Ζοφερή εικόνα για την κυπριακή οικονομία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «Σημερινή»). Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση των κυπριακών νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, γεγονός που υποδηλοί πως πληρώνουν ακόμη ακριβά το τίμημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε και την Κύπρο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνώντες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας και μιλούν γι’ ανάκαμψη, η σκληρή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή» για την οικονομία, φαίνεται ν’ απέχει αρκετά από τις αισιόδοξες δηλώσεις των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Σημερινή»). Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση των κυπριακών νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, γεγονός που υποδηλοί πως πληρώνουν ακόμη ακριβά το τίμημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε και την Κύπρο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνώντες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας και μιλούν γι’ ανάκαμψη, η σκληρή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή» για την οικονομία, φαίνεται ν’ απέχει αρκετά από τις αισιόδοξες δηλώσεις των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων. Ο μέσος Κύπριος φαίνεται ότι δύσκολα τα βγάζει πέρα και το πλέον ανησυχητικό είναι πως η οικονομική του κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε σε σχέση με πέρσι, αλλά, αντιθέτως, χειροτέρευσε.

«Μαύρα» τα βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρούν ως λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης να μην προχωρεί στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από την οποία (αξιοποίηση) θα εισρεύσουν μακροπρόθεσμα δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Μόλις ένας στους δέκα βλέπει βελτίωση

«Μαύρη» είναι η ευρύτερη εικόνα της κυπριακής οικονομίας στα μάτια των πολιτών, αφού 7 στους 10 θεωρούν ότι συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Ενα ποσοστό που ανέρχεται στο 20% θεωρούν ότι η οικονομία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με πέρσι, ενώ μόλις ένας στους δέκα πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Οπως γίνεται αντιληπτό, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει πεισθεί ότι έχουμε αρχίσει να ξεπερνάμε την κρίση, και παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δείχνουν να βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης, οι πραγματικότητες και οι ανάγκες της καθημερινής ζωής καταδεικνύουν το ακριβώς το αντίθετο.

Για 6 στους 10 πολίτες, τα οικονομικά δεδομένα έχουν χειροτερεύσει, ενώ για τρεις στους δέκα παρέμειναν τα ίδια. Και εδώ, όπως και στην ερώτηση για τη γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, μόλις ένας στους δέκα μιλά για βελτίωση.
Στη συζήτηση που συχνά αναπτύσσεται γύρω από τους τρόπους βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, περίοπτη θέση έχει σχεδόν πάντα το κρατικό μισθολόγιο και κατά πόσο αυτό θα πρέπει ή όχι να μειωθεί. Πρόκειται για θέμα που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ΠΑΣΥΔΥ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται σχεδόν τριχοτομημένη επί του επίμαχου αυτού ζητήματος, καθώς τέσσερις στους δέκα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κρατικού μισθολογίου, τρεις στους δέκα ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει και, επίσης, τρεις στους δέκα πως θα πρέπει να υπάρξει πάγωμα των προσαυξήσεων.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου θα απέφερε δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία και θα διασφάλιζε την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, φοβούμενη τις πολιτικές προεκτάσεις μιας τέτοιας εξέλιξης και συγκεκριμένα την αντίδραση της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της «Σημερινής», η πλειοψηφία των πολιτών, ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, καθώς ποσοστό 56% πιστεύουν πως κακώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προχωρεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που αποδεδειγμένα υπάρχουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available