αγορά ακινήτων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η κυπριακή αγορά ακινήτων θα παραμείνει καθηλωμένη στα χαμηλά περσινά επίπεδα και το 2011 προβλέπουν οι ίδιοι οι κτηματομεσίτες, εκτιμώντας ότι ο συνδυασμός των σχετικά ψηλών επιτοκίων και της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανασταλτικά για την πορεία του κλάδου.

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, ο πρόεδρος του Σολομών Κουρουκλίδης, περίγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο. Ο κλάδος συρρικνώθηκε απότομα από τη χρονιά ρεκόρ του 2007, όταν πουλήθηκαν 21,255 ακίνητα. Η απότομη ανάπτυξη της αγοράς είχε οδηγήσει στη δραστηριοποίηση πολλών μεσιτών στην αγορά, που έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε κυρίως στην αγορά της εξοχικής κατοικίας. Μέχρι το 2009, όμως, ο αριθμός των πωλήσεων μειώθηκε σε μόλις 8,170 διαψεύδοντας μέχρι στιγμής τις προσδοκίες για ανάκαμψη.

Οπως αναφέρθηκε από ομιλητές η αγορά ακινήτων στις παράλιες κυρίως περιοχές (πλην της Λεμεσού) παρουσιάζει σημαντική πτώση στις πωλήσεις και στις τιμές που φθάνουν μέχρι και το 30%.

«Βάσει επιστημονικών μελετών του Συνδέσμου μας προβλέπουμε ότι το 2010 δεν θα έχουμε αύξηση και οι πωλήσεις του έτους 2010 θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2009, δηλαδή θα κυμαίνονται από 8,000 μέχρι 8,200», είπε ο κ. Κουρουκλίδης.

«Το 2010 θα το θυμόμαστε να είναι το έτος που οι πωλήσεις και οι τιμές των ακινήτων έπιασαν πάτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, 31 από τους 343 κτηματομεσίτες δεν έχουν ανανεώσει ή έχουν αναστείλει της άδεια τους. «Δηλαδή ένα ποσοστό 9,1%», είπε ο κ. Κουρουκλίδης, «έχουν κλείσει τις εργασίες τους».

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών τόνισε πως αν δεν καλυτερεύσουν ορισμένες οικονομικές παράμετροι της οικονομίας, «δεν θα δούμε καλύτερες μέρες». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχετικά ψηλά επιτόκια δανεισμού, που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και στην καθυστέρηση στη λήψη πολιτικής απόφασης για μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Αυτή η καθυστέρηση αυξάνει το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον», συνέχισε.

«Με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπουμε ότι η σταθεροποίηση θα συνεχιστεί ακόμη και το 2011 και η ανάκαμψη θα επέλθει μετέπειτα σταδιακά εφόσον υποχωρήσει η οικονομική κρίση», είπε.

Για βελτίωση της κατάστασης, οι κτηματομεσίτες ζητούν να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που αυξάνει το κόστος δανεισμού, να μειωθεί προσωρινά ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 10% και να μειωθούν τα μεταβιβαστικά τέλη στο 2% για αξίες μέχρι τις €350 χιλ.

Τη συνέλευση χαιρέτισαν ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και εκ μέρους του προέδρου της βουλής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Στέλιος Ιερωνυμίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available