Φόβοι για διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εντονες είναι οι ανησυχίες για υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο που είχε θέσει από τον περασμένο Ιούλιο ο οίκος Standard and Poor’s, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο για τα διορθωτικά μέτρα της κυπριακής οικονομίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τα στοιχεία που περιέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 και τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2011 στο 4,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονα προβληματισμένος για την όλη κατάσταση είναι και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, που είχε τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και επιχειρηματικούς φορείς, φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ορθότητα των στοιχείων που περιέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που εάν επαληθευθεί θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της Κύπρου.

Επιπλέον, δεν θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση του στόχου για περιορισμό του ελλείμματος, γεγονός που θα οδηγήσει το 2011 σε μια δεύτερη υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.
Η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, θα φέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους του τομείς, υψηλότερα επιτόκια για όλους, με αλυσιδωτές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον δανεισμό του κράτους μια μεταβολή του επιτοκίου κατά μία μόνο μονάδα συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος γύρω στα 150 εκ. ευρώ.

Ανησυχία για κρατικές δαπάνες

Εντονη ανησυχία φέρεται να εκφράζει ο διοικητής της ΚΤΚ και για τις κρατικές δαπάνες. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας οι δαπάνες του κράτους ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν και το 50%, ποσοστό προβληματικό για μια οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αλματώδης αύξηση στις δημόσιες δαπάνες, που βρέθηκαν μέσα σε μια πενταετία από το 38% στο 45% του ΑΕΠ.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης φέρεται ακόμη να ανησυχεί για το ότι οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται μόνο σε βραχυπρόθεσμες λύσεις χωρίς να υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Ως εκ τούτου υποστηρίζει την ετοιμασία ενός τριετούς προϋπολογισμού που θα καλύπτει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, υποδεικνύοντας πως στη βάση ενός τέτοιου προϋπολογισμού θα μπορέσει να υπάρξει και σφαιρική αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων.
Από την άλλη θα δώσει στους ξένους οίκους αξιολόγησης σαφή εικόνα γύρω από τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available